SNAGOM ČINJENICA

< Naslovna

PREMINUO DRAGUTIN ZURKOVIĆ

NEKADAŠNJI TROSTRUKI ŠAMPION DRŽAVE U ATLETICI I ISTAKNUTI SPORTSKI RADNIK

U Subotici je, u 93. godini, preminuo Dragutin Zurković, nekadašnji trostruki šampion države u atletici i istaknuti sportski radnik. 

Dragutin Zurković je rođen, 20.04.1926. godine u Subotici. Vrlo rano je pokazao talenat i sklonost ka atletici. Nakon učešća u Narodnooslobodilačkoj borbi, kao ratni vojni invalid, postigao je vrhunske rezultate u trkama na 110 metara sa preponama. 

Bio je jedan od atletskih velikana posleratne Jugoslavije. >>

ČAMCIMA PO PALIĆKOM JEZERU

TRADICIJA KOJA TRAJE VIŠE OD 30 GODINA

U naselju Palić, na obali jezera, neposredno uz ženski štrand, više od 30 godina, postoji tradicija, iznajmljivanja čamaca i plovidba po jezeru. Sve je počelo idejom Karolja Dudaša, koji je tako razvio vrlo uspešan posao. Međutim, godinama u nazad, Karolj se suočavao sa mnoštvom problema, koje je uspešno prevazišao. Tako od pre dve godine, posao nastavljaju, njegova kćer Tina i zet Srđan Veličić. 

Njihovo radno vreme >>

PREMINUO LJUBO ĐORĐEVIĆ

NOVINAR, DIPLOMIRANI SOCIOLOG I HUMANISTA (VIDEO)

 

Diplomirani sociolog, humanista i bivši urednik i novinar Subotičkih novina,  Ljubomir Ljuba Đorđević, preminuo je 19. maja 2018. godine, u 71. godini života. Ostaće upampćen kao beskompromisan novinar, čovek koji je do kraja zastupao ideju socijalne pravde, multikulturizam i pravnu državu.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Subotici, a sociologiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Ljubomir Đorđević je učestvovao >>

KO JE ODGOVORAN ZA SMEĆE NA KVANTAŠKOJ PIJACI U SUBOTICI

KOJE VETAR RAZNOSI PO OKOLNIM ULICAMA

Smeće sa Kvantaške pijace u Subotici, svakodnevno se raznosi vetrom po okolnim ulicama. Najdrastičniji primer je neposredno uz pijacu, ispred Restorana Gol u ulici Jo Lajoša. Tako su vlasnik i zaposleno osoblje pomenutog restorana, primorani svakodnevno da čisti smeće ispred lokala, iako ono pripada Kvantaškoj pijaci, o kome očigledno malo ko vodi brigu, ili se nedovoljno čisti, ili ga uopšte niko ni ne čisti. Iako je u više navrata ukazivano na ovaj >>

SVE VIŠE GOJAZNIH U SUBOTICI

ČIGOTICA NA ZLATIBORU IMA REŠENJE

Na poziv omladinskog kulturnog centra Skladište, fondacije Danilo Kiš u Subotici, prim.mr sci med.dr Snežana Lešović, pedijatar endokrinolog - načelnik Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti dece i adolescenata Čigotica, održala je predavanje na temu pandemija gojaznosti. 

Ona je rekla da je gojaznost najznačajnijih problem javnog zdravlja, koja nažalost obeležava i ovaj vek, uz porast gojaznosti. 

U proteklih nekoliko godina, veći >>

ZA RUSE JE SRBIJA DRUGA DOMOVINA

A SUBOTICA I PALIĆ MIRNA MESTA ZA ŽIVOT (VIDEO)

U Suboticu i na Palić, u poslednjih 10-ak godina, doselilo se oko 60 Rusa iz Moskve i drugih krajeva Ruske Federacije. Oni su pokupovali kuće i druge nekretnine, u nameri da nastave život u Srbiji. Uključivši se u društveni život Subotice, postali su rado vđeni gosti, a vremenom su i sami postali domaćini. Namera im je da dobiju državljanstvo Republike Srbije, jer kako kažu za njih je Srbija druga domovina.Često se okupljaju kako za praznike Republike Srbije, tako i >>

KO I ZAŠTO BOJKOTUJE 9. MAJ U SUBOTICI?

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU (VIDEO)

U trenutku, kada na vojnoj paradi u Moskvi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stoji rame uz rame sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, u Subotici, pojedine organizacije, političke stranke i generalni konzulati Hrvatske i Mađarske se nisu odazvali obeležavanju 9. Maja, Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu.

Kako je rekao predsednik SUBNOR-a Grada Subotice Maksim Bakrač, svima su poslate uredne pozivnice, kao što je to činjeno i predhodnih >>

DOK JE NJIH BIĆE I JUGOSLAVIJE

PROSLAVA PRVOMAJSKIH PRAZNIKA U MINI JUGOSLAVIJI U SUBOTICI (VIDEO)

Pod sloganom, gde ima nas ima i Jugoslavije, na imanju Blaška Gabrića, osnivača Mini Jugoslavije, proslavljeni su 1. i 2. Maj. Ovogodišnji praznik rada je bio nešto drugačiji, jer se govorilo o značaju stvaranja Jugoslavije od kralja Aleksandra Karađorđevića i Josipa Broza Tita. 

Osnivač Mini Jugoslavije, Blaško Gabrić je rekao, da Jugoslavija nije odgovarala mnogima, a posebno Sjedinjenim američkim državama i kapitalizmu. Diplomirani >>

IZRAELSKI USPEH SUBOTIČKIH TAMBURAŠA

KONCERTIMA U NA KONZERATORIJUMU U BER-ŠEVI I REZIDENCIONOM KVARTU TEL-AVIVA

Muzikolog Dušan Mihalek iz Izraela, o nastupu Subotičkih tamburaša u Izraelu ima samo reči hvale. Tim povodom, dao je i stručni komentar: ''Subotički tamburaški kvartet proistekao je iz orkestra koji već decenijama prednjači u svetu tamburaške muzike. Naprotiv bogatstva zvuka velikog tamburaškog orkestra, kvartet se skoncentrisao na istraživanja kamernog zvuka u ansamblu koji sačinjavaju prim (Ivana Mačković), basprim (Ivan >>

CENTAR KAFE U SUBOTICI PO UZORU NA EVROPSKE METROPOLE

KOGA NAJČEŠĆE POSEĆUJU STRANI TURISTI

Centar kafe u Subotici, otvoren je pre 3 godine, na lokaciji u najužem centru grada, kod sunčanog sata. U okviru objekta se nalazi bašta, restoranski deo i zimska bašta, po uzoru na kafiće i poslastičarnice Londona i Pariza. 

U Centru kafe se služi sladoled po italijanskoj recepturi, sa minimum šećera i bez glutena. Dnevno se proda i do 800 kugli sladoleta. Najčešći gosti su turisti iz Hrvatske, Mađarske, a u zadnje vreme i iz Japana, koji po >>

OSVEŠTALI MOTORE BAJKERI IZ SRBIJE I INOSTRANSTVA

OTVORENA MOTO SEZONA U HAJDUKOVU (VIDEO)

U organizaciji Moto kluba Old Bikers Vojvodina, u naselju Hajdukovo, nedaleko od Palića i Subotice, otvorena je moto sezona 8. Open party.

Na skupu se pojavilo oko 400 bajkera iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Austrije. 

Kako je rekao predsednik MK Old biker Vojvodina Đula Fičor, ovo je prilika da se bajkeri međusobno upoznaju i da zajedno apeluju na sve vozače motocikla da obavezno koriste kacige. Ovo je osma po redu Open party žurka, koja se >>

POLIKLINIKA BADAWI: SAJAM ZDRAVLJA U SUBOTICI

U NEPKRERU 21. APRILA 2018. GODINE (VIDEO)

U organizaciji Poliklinike Badawi, 21. aprila 2018. godine, održaće se Sajam zdravlja u Nepkeru u Subotici. Na sajmu će učestvovati i izlagači iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. 

Kako je rekla direktor Poliklinike Badawi dr Marija Badawi, biće ovo prilika da posetioci  provere svoje zdravstveno stanje, dobiju savete o zdravom životu i upoznaju neke od proizvoda izlagača iz oblasti zdravstva, koji će se pojaviti na sajmu. 

Za sve posetioce je >>

SNIMLJEN DOKUMENTARNI FILM SUBOTIČKA BOLNICA DANAS

NAKON PREMIJERE FILMA SLEDI EMITOVANJE NA TELEVIZIJAMA (VIDEO)

Ovih dana je završeno snimanje i montaža dokumentarnog filma Subotička bolnica danas, autora Miroslava Antelja. 

Dokumentarnim film na simboličan način odslikava Hipokratovu misao, da je zadatak lekara sagledati prošlo, sadašnje i buduće vreme. Film počinje hitnim dovoženjem pacijenta u Subotičku bolnicu, koji je dobio moždani udar, a završava komplikovanom operacijom.

Muziku za dokumentarni film Subotička bolnica danas komponovao je >>

SUBOTIČKI JEVREJI PO POREKLU

ONI KOJI GA PRIHVATAJU ILI PREPOZNAJU

Nakon rekonstruisane sinagoge u Subotici, predsednik Jevrejske opštine Subotica, Džošua Stajnfeld je potvrdio da je broj Jevreja u Subotici u porastu. 

1. Vestisu24: Koliko trenutno živi Jevreja u Subotici? 

Stajnfeld: U Subotici živi 300 Jevreja. 

2. Vestisu24: Da li taj broj varira i zbog čega

Stajnfeld: Taj broj varira, u zavisnosti koliko Jevreja godišnje umre ili se rodi, ili  prihvati i      >>

VUČIĆ: SUBOTIČKA SINAGOGA KULTURNO STECIŠTE ZA TURISTE

KAO REZULTAT DOBRE SARADNJE MAĐARSKE I SRBIJE

Prisustvujući svečanom otvaranju rekonstruisane sinagoge u Subotici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, da je srećan  što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki - zaključio je predsednik Vučić. 

Kao i premijer Mađarske Viktor Orban, koji je prisustvovao otvaranju >>

ZLATO ZA KARATE KLUB ENPI I VAN KONKURENCIJE

NA MEĐUNRODNOM KARATE KUPU ENPI U SUBOTICI

Na Međunarodnom karate kupu Enpi u Subotici, učestvovaloje preko 1200 takmičara iz 75 klubova i 13 država, među kojima su bili i karatisti iz Indije. 

Ekipno je prvo mesto pripalo KK Japan Beograd, drugo, KK Seiken Bratislava i treće SK karate Nova Bana. 

Karate klub Spartak Enpi iz Subotice učestvovao je van konkurencije, što nije umanjilo značaj njegovih takmičara, koji su pokazali izuzetnu spremnost kako u katama tako i borbama. >>

SUBOTIČKI GENIJE ODLAZI U NORVEŠKU

ZBOG DALJEG USAVRŠAVANJA

Subotičanin Aleksandar Grahovac, najbolji matematičar u Srbiji, nastavlja dalje usavršavanje u Norveškoj. Na taj korak se odlučio, jer Norvešku vidi kao jednu od mogućih zemalja za dalje usavršavanje. Grahovcu je bila želja da nastavi dalje usavršavanje u Rusiji, ali pošto to nije bilo moguće, odlučio se za Norvešku, gde odlazi zajedno sa svojom devojkom, ne isključujući mogućnost za Rusiju, ako se za to ukaže >>

IREN ŠARKANJ UBILA MUŽA U SUBOTIČKOJ BOLNICI

UBRIZGAVAJUĆI MU INEKCIJU SA CIANIDOM

Medicinska sestra Iren Šarkanj (55), ubrizgala je injekciju svom suprugu Šandoru Šarkanju (63), 21.02.2018.godine, oko 17 časova, koji se kao pacijent nalazio na urgentnom odeljenju u Subotičkoj bolnici. Prenosi RTV Pink.

Iren Šarkanj je došla na urgentno odeljenje gde je ležao njen suprug i ubrizgala mu injekciju od koje je Šandor  preminuo.

Jedan od lekara specijalista, koji se nalazio nakon davanja >>

SVM: NASTAVLJA SE RAD HITNE POMOĆI I DEŽURSTVA LEKARA U NASELJIMA ČANTAVIR I BAJMOK

KAO REZULTAT ODGOVORNOG VOĐENJA POLITIKE

Gradski Odbor Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici sa radošću i zadovoljstvom uzima na znanje odluku Doma zdravlja po kojoj se počevši od 9. marta u Čantaviru i Bajmoku nastavlja rad hitne pomoći i noćno dežurstvo lekara, prema ranijem sistemu.

Savez vojvođanskih Mađara je, u pre nedelju dana izdatom saopštenju, prvi signalisao za ovaj nedopustiv problem, pozvavši rukovodioca Doma zdravlja da preispita odluku po kojoj se u Čantaviru i Bajmoku >>

SVM: ZABRINUT ZBOG ODLUKE DOMA ZDRAVLJA SUBOTICE

O UKIDANJU POPODNEVNOG DEŽURSTVA HITNE POMOĆI I NOĆNOG DEŽRSVA LEKARA

Gradski Odbor Saveza vojvođanskih Mađara je sa zabrinutošću primio vest o odluci Doma zdravlja, kojom je od 1. marta u mesnim zajednicama Čantavir i Bajmok ukinuto popodnevno dežurstvo hitne pomoći kao i noćno dežurstvo lekara.

Za nas je neprihvatljivo da se decenijama vratimo unazad i umesto da se obezbeđuje što šira zdravstvena nega za dva naselja i sela u okolini, za više od deset hiljada građana Subotice se ukida hitna pomoć i noćno >>

SUBOTICA: PSI LUTALICE RASTRGLE BESKUĆNIKA

U BLIZINI GRADSKOG STADIONA

U okolini gradskog stadiona u Subotici, na kome trenira i odigrava utakmice FK Spartak - Ždrepčeva krv, u sredu oko 17 časova, pronađen je leš, sa koga nedostaje tkivo sa više delova tela kao i leva noga, što je najverovatnije posledica aktivnosti pasa lutalica. Kako navodi Prva TV predpostavlja se da je u pitanju bio beskućnik koji je živeo sa psima lutalicama, u šibljem obraslom prostoru oko gradskog stadiona. 

Leš muškarca je >>

ITALIJA U RESTORANU GOL U SUBOTICI

UZ ZVUKE KANCONE

U restoranu Gol u Subotici, Đulijano i Sandra Profeta, proslavili su prvi rođendan svoga sina Damiana. Oni su to prvo uradili u Rimu, odakle je Đulijano, a nakon toga u Subotici. 

Đulijano i Sandra su se upoznali pre 6 godina, preko interneta, a u braku su 4 godine. Žive i rade u Rimu, povremeno dolazeći u Suboticu, gde žive Sandrini roditelji. 

Tako je Đulijano iskoristio ovu priliku, da zajedno sa Čongorom Nađom i Sabolčom Šarkanjijem iz Real >>

ČOBANI UGROŽAVAJU LOVIŠTA U SUBOTICI

NEBRIGOM ZA STOKU KOJA JEDE HRANU NAMENJENU ZA DIVLJAČ (VIDEO)

Čobani koji vode svoja stada (stoku, ovce i krave), ugrožavaju lovišta u Subotici. Tako hranilice namenjene za divljač ostaju prazne, pa se ne može ista kontrolisati, posebno štetočine. Razlog za to je više, što neovlašćeno pale strnjiku (trsku), tako da lovci nisu u prilici odstreliti štetočine. 

Problem sa odstrelom štetočina, besnih lisica, imaju i iz lovačkog društva Fazan iz Subotice, koji su organizovali lov >>

ĆOPIĆ: LICEMERSTVO NEMANJE SIMOVIĆA

ČLANA GRADSKOG VEĆA SUBOTICE POVODOM NE SUFINANSIRANJA KK ENPI

SAOPŠTENJE POVODOM LICEMERNOG ODGOVORA ČLANA GRADSKOG VEĆA, ZADUŽENOG ZA SPORT U SUBOTICI NEMANJE SIMOVIĆA, O NE SUFINANSIRANJU KARATE KLUBA ENPI ZA 2018. GODINU. 

Karate klub Enpi je godinama nauspešniji klub u Srbiji, bez obzira o kojoj karate federaciji je reč. U protekli 20 godina, u Subotici je dovedeno preko 40.000 turista, preko velikih karate događajaja, kao što su Super Enpi Kup, razne karate seminare i ostale karate manifestacije, a samo u >>

SVETOSAVSKI TURNNIR U POLITEHNIČKOJ ŠKOLI U SUBOTICI

U STONOM TENISU

U Politehničkoj školi u Subotici, održan je Svetosavski turnir u stonom tenisu gde je učestvovalo preko 60 učenika, kako iz Politehničke, tako i Hemijske škole. 

Kako je rekao direktor Politehničke škole Iso Planić, ovakvi turniri povodom Svetosavske nedelje su postali tradicija, gde učenici pokazuju svoje psihofizičke sposobnosti. On je izrazio zadovoljstvo što su bar na trenutak ostavili po strani mobilne telefone. 

Profesor >>

FORMIRAN AKTIV ŽENA GRADSKOG ODBORA JS U SUBOTICI

ZA PREDSEDNICU IZABRANA TIJANA SRDIĆ

Na Osnivačkoj Skupštini GrO Jedinstvene Srbije u Subotici, formiran je aktiv žena, gde je za predsednicu izabrana Tijana Srdić, dugogodišnja aktivistkinja omladine u politici. Studirala je na Pravnom fakultetu i Biznis akademiji. Pohađala je Međunarodno humanitarno pravo na fakultetu političkih nauka. Bila je stipendista Konrad Adenauer Fondacije, učestvujući na međunarodnim seminarima. Tijana Srdić jenedavno učestovala na najvećem skupu mladih iz celog sveta, pod >>

TRIJANON U SENCI EVROPSKE UNIJE

MAĐARSKA TREBA DA SE ZALAŽE ZA AUTONOMIJU MAĐARA VAN MAĐARSKE

Povodom predstojeće revizije Trijanonskog sporazuma, koji je zaključen 4. juna 1920. godine, kada su Mađarskoj (Austrougarskoj) oduzete pojedine teritorije, gde danas žive Mađari, dr Gabor Staudt iz Jobika je rekao, da Mađarska treba da podržava autonomiju Mađara, jer je to forma Evropske unije. On dalje navodi, želeli bi smo autonomiju za Mađare koji žive van granica Mađarske, jer Unija želi da svi žive na svojoj zemlji u slozi i srećnijoj budućnosti za svoju >>

ČEPURIN: VUČIĆEVA POSETA KOSOVU I METOHIJI HRABAR ČIN

RUSIJA ZAHTEVA ADEKVATNU ISTRAGU O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je istakao, da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji predstavlja hrabar čin. U razgovoru sa predsednikom Srbije, ambasador Rusije je izrazio saučešće povodom ubistva Olivera Ivanovića, naglašavajući da Rusija zahteva adekvatnu istragu povodom tog terorističkog akta, uz učešće predstavnika nadležnih srpskih organa u punom kapacitetu, kao i međunarodnih organizacija, a u skladu >>

FORMIRAN MESNI ODBOR JS DUDOVA ŠUMA U SUBOTICI

KAO REZULTAT OSTVARENOG VELIKOG BROJA KONTAKATA SA GRAĐANIMA

Nakon osnivanja GO Jedinstvene Srbije u Subotici, u decembru 2017. godine, osnovan Mesni odbor JS Dudova Šuma, 19. januara 2018. godine.

Predsednik GO Jedinstvene Srbije u Subotici Milorad Ćopić je rekao, da je ovo rezultiralo velikim brojem kontakata sa građanima Subotice, gde je ukazano na potrebu stvaranja solidnog temelja širokog okvira u cilju razvoja grada Subotice. 

Za predsednika MO JS Dudova Šuma, izabran je uspešan privrednik >>

SUBOTIČANIN NIKOLA UZELAC NOSILAC ČASNOG KRSTA U SANADU

POVODOM BOGOJAVLJENJA (VIDEO)

Subotičanin Nikola Uzelac, nosilac je časnog krsta u Sanadu, povodom bogojavljenja. On je tri godine pokušavao da pliva za časni krst, međutim propozicije to nisu dozvoljavale jer je bio maloletan. Nikola uzelac je drugi Subotičanin koji je osvojio časni krst u Sanadu, pre njega je časni krst pripao Teodori Pavković 2015. godine. 

Ovo je sedmi put zaredom da se održava plivanje za časni krst u Sanadu, nakon 70 godina, posle 1944. godine. 

Vremenski >>

PROTEST PRIVATNIH POGREBNIKA U BEOGRADU

BLOKIRALI GRADESKU KAPELU KLINIČKOG CENTRA U DELIGRADSKOJ ULICI

Planirana je protestna vožnja do zgrade Vlade i Ministrstva, koji im nisu odgovorili na zahteve. Međutim, više od desetak policajaca im je blokiralo put i nije dozvoljavalo da krenu, javila je reporterka Danasa, i dodala da je takođe blokirana kolona pogrebnih vozila u Sarajevskoj ulici.

- Sad smo u situaciji da policija neće da nas pusti na protestnu vožnju. Zabranjen je ulaz privatnim pogrebnicima na groblje Orlovača, gde ne dozvoljavaju da se pokojnik sahrani na >>

MAĐARSKI POKRET: PISMO MINISTRU STEFANOVIĆU

ZBOG MENJANJA REGISTARSKIH OZNAKA O SVOM TROŠKU (SRPSKI I MAĐARSKI)

Gospodinu NEBOJŠI STEFANOVIĆU ministru unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije B e o g r a d

Poštovani gospodine Ministre, Odredbama člana 5., 7., 8., 9. i 10. Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila (u daljem tekstu Pravilnik), propisano je da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W >>

ISTORIJSKA POSETA - PREMIJER JAPANA U SRBIJI

NAKON TRI DECENIJE

Premijera Japana Šinzo Abea, na aerodromu Nikola Tesla, dočekala je uz državne počasti premijerka Ana Brnabić, a ispred palate Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ovo je prva poseta japanskog premijera koji dolazi u Beograd od 1987. godine, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio SFRJ. 

Premijer Japana Abe boravi u Srbiji, kao prvoj zemlji koja nije članica EU. 

Sa premijerom Abeom, u Srbiju je stigla i >>

VUČIĆ: VELIKA PODRŠKA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

SRPSKOJ NAPREDNOJ STRANCI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA

Gostujući na RTS-u, 14. januara 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, da će na predstojećim beogradskim izborima, Srpska napredna stranka imati veliku podršku Saveza vojvođanskih Mađara, koji u Beogradu već 6 godina imaju Gradski odbor sa 5 mesnih odbora. 

Vučić je istakao da su srpsko-mađarski odnosi bolji nego ikada, zahvaljujući mudroj politici predsednika SVM Ištvana Pastora, premijera i predsednika Mađarske, Viktora Orbana i >>

ZAPLENJENO 12,5 KG DROGE NA GRANIČNOM PRELAZU HORGOŠ

OD ČEGA PREKO ČETIRI I PO KG KOKAINA

Na graničnom prelazu Horgoš, na ulazu u zemlju, u putničkom vozilu WV Pasat, pronađeno je 12,5 kg droge, od čega preko 4,5 kg kokaina. Uhapšen je vozač putničkog vozila, kod koga je pronađena droga, nemački državljanin poreklom iz Crne Gore. 

U ostalim paketima pronađeno je 3.699 kg. ekstazija i 4.216 kg narkotika spid. 

Ovo je jedna od najvećih zaplena droge u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a ulična vrednost pronađene droge na ulici >>

USPEŠNA HUMANITARNA AKCIJA

MAĐARSKOG POKRETA I POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU (VIDEO)

U organizaciji Mađarskog pokreta i Pokreta za građansku Suboticu, u MZ Peščara je održana humanitarna akcija podele odeće za najugroženije stanovništvo ove mesne zajednice.

Na humanitarnu akciju se odazvalo preko sto građana, ne samo pomenute MZ već i drugih mesnih zajednica, pa čak i Makove sedmice.

PROTOJEREJ PAJOVIĆ: SEĆANJE NA SUBOTICU I NJENE DOBRE LJUDE

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI

Поштовани Суботичани,

Кад год дође овај Бадњи дан, увек се сетим дивних одлазака на сечење Бадњака на Макову седмицу и ваше радости и раздраганих лица, као и лепих дружења.

      Као ваш бивши парох, који је у Вазнесењском храму служио Богу и вама од 1994. до >>

HUMANITARNA PODELA ODEĆE

U ORGANIZACIJI MAĐARSKOG POKRETA I POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU

Mađarski pokret i Pokret za građansku Suboticu organizuje humanitarnu podelu odeće u utorak, 09.01.2018. godine u prostorijama Mesne zajednice "Peščara" (Subotica, Šabačka7/a) od 16:00 do 19:00 časova. 

Kinek ártanak Szabadkán a temetkezési magánvállalkozók?

Miért nem tárgyalt a városi képviselő testület a temetkezést érintő kérdésekről?

Pogrebno pitanje pred subotickim odbornicima from Miskolczi József on Vimeo.

A szabadkai városi képviselő testület tavaly márciusban hozta meg a temetkezésről és temetőkről szóló határozatát, amelynek igen kétséges a törvényessége és kizárólag a temetkezési közvállalat monopóliumát szolgálja. A >>

KINEZI SPASILI SUBOTIČKI SEVER

PORAST PROIZVODNJE I ZAPOSLENIH

Od kada je pre tri godine ATB Sever  Wolung, postao vlasništvo kineske kompanije, sve je krenulo nabolje, od broja zaposlenih do porasta proizvodnje. Trenutno ATB Sever Wolung broji oko 600 radnika, sa redovnim primanjima i zaradom većom od proseka Srbije. Radnicima se isplaćuje topli obrok, a po 3.000 dinara mesečno regres, sa obezbeđenim prevozom do radnog mesta. 

Kako je rekao predsednik Samostalnog sindikata ATB Sever Wolung, Stevan >>

ZAPOSLENI U JAVNIM USTANOVAMA U SUBOTICI VRAĆENI NA POSAO

PRAVOSNAŽNIM SUDSKIM REŠENJEM

Zaposleni u javnim preduzećima, ustanovama i lokalnoj samoupravi grada Subotice, koji su otpušteni kao tehnološki višak, odlukom vlade Srbije, među kojima je i gradska Biblioteka, a koji su tužili pomenuta preduzeća i ustanove, vraćeni su na posao sudskim rešenjem. 

Iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice su apelovali na lokalnu samoupravu da poštuje proceduru o utvrđivanju tehnološkog viška, što >>

MIROSLAV ILIĆ PEVA POVODOM 100 GODINA ''PIONIRA''

NA TRGU SLOBODE U SUBOTICI

Povodom obeležavanja 100 godina postojanja fabrike konditorskih proizvoda i peciva ''Pionira'' iz Subotice, istaknuti estradni umetnik Miroslav Ilić će u Subotici održati svoj koncert 26. decembra 2017. godine, sa početkom u 19 časova na Trgu Slobode. 

Ovo će ujedno i biti poklon ''Pionira'' svim građanima Subotice, koji decenijama uživaju u Galeb čokalada, negro bombonama i >>

SSSGS POZIVA BIVŠE RADNIKE FABRIKE 29. NOVEMBAR

DA SE JAVE RADI OSTVARIVANJA SVOJIH POTRAŽIVANJA (VIDEO)

Savez samostalnih sindikata grada Subotice, poziva bivše zaposlene u fabrici 29. Novembar u Subotici, a koji su prijavili svoja potraživanja, u vreme odlaska u stečaj pomenute fabrike, da se jave radi ostvarivanja svojih potraživanja. Prijavljivanje se vrši u zgradi Otvorenog univerziteta u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada, ulaz sa zadnje strane zgrade, parkinga, do 20. decembra 2017. godine. 

 

DR IVANIŠEVIĆ PREUZEO DUŽNOST DIREKTORA

GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI

Dr Nenad Ivanišević je preuzeo dužnost direktora Gerontološkog centra u Subotici od dosadašnjeg direktora Petra Balaževića, koji je na tu dužnost dao ostavku, zbog sudske odluke u sporu sa Gradom Subotice, da bude vraćen na radno mesto, na kome se nalazio pre imenovanja za direktora Gerontološkog centra. 

Odmah nakon preuzimanja funkcije direktora, dr Nenad Ivanišević je održao sastanak  sa rukovodiocima Gerontološog centra, >>

DR IVANIŠEVIĆ PONOVO DIREKTOR GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI

BALAŽEVIĆ PODNEO OSTAVKU ZBOG DOBIJENOG SPORA SA GRADOM SUBOTICOM

Kako nezvanično saznajemo, odkukom Vlade AP Vojvodine, biće razrešen dosadašnji direktor Gerontolološkog centra u Subotici Petar Balažević, a postavljen dr Nenad Ivanišević, koji je već dugi niz godina obavljao tu dužnost. Naime, Petar Balažević je podneo ostavku na tu funkciju, pošto je dobio spor sa gradom Suboticom, nakon čega je vraćen na radno mesto, na kome se nalazio pre dolaska na dužnost direktora Gerontološkog centra u Subotici, >>

VUČIĆ I ČEPURIN O ZVANIČNOJ POSETI PREDSEDNIKA SRBIJE MOSKVI

NA POZIV PREDSEDNIKA RUSKE FEDERACIJE VLADIMIRA PUTINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, primio je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, sa kojim je razgovarao o programu zvanične posete Moskvi, gde će boraviti od 18. do 20. decembra, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Ambasador Čepurin je rekao da je poseta predsednika Vučića od najvećeg značaja za odnose Srbije i Rusije i da će doprineti daljem jačanju svestrane saradnje dveju zemalja. Predsednik Vučić je rekao da će sastanak sa >>

IZGOREO SLUŽBENI AUTOMOBIL ŠIMONA OSTROGONCA

ČLANA SUBOTIČKOG GRADSKOG VEĆA

Na porodičnom imanju Šimona Ostrogonca u Bačkim vinogradima, izgoreli su službeni automobil, garaža, hladnjača i poljoprivredna mehanizacija. 

Ostogonac je zadužen za oblast poljoprivrede u Gradskoj upravi i kako je rekao, ništa nije ukazivalo na neispravnosti na automobilu i u objektu, što bi prouzrokovan požar. 

Do požara je došlo u 3 časa i 30 minuta, kada se čula eksplozija nakon čega je Šimon >>

ŠTRAJK UPOZORENJA U SUBOTICA-TRANSU

PARKIRANI AUTOBUSI U PREPODNEVNIM ČASOVIMA

Autobusi u gradskom prevozu u Subotici, bili su parkirani u znak štrajka upozorenja između devet i deset časova. Nakon štrajka upozorenja zaposlenih u Suboticatransu, očekuju se pregovori sa Vladom Srbije, nakon čega će zavisiti, da li će biti generalnog štrajka, uz obustavu gradskog prevoza, kao i ostalih funkcija u gradu. 

Kao razlozi štrajka upozorenja su nezadovoljstvo vozača autobusa, >>

ŠEŠIRIJADA U RAVELU U SUBOTICI

DECE VRTIĆA ''MLADI TALENTI''

U poslastičarnici ''Ravel'' u Subotici, održana je treća po redu Šeširijada, dece predškolske ustanove ''Mladi talenti''. Oni su zajedno sa roditeljima, bakama i dekama, kreirali razne šešire, od onih folklornih do najmodernijih. Uz razne kolače i osvežavajuće napitke, nije izostalo i druženje, koje je na momenat ličilo na dobro organizovano rođendansko slavlje. A to za ''Ravel'' nije ništa >>

MASOVNA OTPUŠTANJA U JAVNOM SEKTORU U SUBOTICI

GRAD U KOME SE PITA SAMO JEDAN ČOVEK

U saopštenju GO Pokreta za prekokret Subotice se navodi: 

Masovna otpuštanja u javnom sektoru u Subotici – urušava lokalnu samoupravu Pokret za preokret upozorava da aktuelna koalicija u Subotici nastavlja sa urušavanjem lokalne samouprave i komunalnog sistema kroz dovođenje stranačko podobnih kadrova i otpuštanjem stručne radne snage. Dokaz za to je najnoviji predlog odluke Gradskog veća Grada Subotice , kojom se utvrđuje maksimalan >>

SPOR IZMEĐU BIVŠEG I SADAŠNJEG DEKANA EKONOMSKOG FAKULTETA U SUBOTICI

ZBOG ZLOUPOTREBE ŠKOLARINA I UVREDE ČASTI

Ekonomski fakultet u Subotici podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg dekana, profesora dr Nenada Vunjaka, zbog toga, što je pare od školarine poklonio Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, u kojoj je kasnije izabran za akademika, saopštio je Blic 3.novembra 2017. godine. 

Prijava je usledila pošto je u dekanatu pronađeno pismo u kome je Vunjak od direktora Nove banke u Banjaluci tražio da deo novca za školarine ne uplati >>

PROŠIRENJE ZIDA KOD SPOMENIKA PTICA SLOMLJENIH KRILA

ZBOG OTKRIVENIH 158 IMENA NEVINIH ŽRTAVA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Na komemorativnom skupu posvećenom žrtvama iz 1944. i 1945. godine, predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je rekao, da će se uskoro proširiti zid, sa novih šest ploča, za otkrivenih 158 imena novih žrtava iz drugog svetskog rata. 

Spomenik Ptica slomljenih krila na Senćanskom groblju u Subotici, podignut je zbog stradanja 978 nevinih građana, iz Subotice i kolnih mesta, 1944. i 1945. godine,  čija su imena uklesana na >>

PONIŠTAVANJE PARCELA OPŠTIH GROBOVA (RAKA)

OD STRANE JKP POGREBNO SUBOTICA

Na starom Kerskom groblju u Subotici, ovih dana je izvršeno poništavanje parcela opštih grobova (raka) od strane JKP Pogrebno. 

Direktorka JKP Pogrebno Vesna Prćić nam je rekla, da se prema gradskoj Odluci, raka moze poništiti kada prodje 30 godina od sahrane i pod uslovom da nema važeće uplate naknade. Konkretna parcela je ponistena u potpunosti shodno gradskoj Odluci, objavom iz 2000. a potom i 2010. a parcelu privodimo nameni 17 >>

IZLOŽBA DIGITALNIH FOTOGRAFIJA NIKOLE TUMBASA

U OKVIRU 5. MEĐUNARODNOG FESTIVALA FILMA HORORA I FANTAZIJE ''HRIZANTEMA''

U okviru 5. međunarodnog festivala filma horora i fantazije "Hrizantema" u holu Art bioskopa Lifka otvorena izložba digitalnih fotografija Nikole Tumbasa - Town by Night

Na izložbi su predstavljene fotografije koje predstavljaju Suboticu noću izrađene kroz digitalne filtere koje su fotografijama dale dodatni efekat. 

- Pre otprilike dva meseca, direktorica Gordana Guberinić, je >>

HOJT BRAJAN JI: ZABRINUTOST ZBOG RUSKOG UTICAJA U REGIONU

ODGOVOR PREDSEDNIKA SRBIJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA

Nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američki Država Hojta Brajana Jia, novinari nisu upoznati o sadržaju razgovora. Tako je saopštenje predsednika Srbije usledilo tek nakon nekoliko sati od njihovog susreta. 

U saopštenju kabineta predsednika Republike Srbije se navodi:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara >>

ČEPURIN: RSHC JE CENTAR ZA SPASAVANJE

A NE RATNI CENTAR

Tokom Vojne parade u Beogradu, 20. oktobra 2014. godine, najavljeno je potpisivanje sporazuma o uslovima boravka, i imunitetu zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. To je dogovoreno između ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. 

Bivši direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Slobodan Glavčić za N1 je rekao, da srpska strana godinama opstruiše potpisivanje >>

SVM OSUĐUJE ISPISIVANJE ANTIMAĐARSKOG GRAFITA U ZRENJANINU

IZA KOGA STOJI PRIMITIVIZAM I LIČNA FRUSTRACIJA POJEDINCA

Savez vojvođanskih Mađara oštro osuđuje antimađarski grafit mržnje koji se pojavio na jednoj porodičnoj kući u Zrenjaninu, koji predstavlja i uvredu za ukućane.

SVM smatra da se iza takvog primitivizma i uvrede kriju lične frustracije, koje prvenstveno ne odslikavaju javno mnjenje.

No, skreće se pažnja da takve pojave predstavljaju mrlju na suživotu, na šta treba da reaguju nadležna državna tela, kao i društvo. Stoga SVM očekuje da se >>

ANTIMAĐARSKI GRAFIT U ZRENJANINU

NA KAPIJI ČIJI JE VLASNIK SRBIN

Na kapiji vlasništva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioc je napisao antimađarski grafit sledeće sadržine ''Mađarsko go..o, kurvo i Ticerka ku.va''. 

Supruga Miodraga Delića je Mađarica, koja do sada nije imala problema zbog svoje nacionalne pripadnisti. 

Kako navode Delići, nije slučajno što je taj antimađarski grafit napisan u centru grada i to u ulici u kojoj žive mahom penzioneri. Nije im jasno, ko bi >>

107 GODINA OD PRVOG LETA IVANA SARIĆA

SUBOTIČKOG IKARA (VIDEO)

Subotičanin Ivan Sarić, poleteo je avionom sopstvene konstrukcije 16. oktobra 1910. godine, sa subotičkog trkališta, (prostor današnje MZ ''Zorka''), podigao avion na 30 metara visine i napravio dva polukruga iznad Subotice. Tim letom Ivan Sarić je obeležio početak epohe u vazduhoplovstvu na ovim prostorima. Pre Ivana Sarića, prvi su leteli braća Rajt 1903.godine, potom Santoš Dimon i Luj Blerio 1907. Za razliku od predhodnika, čija >>

AMBASADOR RUSIJE U SUBOTICI

POVODOM DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, boravio je u Subotici, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu. On je položio vence na Trgu žrtava fašizma i na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, palim crveno armejcima. 

Čepurin je prisustvovao i svečanoj Sednici Skupštine grada Subotice, povodom Dana pobede nad fašizmom, gde je između ostalog istakao: ''Zainteresovani smo da Srbija bude >>

FONDACIJA PROSPERITATI SKLOPILA NOVE UGOVORE

SA USPEŠNIM PREDUZEĆIMA

U ovom konkursnom krugu velika preduzeća su dobila podršku zahvaljujući kojoj će u Vojvodini biti otvoreno više stotina novih radnih mesta. Ukupan iznos finansijske podrške je 10,5 milijardi dinara, odnosno 26 milijardi forinti. Fondacija Prosperitati danas je u Subotici potpisala nove ugovore sa preduzećima koja su uspešno konkurisala. U ovom krugu veliki privrednici su dobili podršku zahvaljujući kojoj će u Vojvodini biti otvoreno više >>

SIJARTO: NIKAD VEĆI PROGRAM EKONOMSKE PREKOGRANIČNE POMOĆI

KAO ŠTO JE FONDACIJA PROSPERITATI

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, boravio je u Subotici, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora o ekonomskoj podršci Fondacije Prosperitati. 

Za Panon TV, Sijatro je rekao da je Prosperitati izvršio veliki posao. Vlada Mađarske nikada nije imala program prekogranične ekonomske pomoći ovolikog obima, a jako je važno da je vlada Srbije osetila da program nije usmeren ni protiv koga i da se ne odnosi samo na mađarsku naciju, već i na >>

LABAN OSTAJE GRADONAČELNIK SUBOTICE

BEZ DOVOLJNO POTPISA OPOZICIJE

Gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, za govornicom Skupštine grada Subotice, dočekao je smeh jednog dela odbornika, na šta je on rekao: ''Pa sačekajte da odgovorim. Dobro ne morate''. Nakon toga deo opozicijeje je napustio sednicu lokalnog parlamenta. 

Opozicija Subotice, na prvoj sednici lokalnog parlamenta, nije mogla da skupi dovoljno glasova da razreši gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, nakon što je brutalno pretio >>

70 GODINA POSTOJANJA ISTORIJSKOG ARHIVA SUBOTICE

U DUHU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ARHIVISTA

 

Povodom 70 godina postojanja Istorijskog arhiva, u Subotici je održan po deseti put Arhivski dan. Tim povom, na međunarodnoj konferenciji arhivista, okupili su se gosti iz Mađarske i Hrvatske. Ovo je ujedno bila prilika da se čuje osam izlaganja o naučnoj, kulturnoj i upravnoj funkciji arhiva. Tako je razjašnjena i nepoznanica da se u arhivu ne čuvaju samo dokumenti, nego se oni koriste i u razne svrhe, naučne, istraživačke kao i za pisanje naučnih radova, gde >>

POJAČANA PREVENTIVNA I REPRESIVNA AKTIVNOST SUBOTIČKE POLICIJE

KOJA JE POSEBNO VIDLJIVA U CENTRU GRADA

Pogrešne su informacije, koje su plasirali pojedini subotički portali, da je počelo kažnjavanje vozača bicikla u najužem centru grada, koje se može i tumačiti, kao da ga do sada nije ni bilo. Što nije tačno. Jer, represivna aktivnost policije nije ni prestajala, što znači da su se kažnjavali oni, koji su bicikle vozili u pešačkoj zoni. Međutim, zbog manjeg broja policajaca i njihovog angažovanja na drugim poslovima, samo je tako izgledalo. Obzirom da >>

POLICIJA DOBILA 710 NOVIH AUTOMOBILA

USKORO STIŽU I HELIKOPTERI

Ministarstvo kunutrašnjih poslova Republike Srbije, dobiloje danas 710 novih automobila, koji su predati na korišćenje policijskim upravama, među kojima je i PU Subotica. Očekuje se da će vozni park MUP-a Srbije, do kraja godine biti bogatiji za hiljadu vozila. 

U ovoj isporuci, patrolna vozila su namenjena opštoj i saobraćajnoj policiji, kao prvi kontigent, dok se čeka dodatna isporuka vozila za žandarmeriju, interventnu policiju, policijskih >>

SUBOTIČKA KATEDRALA U RASCEPU

TEMELJI NE MOGU DA NOSE ZVONIKE

Na subotičkoj katedrali RKC Svete Terezije Avilske, nalazi se pukotina uspravno po celoj dužini. Zbog toga se pristupilo restauraciji crkve, koja je u toku. Katedralni župnik monsinjor Stjepan Beretić je za Croinfo rekao, da su to vrlo ozbiljni radovi, jer problem postoji od same izgradnje katedrale, nakon čega je vremenom nastala pukotina. To je zbog neadekvatnih temelja, koji ne mogu da nose zvonike (dva zvonika), zbog čega jedan ''vuče'' na sever, a drugi na >>

PREDSEDNICI SRBIJE I MAĐARSKE U SENTI

POVODOM 320 GODINA OD BITKE KOD SENTE (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas u Senti sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, povodom obeležavanja 320 godina od Bitke kod Sente. 

Tokom susreta delegacija, predsednik Vučić se zavalio Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije i izrazio zadovoljstvo uspešnim razvojem, odnosa Srbije i Mađarske, naglasivši da su politički, ekonomski i kulturni odnosi dveju >>

PET GODINA PROPADANJA SRBIJE

IZLOŽBA POKRETA ZA PREOKRET U SUBOTICI (VIDEO)

Pod sloganom ''Pet godina propadanja Srbije'', Pokret za preokret je održao izložbu fotografija na Trgu Slobode u Subotici. 

Tokom postavke fotografija , građanima su deljene brošure, sa fotografijama novinskih članaka, objavljenih u pojedinim medijima, a građani su mogli iste da vide u formatu plakata, na pločniku Trga. 

Izuzev pojedinačnih komentara, protiv ove postavke, zabeleženo je i gužvanje plakata od strane vlasnika agencije >>

SUBOTIČKA OAZA MIRA ZA STARE OSOBE

U GERONTOLOŠKOM CENTRU U SUBOTICI

Gerontološki centar na Radijalcu u Subotici osnovan je 1978. godine, a od 1971. godine deluje služba ''Nege i pomoći u kući''. Pored Gerontološkog centra na Radijalcu, postoje i dva Doma za odrasla i stara lica, na Karađorđevom putu i u ulici 27. Marta u Subotici, kao i klubovi,  ''Centar II'' ulici Žarka Zrenjanina, ''Centar I'' u Drapšinovoj, klub ''Bajnat'' u  Braće Radića i >>

DETEKTOR ZA METAL NA ULAZU U GRADSKU KUĆU U SUBOTICI

KOGA SE GRADONAČELNIK BOGDAN LABAN PLAŠI?

Pre početka Svečane sednice Skupštine grada Subotice, na ulazu u Gradsku kuću, postavljen je detektor za metal. Ovo je presedan, da se za Dan grada Subotice, na ulazu u gradsku kuću postavlja detektor za metal. Bivši gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao, da se na taj način onemogućava slobodan pristup građanima, koji žele proslaviti Dan grada. 

U proteklih nekoliko godina, u tri slučaja se nalazio detektor na ulazu u gradsku kuću. U jednom, >>

U TUŽILAŠTVU SASLUŠANI LABAN I POLOVINA

ZBOG VREĐANJA I PRETNJI UPUĆENI POLOVINI OD STRANE LABANA

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i profesor Vladimir Polovina, kao i dva svedoka Predrag Radivojević i Spasoje Vujović, saslušani su u Subotičkom tužilaštvu, zbog vređanja i pretnji upućenih Polovini od strane Labana. 

Nakon datih izjava u tužilaštvu, gradonačelnik Bogdan Laban je izašao na sporedni izlaz iz Suda, dok je Polovina izašao na glavni izlaz.

Vladimir Polovina se oglasio saopštenje gde je između >>

SNS: NEDOLIČNE REČI BOGDANA LABANA

KOJE PREDSTAVLJU NJEGOV LIČNI ČIN

U saopštenju Srpske napredne stranke se navodi da su reči gradonačelnika Subotice Bogdana Labana nedolične i da predstavljaju njegov lični čin, ali da ih je izgovorio jer su ''pokušali da ga primoraju da krade''.

SNS navodi da je taj čin koji je, iako neopravdan, nastao nakon što su pokušavali da ga primoraju da krade, isti oni koje danas štite lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i Demokratska >>

SVM SE OGRAĐUJE OD POSTUPKA BOGDANA LABANA

NJEGOVIH IZJAVA I PRETNJI

Savez vojvođanskih Mađara se distancirao od ponašanja Bogdana Labana i njegovih izjava, izjavila je predsednica subotičkog odbora SVM-a Timea Horvat, koja je i zamenica gradonačelnika Subotice.

Horvat je za Radio-televiziju Pannon iz Subotice kazala da je "zapanjena neprikladnim ponašanjem gradonačelnika" i da takvo ponašanje nije karakterisalo taj grad i njegovo rukovodstvo u proteklom periodu.

"Imajući u vidu da se približava Dan >>

BOGDAN LABAN NE RAZMIŠLJA O OSTAVCI

ZBOG VREĐANJA I PRETNJI VLADIMIRU POLOVINI

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban ne razmišlja o ostavci na tu funkciju, nakon što je objavljen audio snimak, na kome se čuje da on verbalno napada asistenta Građevinskog fakulteta, Vladimira Polovinu, vređajući ga uz pretnje, sa kojim se sreo u subotu popodne u hotelu Galerija. 

Nakon što se izvinio građanima Subotice i Srbije zbog upućenih pretnji Vladimiru Polovini, Laban je rekao da ne beži od svoje odgovornosti i da će SNS o tome odlučivati >>

POŽAR U HOTELU GLORIJA U SUBOTICI

IZGOREO CEO JEDAN SPRAT I KROVNA KONSTRUKCIJA

U četvrtak 17. avgusta, oko 16 časova, izbio je požar u hotelu Glorija, koji se nalazi u samom centru Subotice. Hotel je vlasništvo počasnog predsednika FSS Tomislava Karadžića.

U gašenju požara je učestvovalo 35 vatrogasaca spasilaca iz Subotice, Bačke Topole, Bečeja, Vrbasa i Malog Iđoša sa 15 vatrogasnih vozila. 

U požaru je izgoreo ceo jedan sprat hotela i krovna konstrukcija. Povređenih nije bilo. 

Kako nezvanično >>

DUŽIJANCA PODELILA LOKALNU VLAST U SUBOTICI

GRADONAČELNIK NA HRVATSKOJ, A PREDSEDNIK SKUPŠTINE NA BUNJEVAČKOJ (VIDEO)

Na obeležavanju velikog bunjevačkog praznika Dan Dužijance, koji se obeležava 15. avgusta, umesto gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, prisustvovao je predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford. Bandaš i bandašica hleb od novog žita, predali su predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić, koji je i organizator ove proslave. 

Podsetimo, da je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, prisustvovao hrvatskoj >>

KIŠA OMELA DUŽIJANCU U SUBOTICI

ODRŽANA KAO CRKVENA MANIFESTACIJA

Ovogodišnja  Dužijanca, u Subotici, održana je samo kao crkvena svečanost, posle 49 godina. Naime, 1911. godine, sveštenik Blaško Rajić je objedionio porodične žetvene svečanosti na salašima u okolini Subotice, unoseći ih kao zajednički običaj u crkvu ''Zahtvalnosti bogu stvoritelju za plodove žita''. Kao takva, proslavljala se do 1968. godine, nakon čega je postala i turistička atrakcija. Od tada se obeležava svake druge >>

CESLA - ČARDA NA DUNAVU U NOVOM SADU

OAZA MIRA I BLAGOSTANJA

Cesla, čarda na Dunavu u Novom Sadu, Sunčani kej 13, pleni svojom otmenošću, živom muzikom profesora Svetozara Saše Kovačevića, gostoprimstvom i svim vrstama jela, od ribljih specijaliteta do jela sa roštilja. I ne samo to, u Cesli ćete naći svoj mir, kakav se može poželeti samo pored Dunava. 

Zato su čarde, kao što je Cesla, jedna od najomiljenijih turističkih destinacija, kako za domaće tako i strane goste. 

ROTARY SPREMAN DA POMOGNE U MIGRANTSKOJ KRIZI

REKAO JE PREDSEDNIK ROTARY INTERNACIONAL IAN RISELEY (VIDEO)

Predsednik Rotarija,Međunarodne organizacije poslovnih i profesionalnih ljudi i udruženja širom sveta, Jan Resli, danas je boravio na Paliću, gde se susreo sa članovima Rotari klubova, Subotice, Palića i ostalih gradova u okruženju. Obzirom da je Rotari i humanitarna asocijacija, bilo je reči o pomoći Srbiji tokom poplava 2014. godine, zato je jedna od nezaobilaznih tema  bila i aktuelna migrantska kriza, koja je zahvatila i Srbiju.

Ovo je Resliu prva poseta >>

SONJA LIHT: MANDATARKA ANA BRNABIĆ CIVILIZACIJSKI ISKORAK

PRVE ŽENE KOJA JE POKAZALA DA IMA SUŠTINSKE KVALITETE (VIDEO)

Direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla u Subotici, da je izbor Ane Brnabić za mandatara vlade Republike Srbije, civilizacijski iskorak, prve žene koja je pokazala da ima suštinske kvalitete. Kao stručnjak Ana Brnabić je sporovdila politike značajne za interese Srbije i pre nego što je postala političar. Ona nije samo prva žena koja je dobila mandat za sastav nove Vlade, već je i žena koja je pokazala da ima suštinske kvalitete >>

SAD PROTIV SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA

I SPECIJALNOG STATUSA ZA OSOBLJE

Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, je rekao da su SAD zabrinute zbog postojanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i dobijanja specijalnog statusa za osoblje zaposlene u omenutom Centru.

Hot Brajan Ji je rekao: ''Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Naročito, ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila, a to je >>

''Y'' KRAK KOD SUBOTICE DO KRAJA 2019. GODINE

IAKO JE NAJAVLJIVANO DA ĆE TO BITI DO KRAJA 2017. GODINE.

Zaobilaznica kod Subotice, takozvani ''Y'' krak, biće najverovatnije završen do kraja 2019. godine, saopštava RTS.

U vreme izgradnje raskrsnice kod isključenja jug sa auto-puta Horgoš - Novi Sad, kod Subotice, pred predsedničke izbore 2017. godine, bilo je reči da će ''Y'' krak biti gotov do kraja ove godine, rekao nam je izvor blizak Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.To je podrazumevalo, >>

CESLA: OAZA MIRA I BLAGOSTANJA

ČARDA NA DUNAVU U NOVOM SADU

Čarda na Dunavu Cesla u Novom Sadu, jedno je od retkih mesta gde se čovek može osećati spokojno i zadovoljno. Za razliku od mnogih restorana, gde se pušta neprikladna muzika, koja je još i glasna, u Cesli je nešto sasvim drugačije. jer romantičnim zvucima klavira, profesora i kompozitora Svetozara Saše Kovačevića, ambijent postaje poseban. Tu su naravno i razni riblji specijaliteti kao i jela sa roštilja. Ceslu čini posebnom i to, što su >>

OSVAJA ŠPANCE SNOVIMA O FLAMENKU

MIROSLAV ANTELJ SUBOTIČKA LEGENDA FLAMENKA

Subotičke novine su u svom broju od 30.12.2016. godine, objavile priču o Miroslavu Antelju nekadašnjem flamenko plesaču, koji je 20 godina života posvetio ovoj španskoj igri. Režirao je početkom juna 1999. godine, koreodramu ''Flamenko i život'' na sceni Narodnog pozorišta u Subotici.

Danas kao novinar i reditelj, snimio je 16 dokumentarnih filmova, koji su bili emitovani na televiziji B92 info. San mu je da ode u Andaluziju i snimi >>

KAJL SKOT: POTREBNO JE DA SE MIGRANTI INTEGRIŠU U DRUŠTVO

PORUČIO AMBASADOR SAD BORAVEĆI U SUBOTICI

Ambasador SAD Kajl Skot je boravio u Subotici, gde je rekao: ''Ja mislim da je veoma važno kad svi znamo da će ovi ljudi verovatno stati duže, da nađemo neki način da se oni integrišu bolje u zajednicu ili jesu. Mislim da je veoma važno da svi prime ove ljude i da pokušaju da ih uključe u društvo, decu posebno, njihovo školovanje i neku budućnost za ove porodice''. 

Sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, u Subotici je boravio i >>

USPESI SRPSKE GIMNAZIJE U BUDIMPEŠTI

GDE SE POSEBNA PAŽNJA POSVEĆUJE SPORTU

Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija i đački dom Nikola Tesla je jedina državno priznata vaspitno obrazovna ustanova sa srpskim nastavnim jezikom u Mađarskoj, koja pripadnicima srpske nacionalne manjine obezbeđuje mogućnost školovanja na maternjem jeziku od predškolskog uzrasta do mature. U pitanju je jedina institucija van granica Srbije u kojoj se nastava izvodi na srpskom jeziku, pri čemu je proteklih godina stekla regionalni karakter, jer pored >>

OMLADINSKI ORKESTAR IZ FIRENCE U SUBOTICI

GOSTI SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE (VIDEO)

Studenti Omladinskog orkestra Muzičke akademije iz Firence, borave u Subotici, kao gosti Italijanskog kulturnog centra Piaca Italia. Oni će zajedno sa maturantima srednje Muzičke škole, održati koncert u velikoj većnici Gradske kuće 25. aprila 2017.godine,sa početkom u 19 časova. 

Omladinski orkestar iz Firence nije došao u celom sastavu, već samo njih petnaest gudača. Ipak, ovo je izuzetna prilika za saradnju srednje Muzičke škole - Subotica i >>

SINDIKAT ZAPOSLENIH POLICIJE PO STRANI

BEZ PODRŠKE KAKO VLASTI TAKO NI OPOZICIJI

Sindikat zaposlenih policije, pod naslovom poslušajmo decu jer je na njima budućnost, oglasio se saopštenjem.

Sindikat Zaposlenih policije poziva predsednika, premijera, Vladu Republike Srbije, predstavnike vladajuće koalicije i svih opozicionih stranaka, da zajedno sednu i reše probleme u Republici Srbiji. Gospodo nemojte razmišljati o svojim ličnim interesima i svojih porodica, razmišljajte o svim građanima i njihovim porodicama, dece i >>

SUBOTIČKI STADION DOBIO REFLEKTORE

POSLE OSAM GODINA ZAKAŠNJENJA

Posle 8 godina zakašnjenja, Gradski stadion u Subotici je dobio reflektore, infesticija koja je iznosila preko 50 miliona dinara.

Teren je osvetljen sa 182 reflektora, na četiri stuba visine od 48 metara, snage 388 kilovata. Reflektori su donacija Fudbalskog saveza Srbije, a stubove, građevinske i elektro radove je finansirala lokalna samouprava.

Reflektore je pustio u rad gradonačelnk Subotice Bogdan Laban.

Puštanjem u rad reflektora na Gradskom >>

PUŠTENA U SAOBRAĆAJ PRVA DEONICA ''Y'' KRAKA

NA JUŽNOM DELU AUTO-PUTA KOD SUBOTICE

Kako je najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, puštena je u saobraćaj deonica ''Y'' kraka, na južnom delu auto-puta kod Subotice.

Deonica od petlje „Subotica – jug“ autoputa E-75 do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, duga oko kilometar, izgrađena je sredstvima Vlade Srbije od oko 197 miliona dinara.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao, da ukoliko bude sve išlo po >>

UTICAJ MIGRANTSKE KRIZE NA BEZBEDNOST GRAĐANA SUBOTICE

PANEL DISKUSIJA

Centar za istraživanje javnih politika (Centar) iz Beograda predstavio je u ponedeljak 20. marta u Gradskoj kući grada Subotice rezultate terenskog istraživanja o uticaju migrantske krize na bezbednost građana i građanki Subotice. Na skupu kojem su prisustvovali  Milimir Vujadinović i Tomislav Žigmanov, narodni poslanici iz Subotice, predstavnici lokalnih institucija i nevladinih orgnizacija uključenih u rad sa migrantima rečeno je da prisustvo >>

MEĐU POVREĐENIM VOJNICIMA I JEDAN SUBOTIČANIN

POTPORUČNIK MLADEN JANAČKOVIĆ

Među povređenim vojnicima 4. brigade Kopnene vojske Republike Srbije, koji su doživeli saobraćajnu nezgodu na relaciji Niš - Vranje, 23. februara 2017. godine, nalazio se i Subotičanin potporučnik Mladen Janačković, koji je zadobio tešku telesnu povredu (prelom ruke).

Autobus koji je prevozio vojnike i za sada nepoznatih raloga, sleteo je sa puta kod Vladičinog Hana. Vozilo je vlasništvo firme ''Kavin - Jedinostvo'' iz Vranja, čije >>

SVIREPO UBISTVO U SUBOTICI

DONEO CVEĆE, A ONDA JE UBIO NOŽEM PRED MAJKOM

Miloš Čodanović (28) došao je u kuću u ulici Stevana Sremca 7 u Subotici, i nakon što je dao cveće svojoj bivšoj supruzi Moniki Ikotić (43), izbo je nožem, pred očima njene majke Julijane.

 

– Nije prošlo dugo vremena, čula sam vrištanje i jauke. Uletela sam u kuhinju i počela da vučem Miloša za kaput. Nisam uspela, kao da je poludeo, nije prestajao da je ranjava, a ja sam dobila ranu na prstu dok sam ga >>

NEZAŠTIĆENA LOVIŠTA U SUBOTICI

ZBOG POSEČENIH REMIZA (VIDEO)

Subotička lovišta su sve nezaštićenija, a kao glavni razlog za to su posečene remize, gde divljač ne može da se skloni, rekao je zamenik grupovođe Subotičke peščare, lovačkog društva ''Fazan'' - grupe 1/6 Ivan Gabrić. Zbog nemaštine, meštani su posekli drveće, kako bi imali ogrev, na taj način uništivši skrovišta za fazane, naveo je Gabrić, dodajući da je isti problem i sa predatorima koji su se zbog >>

DEMANT SUBOTIČKE BOLNICE

NA SAOPŠTENJE POKRETA ZA PREOKRET

Rukovodstvo Opšte bolnice Subotica, demantuje navode u saopštenju Pokreta za prekoret, na vest objavljenu na sajtu www.vestisu24.rs ''Da li u Subotičkoj bolnici nedostaju reagensi'', navodeći da se operativni program odvija po redovnom, planiranom rasporedu i da nema kašnjenja operativnih zahtvata. Ista je situacija i kod laboratorijskih procedura.

NENAD SEKULIĆ NAČELNIK PU SUBOTICA

DOSADAŠNJI V.D. PU MILORAD ŠUŠNIĆ VRAĆA SE U NOVI SAD

Načelnik Policijske uprave u Subotici je Nenad Sekulić, koji je obavljao dužnost zamenika načelnika Regionalnog centra granične policije u Subotici.

Dosadašnji v.d. načelnika PU Subotica Milorad Šušnić, postavljen je na tu dužnost nakon smene Borivoja Mucalja, a posle 6 meseci, vraća se u Novi Sad.

 

 

 

 

 

 

NOVA 2017. U DUHU SRPSKIH VISOKOLETAČA

DOČEK NOVE PRAVOSLAVNE GODINE U ŠAPCU (VIDEO)

Tradicionalno na početku svake pravoslavne Nove godine, u Šapcu se održava Golubarska zabava, nakojoj se dodeljuju diplome i pehari za najuspešnije odgajivače srpskih visokoletača u 2016. godini. Tako je i ovaj put, najviše diploma i pehara pripalo odgajivačima srpskih visokoletača Nadeždi i Darku Popović iz Šapca. Pehare i diplome su dobili i drugi odgajivači srpskih visokoletača iz cele Srbije, što je ujedno bila i prilika za druženje uz doček >>

KORHEC: SUDIJA USTAVNOG SUDA PO STRUCI

BEZ IKAKVOG DOGOVORA SA SAVEZOM VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Povodom imenovanja za sudiju Ustavnog suda Srbije, prof. dr Tamaš Korhec je rekao da je odluku o kandidaturi za tu funkciju doneo sam, bez ikakvog dogovora ili bilo kakvog dila sa Savezom vojvođanskih Mađara, niti sa predsednikom Ištvanom Pastorom.

Prof. dr Tamaš Korhec daje ostavku na sve funkcije u Mađarskom pokretu, ali ostaje član do trenutka kada Mađarski pokret postane politička stranka.

Korhec je kandidaturu za sudiju Ustavnog suda uporedio >>

KOMŠIJA PROFESIONALNI UPRAVNIK

PO NOVOM ZAKONU O STANOVANJU

Dosadašnji predsednik kućnog saveta stanara, po novom Zakonu koji je na razmatranju pred poslanicima Skupštine Srbije, nalaže da će biti profesionalni upravnik, ukoliko ga izaberu za tu funkciju stanari. Ukoliko ga ne izaberu, tražiće se novi upravnik stanara u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom mesta. Rekla je ministarka Zorana Mihajlović, obrazlažući Zakon o stanovanju poslanicima Skupštine Srbije. To praktično znači, da će u buduće za sve oko >>

PREDSTAVNIK VOJNOG IZASLANSTVA ITALIJE U SUBOTICI

NA OTVARANJU VICEKONZULATA

Na otvaranju vicekonzulata u Subotici, 8. decembra 2016. godine, pored ambasadora Italije Đuzepea Mancoa, prisustvovao je i predstavnik vojnog izaslanstva ambasade Italije u Srbiji. Tu se nameće i pitanje, zbog čega njegovo prisustvo u Subotici, kada je saopšteno da je vicekonzulat otvoren iz ekonomskih i kulturnih razloga, a ne i vojnih. Pominje se kao jedan od razloga i italijanska zajednica u Vojvodini. Po svoj prilici ipak se radi o Italijanima koji uglavnom žive i rade u >>

MAĐARSKI POKRET PREDLAŽE KORHECU DA POVUČE KANDIDATURU

ZA IZBOR ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA SRBIJE

Upravni organ Mađarskog pokreta je 08. decembra održao vanrednu sednicu na kojoj je razmotreno kandidovanje dr Tamaša Korheca, jednog od kopredsednika ove organizacije, za sudiju Ustavnog suda, kao i situacija koja je nastala nakon obelodanjivanja ove vesti.

Mađarski pokret je udruženje građana, koje se, pored opstalog, zalaže i za ostvarivanje političkih ciljeva, pa je iz tog razloga učestvovalo na izborima. Osnovan je pre nešto više od godinu dana, >>

POSLANIČKA GRUPA SVM PREDLAŽE TAMAŠA KORHECA

ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA SRBIJE

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je njegova poslanička grupa predložila Tamaša Korheca, jednog od osnivača i lidera Madjarskog pokreta (MP), na mesto člana Ustavnog suda Srbije i dodao da je predlog za imenovanje za mnoge bio iznenadjenje.

Pastor je u izjavi za list Madjar so rekao da je imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge ovakvo >>

OTVOREN VICEKONZULAT ITALIJE U SUBOTICI

NADLEŽAN ZA VOJVODINU

U Subotici je otvoren vicekonzulat Italije zadužen za Vojvodinu.

Vicekonzulat je otvorio ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

Kako je rekao ambasador Đuzepe Manco, razlog otvaranja vicekonzulata u Subotici je taj što u Vojvodini Italija prednjači sa 50 svojih preduzeća, koja zapošljavaju 10.000 ljudi, u koje je investirano 800 miliona evra.

Za >>

SUBOTICA OD ''VELIKOG SELA'' DO VAROŠICE

INTERVJU SA DR ZOLTANOM MESAROŠEM

Suboticu grad na severu Bačke u AP Vojvodini i Republici Srbiji, početkom dvadesetog veka od 1918. godine, često su nazivali ''veliko selo'', iako je ona u to vreme bila jedan od većih gradova, odmah posle Beograda. Subotica je gotovo uvek imala oko 100.000 stanovnika. Dok su se drugi gradovi nekadašnje Jugoslavije razvijali, Subotica je uvek ostala ista, ili se bar tako činilo.

Zato nas je interesovalo >>

PGS: KO SPREČAVA FORMIRANJE GRADSKIH OPŠTINA U SUBOTICI

KO ŠTITI DIREKTORA PU NAŠA RADOST JAŠU ŠIMIĆA

Nakon ne prihvatanja predloga Pokreta za građansku Suboticu, da se na dnevni red prošle Sednice Skupštine grada Subotice, stave dve tačke 1. odluka o formiranju gradskih opština i 2. razrešenje Nadzornog odbora u PU Naša Radost, Pokret za građansku Suboticu je održao konferenciju za novinare.

Kako je rekao Jene Maglai, prigradska naselja, Bajmo, Palić i Čantavir sve više propadaju, bez obzira što su se protekle dve godine >>

SUBOTICA I DALJE BEZ GRADSKIH OPŠTINA

BAJMOKA, PALIĆA I ČANTAVIRA

Na današnjoj Sednici Skupštine grada Subotice, odbijen je predlog Pokreta za građansku Suboticu, da Bajmok, Palić i Čantavir budu gradske opštine. 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je to sada neizvodljivo jer je skupo, aludirajući na predhodnu lokalnu vlast u Subotici, te da su to oni mogli učiniti, kao i oni pre njih. 

Za bivšeg gradonačelnika Subotice Jenei Maglaia, to se ranije, bar za vreme njegovom mandata nije >>

Dr ZOLTAN MESAROŠ: ZNAČAJ REFERENDUMA U MAĐARSKOJ

KAKO BI EVROPA NAŠLA NAČIN KAKO DA SE OPHODI PREMA MIGRANTIMA

Dr Zoltan Mesaroš istoričar iz Subotice, smatra da za referendum u Mađarskoj po pitanju migrantske krize, postoje mnogi razlozi. Migracija je fenomen koji je svojstven čovečanstvu, ali samo 3-5% napušta svoje ognjište zbog znatiželje, U 95% slučajeva je razlog ili rat, ili ekonomski razlozi. Migranti dakle ne dolaze zbog znatiželje. Akteri svetske politike, a i neke filantropske organizacije su načinili puno grešaka zadnjih godina.

1. Velesile su >>

TRAGIČNO STRADALA SEDMOGODIŠNJA DEVOJČICA U SUBOTICI

PALA SA PETOG SPRATA I POGINULA

Sedmogodišnja devojčica M.B. pala je sa 5. sprata, sa terase u ulici Bajnatskoj br. 40. Nakon pada, devojčica je pokazivala znake života, što je konstatovanla služba Hitne medicinske pomoći,  međutim, od zadobijenih povreda je nešto kasnije preminula u subotičkoj bolnici.

Ovo nije prvi slučaj u subotičkom naselju Prozivka, gde su 80 odsto visokospratnice.

Uviđaj je izvršen od strane subotičke policije, o čemu je upoznato i >>

PESNICI BEZ FINANSIJSKE POMOĆI GRADA SUBOTICE

SA PROŠLOGODIŠNJIM DUGOM OD 40.000 I OVOGODIŠNJIM 80.000 DINARA (VIDEO)

U organizaciji Udruženje pesnika Sprkog zavičajnog kluba ''Sloga'' Subotica, održan je 27. Međunarodni festival poezije i pesnika Subotica 2016. godine, bez finansijske pomoći grada Subotice, gde su nastupili pesnici iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Velike Britanije, Kanade i Holandije.

Prošlogodišnji dug prema Udruženju pesnika grada Subotice iznosi 40.000, a ovogodišnji 80.000 dinara.

Tako je bez finansijskih >>

SMENJEN NAČELIK POLICIJSKE UPRAVE U SUBOTICI

UMESTO BORIVOJA MUCALJA POSTAVLJEN MILORAD ŠUŠNJIK

Smenjen je načelnik policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj, a na njegovo mesto će biti postavljen Milorad Šušnjik, kao v.d. načelnika Policijske uprave. Šušnjik je bio šef Grupe Policijske uprave u Novom Sadu za razbojništva, iznude i otmice. 

Za vršioca dužnosti načelonika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Subotica, postavljen je Goran Radonjić, koji je bio šef Grupe za opšti >>

ŠAMAR GRAĐANIMA SUBOTICE

ZA NJIH 15.000 POTPISNIKA PETICIJE

Vlasnik privatnog pogrebnog preduzeća Jožef Miškolci i jedan od inicijatora za prikupljanje potpisa građana za peticiju protiv Odluke Skupštine grada Subotice o sahranjivanju, gde su uskraćena mnoga prava privatnim pogrebnim preduzećima je rekao, da prolongiranje razmatranja peticije, lokalna samouprava Subotice je pod 1. dobila prvi žuti karton i 2. da su time udarili šamar građanima Subotice, koji su potpisali peticiju.

On to obrazlaže činjenicom, >>

PREDATA GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA PROMENU ODLUKE O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA

SA POTPISOM 15.100 BIRAČA SUBOTICA U DVA TOMA

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, primio je danas, u Gradskoj kući, predstavnike privatnih pogrebnih preduzeća „Funero“, „Urna“ i „Korpus“, iz Subotice. Sastanku je prisustvovao Đula Ladocki, sekretar Skupštine grada.

Vlasnik Privatnog pogrebnog preduzeća „Funero” Jožef Miškolci je, tom prilikom, Tivadaru Bunfordu predao Građansku inicijativu za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima >>

SUBOTICA I DALJE BEZ OBILAZNICE

TAKOZVANI ''Y'' KRAK SAMO PUSTO OBEĆANJE

Sav teretni i putnički saobraćaj i dalje se odvija kroz centar Subotice. Iz pravca Palića preko ulice Senćanski put, Bajnatske, Beogradskim putem do vatrogasaca, gde se u vrlo nepreglednoj krivini skreće levo kroz Zagrebačku, Preradovićevu, Karađorđevim putem do Kelebije odnosno Mađarske. Slično je i iz pravca Starog Žednika gde se vozila preko Beogradskog puta ponovo sreću sa nepreglednom krivinom kod vatrogasaca, pa dalje prema Kelebiji. 

Iako je >>

PRIKUPLJENO OKO 12.000 POTPISA

ZA PETICIJU PROTIV POGREBNOG MONOPOLA

U akciji prikupljanja potpisa za peticiju protiv pogrebnog monopola, u organizaciji privatnog pogrebnog preduzeća Funero iz Subotice, do sada je prikupljeno oo 12.000 potpisa za peticiju protiv pogrebnog monopola.

Na nekoliko lokacija u gradu i okolnim mestima Subotice, građani se odazivaju, jer kako su nam rekli, niko nema pravo da osporava bilo kome pravo na rad. Svi se takođe u jednom slažu, potrebna je tržišna konkurencija ali ne i da se nameće monopol od bilo >>

TMURAN 1. MAJ NA PALIĆU

MANJE GOSTIJU OD OČEKIVANOG BROJA

Proslava 1. Maja na Paliću, protekla je van očekivanja organizatora. Znatno manje posetilaca u odnosu na predhodne godine, što je potvrdio i broj parkiranih putničkih vozila, koji su su nekada bili parkirani u mnogo većem broju već na samom ulazu u Palić.

Ugostiteljski lokali su radili punim kapacitetom. Tako je bilo i u Maloj gostioni, gde se na nedeljnom ručku (švedskom stolu) pojavio očekivani broj gostiju, za ovakve prilike. 

Od političkih >>

NASTAVLJA SE PODRŠKA PRIVATNIM POGREBNICIMA (VIDEO)

GRAĐANI OPREDELJENI ZA KVALITET USLUGA

Nakon sakupljenih 7.000 potpisa, građani i dalje daju podršku privatnim pogrebnicima. Kako su nam rekli danas u centru Subotice, njihov kvalitet je nezamenjiv, zbog čega im treba omogućiti da rade ono što najbolje znaju.

PRIVATNI POGREBNICI SAKUPILI 7.000 POTPISA

OD POTREBNIH 13.200 ZA PETICIJU

Privatna pogrebna preduzeća Funero i Urna iz Subotice, do sada su sakupili 7.000 potpisa, od potrebnih 13.200 za peticiju, na odluku Skupštine grada Subotice, da sahranjivanje pokojnika u buduće vrši Javo komunalno preduzeće ''Pogrebno''.

Većina građana koji su dali svoje potpise za peticiju, uglavnom su istog mišljenja, da je lična odluka svakoga ko sahranjuje svog najmilijeg, kome će te usluge poveriti.

Prikupljanje potpisa se >>

PROTIV POGREBNOG MONOPOLA

PRIKUPLJANJE POTPISA U SUBOTICI

Privatna pogrebna preduzeća Funero i Urna, u centru Subotice kod sunčanog sata, prikupljaju potpise za peticiju protiv porgrebnog monopola.

Veliki broj građana se odazvao pozivu pomenutih privatnih preduzeća.

U razgovoru sa nekolicinom potpisnika, svi dele jedno zajedničko mišljenje. Niko nema pravo da nameće građanima, koga će odabrati za sahranjivanje svojih najmilijih. Kako su rekli, već dve decenije Funero i Urna u Subotici to čine na najdostojanstveniji >>

MUZIČKO VEČE U RAVELU (VIDEO)

UČENIKA SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE

Svakog utorka, u poslastičarnici Ravel u Subotici, održavaju se muzičke večeri. Kako je rekao profesor gitare Tamaš Fekete, to je potrebno, kako bi učenici prevazišli tremu koju imaju na koncertima.

ODBORNICI ODLUČILI: SAHRANJIVANJE VRŠI JKP POGREBNO (VIDEO)

PRIVATNI POGREBNICI SE SPREMAJU ZA PETICIJU

Na 39. Skupštini grada Subotice, odbornici su izglasali predlog Gradskog veća o sahranjivanju i grobljima. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je bio suzdržan.

Amandmane na predlog Gradskog veća, podneli su odbornici Mađarskog pokreta.

Nakon ne prihvatanja amandmana, razvila se diskusija u Skupštini grada Subotice, koju je na momenat prekinuo predsednik Skupštine Ilija Maravić, koji je rekao da je to odluka Vrhovnog suda i da se ona mora sprovesti na >>

APEL PRIVATNIH POGREBNIKA (VIDEO)

NA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA SUBOTICE

Odlukom Gradskog veća na narednoj Skupštini grada Subotice, razmatraće se Zakon o javnoj delatnosti, sa akcentom na članove 5. st. 2. i 3. vezano za privatne pogrebnike.

Amandaman na tu odluku podneo je Mađarski pokret.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare, na kojoj su prisustvovali potpredsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije i vlasnik pogrebnog preduzeća Funero Miškolc Jožef, sekretar biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mg. >>

STARA OPTIKA: USKRS KROZ DEČJE OČI (VIDEO)

TREĆA AKCIJA ZA REDOM

Stara optika u Subotici, već treću godinu zaredom, organizuje akciju pod nazivom Uskrs kroz dečje oči. U akciji učestvuju deca predškolskog i školskog uzrasta, koji kroz likovne radove, doživaljavaju Uskrs na svoj način.

Autori najboljih likovnih radova su adekvatno nagrađeni, a zajedno sa svima ostilima, uživali u prostorijama Stare optike, koja je na momente podsećala na stara dobra vremena kada se Uskrs slavio na nešto drugačiji >>

PROTEST PRIVATNIH POGREBNIKA SRBIJE

ZBOG ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Povodom nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, u Batajnici je održan sastanak Udruženja privatnih pogrebnika Srbije.

Na sastanku je prisustvovalo 100 privatnih pogrebnih preduzeća, koji su usvojili zajednički zaključak, da ukoliko Vlada Srbije ne prihvati njihove zahteve, da se organizuje protest ispred zgrade Vlade.

Na sastanku Udruženja privatnih pogrebnika Srbije u Batajnici, prisustvovali su i Jožef Miškolci vlasnik pogrebnog >>

PREMINUO JOŽEF KASA

BIVŠI PREDSEDNIK SVM

Jožef Kasa, bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, preminuo je u noći 3. februara 2016. godine u Subotičkoj bolnici.

Kasa je bio gradonačelnik Suboice od 1989. do 2001. godine, a nakon toga i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Bio je direktor ''Agrobanke'' u Subotici.

Nakon toga, 2013. godine je imonovan je za urednika ''Subotičkih novina'', ali se 2015. godine povuka sa te funkcijed zbog lošeg zdravstvenog >>

PRONAĐEN ŽENSKI LEŠ NA GRADILIŠTU POZORIŠTA U SUBOTICI

BEŽIVOTNO TELO RADMILE MAJLAT

U podrumu gradilista zgrade Pozorista u Subotici, 30. novembra 2015. godine, pronadjen je les.

Beživotno telo su slučajno pronašli studenti arhitekture Fakulteta tehničkih nauka, koji su u pratnji profesora obilazili gradilište Pozorišta.

Kako se nezvanicno saznaje, u pitanju je zenski les, pored koga su nadjeni dokumenti na ime Radmile Majlat, koja je nestala marta ove godine.

U BUDIMPEŠTI NAPADNUT IŠTVAN PASTOR

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA IŠTVAN PASTOR, JUČE JE NAPADNUT ISPRED PARLAMENTA MAĐARSKE U BUDIMPEŠTI, GDE SE ODRŽAVAO PROTEST PRIPADNIKA ULTRADESNIČARSKE STRANKE ''JOBIK'', KOJI SU PRVOM PUTEM MEGAFONA GOVORILI DA JE PASTOR IZDAJNIK, NAKON ČEGA JE DESETAK LJUBI KRENULO PREMA NJEMU POČEVŠI DA GA GURAJU I PLJUJU. PASTOR JE REKAO DA JE USPEO DA IZAĐE IZ GOMILE, ALI JE NAGLASIO DA JE NAJVIŠE RAZOČARAN ČINJENICOM DA MU NIKO NIJE >>

KONCERT KOZAKA I MOSKVE

SUBOTICA VELIKA VEĆNICA GRADSKE KUĆE

Ansambl ''Rodnik odincovo'' iz Moskve, gostovaće u Subotici, 01. i 02. marta 2014. godine. Prvo će nastupiti na Trgu slobode u Subotici, povodom ruskog praznika Maslenica, a nakon toga u 20 časova u Velikoj većnici gradske kuće. Sutradan, 02. marta predviđen je i drugi nastup na Paliću u konkresnoj sali Velike terase. Opširnije video  u reklamama.  

PIJACA ISPRED ZOO VRTA PALIĆ

PRODAVCI BEZ ODGOVARAJUĆIH DOZVOLA ZA RAD

Ispred glavnog ulaza u ZOO vrt na Paliću, već duže vreme svoju robu prodaju lica bez potrebnih dozvola za rad. 

Bez obzira što komunalna policija izlazi na pozive građana i kažnjavaju iste, oni i dalje nastavljaju sa prodajom. Postavlja se samo pitanje, zbog čega se prema istim licima ne preduzimaju i druge represivne mere, kao što su privremeno oduzimanje robe. Jer, ukoliko lica koja čine prekršaj, budu kažnjena, a i dalje nastavljaju sa tom >>