SNAGOM ČINJENICA

< Naslovna

SUBOTIČANIN NIKOLA UZELAC NOSILAC ČASNOG KRSTA U SANADU

POVODOM BOGOJAVLJENJA (VIDEO)

Subotičanin Nikola Uzelac, nosilac je časnog krsta u Sanadu, povodom bogojavljenja. On je tri godine pokušavao da pliva za časni krst, međutim propozicije to nisu dozvoljavale jer je bio maloletan. Nikola uzelac je drugi Subotičanin koji je osvojio časni krst u Sanadu, pre njega je časni krst pripao Teodori Pavković 2015. godine. 

Ovo je sedmi put zaredom da se održava plivanje za časni krst u Sanadu, nakon 70 godina, posle 1944. godine. 

Vremenski >>

MAĐARSKI POKRET O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA

SVE UKAZUJE DA SE VRAĆAMO U POLITIČKI HAOS DEVEDESETIH GODINA (SRPSKI I MAĐARSKI)

Predsedništvo Mađarskog pokreta izražava saučešće porodici juče ubijenog Olivera Ivanovića, koji se hrabro i iskreno borio za prava Srba na Kosovu. Oliver Ivanović je godinama bio u teškom položaju jer nije uživao poverenje vlade u Beogradu niti vlasti na Kosovu, a i mediji su poklanjali malu pažnju njegovoj borbi.  Nakon ovog, najverovatnije politički motivisanog ubistva, sve ukazuje na to, da se u regionu vraćamo u politički haos devedesetih godina >>

VUČIĆ I TAČI RAZGOVARALI TELEFONOM

ZA HITNO OTKRIVANJE UBICA OLIVERA IVANOVIĆA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, razgovarao je telefonom sa predsednikom privremenih institucija Prištine, Hašimom Tačijem. 

Dvojica sagovornika su se saglasila da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji od ključnog značaja za obe strane. 

Takođe, Vučić i Tači su razgovarali o ubistvu Olivera Ivanovića i zajednički izrazili žaljenje i složili se da je >>

PROTEST PRIVATNIH POGREBNIKA U BEOGRADU

BLOKIRALI GRADESKU KAPELU KLINIČKOG CENTRA U DELIGRADSKOJ ULICI

Planirana je protestna vožnja do zgrade Vlade i Ministrstva, koji im nisu odgovorili na zahteve. Međutim, više od desetak policajaca im je blokiralo put i nije dozvoljavalo da krenu, javila je reporterka Danasa, i dodala da je takođe blokirana kolona pogrebnih vozila u Sarajevskoj ulici.

- Sad smo u situaciji da policija neće da nas pusti na protestnu vožnju. Zabranjen je ulaz privatnim pogrebnicima na groblje Orlovača, gde ne dozvoljavaju da se pokojnik sahrani na >>

MAĐARSKI POKRET: PISMO MINISTRU STEFANOVIĆU

ZBOG MENJANJA REGISTARSKIH OZNAKA O SVOM TROŠKU (SRPSKI I MAĐARSKI)

Gospodinu NEBOJŠI STEFANOVIĆU ministru unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije B e o g r a d

Poštovani gospodine Ministre, Odredbama člana 5., 7., 8., 9. i 10. Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila (u daljem tekstu Pravilnik), propisano je da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W >>

UBIJEN OLIVER IVANOVIĆ

SA PET METAKA U LEĐA

Lider Građanske inicijative ''Srbija, demokratija, pravda'' Oliver Ivanović, ubijen je jutros u 08 časova i 15 minuta u Kosovskoj Mitrovici, severnom delu, ispred svoje kancelarije. Odmah potom, Ivanović je prebačen u Klinički centar na reanimaciju u Kosovskoj Mitrovici, gde su lekari konstatovali smrt.

Kako je rekao regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić, policija je u Kosovskoj Mitrovici na mestu napada na Ivanovića, >>

ISTORIJSKA POSETA - PREMIJER JAPANA U SRBIJI

NAKON TRI DECENIJE

Premijera Japana Šinzo Abea, na aerodromu Nikola Tesla, dočekala je uz državne počasti premijerka Ana Brnabić, a ispred palate Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ovo je prva poseta japanskog premijera koji dolazi u Beograd od 1987. godine, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio SFRJ. 

Premijer Japana Abe boravi u Srbiji, kao prvoj zemlji koja nije članica EU. 

Sa premijerom Abeom, u Srbiju je stigla i >>

VUČIĆ: VELIKA PODRŠKA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

SRPSKOJ NAPREDNOJ STRANCI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA

Gostujući na RTS-u, 14. januara 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, da će na predstojećim beogradskim izborima, Srpska napredna stranka imati veliku podršku Saveza vojvođanskih Mađara, koji u Beogradu već 6 godina imaju Gradski odbor sa 5 mesnih odbora. 

Vučić je istakao da su srpsko-mađarski odnosi bolji nego ikada, zahvaljujući mudroj politici predsednika SVM Ištvana Pastora, premijera i predsednika Mađarske, Viktora Orbana i >>

HARČENKO: RUSKI EKSPERT ZA BALKAN STIŽE U SRBIJU

UMESTO AMBASADORA ALEKSANDRA ČEPURINA

Aleksandar Bocan Harčenko, naslediće dosadašnjeg ambasadora Ruske Federaciji u Srbiji, Aleksandra Čepurina. Saznaje ''Alo''.

Harčenko važi za najboljeg poznavaoca  balkanskog regiona i važi za eksperta za rešavanje problema, koga predsednik Rusije Vladimir Putin šalje u Srbiju na koju Zapad vrši pritisak. 

Harčenko se nalazio na mestu ambasadora Rusije u BiH od 2009.do avgusta 2014. godine.

Aleksandar Bocan >>

PGS: DIREKTOR SUBOTIČKOG DOMA ZDRAVLJA IZ SPS-a?

KOALICIONI PARTNER KOJI NIJE PROŠAO CENZUS NA LOKALNIM IZBORIMA

U saopštenju Pokreta za Građansku Suboticu se navodi:

Potpuno neopaženo prolazi u javnosti da jedna od najvažnijih lokalnih javnih ustanova Dom zdravlja Subotica, koja ima zakonsku obavezu da se brine o primarnoj zdravstvenoj zaštiti svih naših sugrađana, gotovo 8 meseci posluje bez zakonskog zastupnika. Krajem meseca maja 2017. godine istekao je mandat direktoru javne ustanove DOM ZDRAVLJA u Subotici, a do danas nije izabran novi, niti imenovan v.d. >>

POKRET ZA PREOKRET: UBRZANO PROPADANJE SUBOTICE

POD VLAŠĆU SNS I SVM

Pokret za PREOKRET:“Prethodna godina – ubrzano propadanje Subotice“

U prethodnoj 2017.godini Subotica je, pod vlašću SNS-a, SVM-a i njihovih neprincipijelnih

koalicionih partnera, potonula još dublje. Gradska vlast za polovinu mandata nije ispunila ni jedno predizborno obećanje, te ni u 2017.godini nije bilo “bržeg razvoja Subotice”, niti otvaranja novih radnih mesta. Nije rešeno ni pitanje sve veće zagađenosti Palićkog >>

MAGYAR MOZGALOM: AZ EGYETLEN IGAZI ELLENZÉK SZABADKÁN

A többi párt a haladók kottájából játszik, hangzott el a sajtótájékoztatón

A Magyar Mozgalom képezi az egyetlen igazi ellenzéket Szabadkán, továbbá Topolyán, Zentán, Magyarkanizsán és Óbecsén, azaz egész Észak-Bácskában, ellentétben azokkal a pártokkal, amelyet a Szerb Haladó Párt kottája alapján muzsikálnak, mondta Kókai Péter, a Mozgalom elnökségi tagja, korábbi >>

MAĐARSKI POKRET JEDINA OPOZICIJA U SUBOTICI

ZA RAZLIKU OD STRANAKA KOJE DELUJU PO DIKTATU SNS

Mađarski pokret je jedina prava opozicija, kako u Subotici, tako i Bačkoj Topoli, Senti. Kanjiži i Adi, odnosno u Severnoj Bačkoj,  za razliku od stranaka koje deluju po diktatu SNS, među kojima je i SVM, rekao je Peter Kokai, član predsedništva i bivši kopredsednik Mađarskog pokreta. 

Na održanoj press konferenciji u Mađarskom pokretu, sa osvrtom na prošlu godinu i zadatcima za 2018. godinu, pored Kokaia govorili su i kopredsednici >>

ZAPLENJENO 12,5 KG DROGE NA GRANIČNOM PRELAZU HORGOŠ

OD ČEGA PREKO ČETIRI I PO KG KOKAINA

Na graničnom prelazu Horgoš, na ulazu u zemlju, u putničkom vozilu WV Pasat, pronađeno je 12,5 kg droge, od čega preko 4,5 kg kokaina. Uhapšen je vozač putničkog vozila, kod koga je pronađena droga, nemački državljanin poreklom iz Crne Gore. 

U ostalim paketima pronađeno je 3.699 kg. ekstazija i 4.216 kg narkotika spid. 

Ovo je jedna od najvećih zaplena droge u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a ulična vrednost pronađene droge na ulici >>

RUSKE KAPE U REPUBLICI SRPSKOJ

NA OBELEŽAVANJU 9. JANUARA DANA REPUBLIKE SRPSKE

Povodom obeležavanja 9. januara, Dana Republike Srpske, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su na glavama imali ruske šapke, po obliku i veličini, sa simbolima Republike Srpske. 

Na svečanom defileu na Trgu Krajina, nalazili su se bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koga je odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Obeležavanju Dana Republike Srpske u Banja Luci su prisustvovali i generalni sekretar >>

USPEŠNA HUMANITARNA AKCIJA

MAĐARSKOG POKRETA I POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU (VIDEO)

U organizaciji Mađarskog pokreta i Pokreta za građansku Suboticu, u MZ Peščara je održana humanitarna akcija podele odeće za najugroženije stanovništvo ove mesne zajednice.

Na humanitarnu akciju se odazvalo preko sto građana, ne samo pomenute MZ već i drugih mesnih zajednica, pa čak i Makove sedmice.

Sikeres humanitárius akció

Magyar Mozgalom és Mozgalom a Polgári Szabadkáért

A Magyar Mozgalom és a Mozgalom a Polgári Szabadkáért szervezésében, a Pescara Helyi Közösségben humanitárius akciót tartottak, ruhaosztást a rászorulóknak a Hhelyi Kközösség lakosai között. A humanitárius akcióra felajánlások érkeztek több mint 100 lakostól, más hHelyi kKözösségekből is, mint pl. >>

PROTOJEREJ PAJOVIĆ: SEĆANJE NA SUBOTICU I NJENE DOBRE LJUDE

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI

Поштовани Суботичани,

Кад год дође овај Бадњи дан, увек се сетим дивних одлазака на сечење Бадњака на Макову седмицу и ваше радости и раздраганих лица, као и лепих дружења.

      Као ваш бивши парох, који је у Вазнесењском храму служио Богу и вама од 1994. до >>

HUMANITARNA PODELA ODEĆE

U ORGANIZACIJI MAĐARSKOG POKRETA I POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU

Mađarski pokret i Pokret za građansku Suboticu organizuje humanitarnu podelu odeće u utorak, 09.01.2018. godine u prostorijama Mesne zajednice "Peščara" (Subotica, Šabačka7/a) od 16:00 do 19:00 časova. 

KO TREBA DA RASPOLAŽE SA SNIMCIMA SEDNICA SKUPŠTINE SUBOTICE?

I ZAŠTO OBRADU TOG SNIMKA NE VRŠI PRESS SLUŽBA GRADA

Snimanje i emitovanje prenosa Sednica Skupštine grada Subotice, od 2004. godine vrši RTV Yu Eco iz Subotice, koji potom snimak postavljaju na You tube, sa autorskim pravom. Tu se odmah postavlja i pitanje: Kojim autorskim pravom? Jer, po Zakonu o autorskim pravima, taj vid delatnosti ne spada u autorska prava. Drugim rečima, to je javni snimak, koji se na pomenutoj televiziji nikada nije reprizirao, znači samo emitovanje uživo.

Obzirom da se za prenose Sednica >>

Kinek ártanak Szabadkán a temetkezési magánvállalkozók?

Miért nem tárgyalt a városi képviselő testület a temetkezést érintő kérdésekről?

Pogrebno pitanje pred subotickim odbornicima from Miskolczi József on Vimeo.

A szabadkai városi képviselő testület tavaly márciusban hozta meg a temetkezésről és temetőkről szóló határozatát, amelynek igen kétséges a törvényessége és kizárólag a temetkezési közvállalat monopóliumát szolgálja. A >>

KOME SMETAJU PRIVATNI POGREBNICI U SUBOTICI?

I ZBOG ČEGA SE NIJE RASPRAVLJALO NA SKUPŠTINI GRADA PO TOM PITANJU?

Pogrebno pitanje pred subotickim odbornicima from Miskolczi József on Vimeo.

Na 13. Sednici Skupštine grada Subotice, koja je održana 28. decembra 2017. godine, nije se raspravljalo po pitanju pogrebnika, jer su iz koalicije SNS - SVM, glasali protiv predloga Pokreta za građansku Suboticu, da se i ta tačka stavi na dnevni red. 

Skupština grada Subotice je u martu prošle godine Odluku o sahranjivanju i grobljima koja je sa zakonske >>

TRI MILIONA DINARA ZA DOČEK NOVE GODINE U SUBOTICI

NASTUPAJU ĐORĐE DAVID I MILAN TOPALKOVIĆ TOPALKO

Za doček Nove 2018. godine na Trgu slobode u Subotici, iz budžeta grada je izdvojeno tri miliona dinara, odnosno, oko 25.000 evra. 

U večernjem delu programa 31. decembra, prvo će nastupiti Đorđe David sa njegovim bendom, a nakon toga Milan Topalković Topalko. Prvi put, organizovan je i dnevni doček Nove godine, sa početkom u 13 časova, nastupiće subotički ''Perpetuum mobile''.

Tradicionalno, u petak 29. decembra sa početkom u 20 >>

VELIČANSTVEN KONCERT MIROSLAVA ILIĆA U SUBOTICI

POVODOM 100 GODINA KOMPANIJE ''PIONIR''

Povodom 100 godina postojanja kompanije ''Pionir'', naš istaknuti estradni umetnik Miroslav Ilić je održao koncert na Trgu slobode, pred oko 6.000 Subotičana, uz pratnju orkestra Miše Mijatovića. 

U dvočasovnom koncertu, Miroslav Ilić je pevao mnoge svoje hitove među kojima su: Ova noć ima čudnu moć, Smej se smej, Pozdravi je pozdravi, Devojka iz grada i mnoge druge. Na taj način, simbolično je podsetio okupljene na vreme kada su uz >>

KINEZI SPASILI SUBOTIČKI SEVER

PORAST PROIZVODNJE I ZAPOSLENIH

Od kada je pre tri godine ATB Sever  Wolung, postao vlasništvo kineske kompanije, sve je krenulo nabolje, od broja zaposlenih do porasta proizvodnje. Trenutno ATB Sever Wolung broji oko 600 radnika, sa redovnim primanjima i zaradom većom od proseka Srbije. Radnicima se isplaćuje topli obrok, a po 3.000 dinara mesečno regres, sa obezbeđenim prevozom do radnog mesta. 

Kako je rekao predsednik Samostalnog sindikata ATB Sever Wolung, Stevan >>

ZAPOSLENI U JAVNIM USTANOVAMA U SUBOTICI VRAĆENI NA POSAO

PRAVOSNAŽNIM SUDSKIM REŠENJEM

Zaposleni u javnim preduzećima, ustanovama i lokalnoj samoupravi grada Subotice, koji su otpušteni kao tehnološki višak, odlukom vlade Srbije, među kojima je i gradska Biblioteka, a koji su tužili pomenuta preduzeća i ustanove, vraćeni su na posao sudskim rešenjem. 

Iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice su apelovali na lokalnu samoupravu da poštuje proceduru o utvrđivanju tehnološkog viška, što >>

OSNIVANJE REORGANIZOVANOG GO SPS SUBOTICE

PREDSEDNIK ODBORA DR GORAN BIĆANIN?

Kako nezvanično saznajemo, očekuje se formiranje reorganizovanog Gradskog odbora Socijalističke partije Subotice, na čijem čelu bi trebao da bude, dr Goran Bićanin, bivši direktor Subotičke bolnice, koji bi u tom mandatu preuzeo funkciju direktora Doma zdravlja Subotica.  

Najuže članstvo GO SPS Subotice bi činili: Tomislav Karadžić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije i vlasnik kompanije ''Glorija'', Slobodan >>

JEDINSTVENA SRBIJA DESETKOVALA SNS U SUBOTICI

U OLIČENJU DRAGANA MARKOVIĆA PALME (VIDEO)

Na Osnivačkoj Skupštini GO Jedinstvene Srbije u Subotici, za predsednika GO jednoglasno je izabran Milorad Ćopić vlasnik KK Enpi i predsednik Šotokan saveza Srbije. 

Osnivačkoj Skupštini GO Jedinstvene Srbije je prisustvovao i Vladimir Polovina, koga je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban vređao uz pretnje i psovke krajem avgusta 2017. godine. http://www.vestisu24.rs/vesti_2/jankovic-laban-je-prava-slika-vlasti-u-subotici-i-srbiji

Na >>

ODŽIĆ: STATUS AUTONOMIJE ZA VOJVODINU OBESMIŠLJEN

PREVAZIĐEN I FUNKCIONALNO NESPROVODIV U OKVIRU DANAŠNJE DRŽAVE SRBIJE

Aleksandar Odžić: Vojvodini status Republike! 

Status autonomije za Vojvodinu je obesmišljen, prevaziđen i funkcionalno nesprovodiv u okviru današnje države Srbije. Na pragu 2018. godine, godine u kojoj se navršava sto godina od Trijanonskog sporazuma i uspostavljanja kraljevine SHS, sedamdesetpet godina od utemeljenja Jugoslavije i trideset godina od tzv Jogurt revolucije u Vojvodini, pitanje statusnog položaja Vojvodine nikada nije bilo otvorenije i >>

MIROSLAV ILIĆ PEVA POVODOM 100 GODINA ''PIONIRA''

NA TRGU SLOBODE U SUBOTICI

Povodom obeležavanja 100 godina postojanja fabrike konditorskih proizvoda i peciva ''Pionira'' iz Subotice, istaknuti estradni umetnik Miroslav Ilić će u Subotici održati svoj koncert 26. decembra 2017. godine, sa početkom u 19 časova na Trgu Slobode. 

Ovo će ujedno i biti poklon ''Pionira'' svim građanima Subotice, koji decenijama uživaju u Galeb čokalada, negro bombonama i >>

SSSGS POZIVA BIVŠE RADNIKE FABRIKE 29. NOVEMBAR

DA SE JAVE RADI OSTVARIVANJA SVOJIH POTRAŽIVANJA (VIDEO)

Savez samostalnih sindikata grada Subotice, poziva bivše zaposlene u fabrici 29. Novembar u Subotici, a koji su prijavili svoja potraživanja, u vreme odlaska u stečaj pomenute fabrike, da se jave radi ostvarivanja svojih potraživanja. Prijavljivanje se vrši u zgradi Otvorenog univerziteta u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada, ulaz sa zadnje strane zgrade, parkinga, do 20. decembra 2017. godine. 

 

DR IVANIŠEVIĆ PREUZEO DUŽNOST DIREKTORA

GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI

Dr Nenad Ivanišević je preuzeo dužnost direktora Gerontološkog centra u Subotici od dosadašnjeg direktora Petra Balaževića, koji je na tu dužnost dao ostavku, zbog sudske odluke u sporu sa Gradom Subotice, da bude vraćen na radno mesto, na kome se nalazio pre imenovanja za direktora Gerontološkog centra. 

Odmah nakon preuzimanja funkcije direktora, dr Nenad Ivanišević je održao sastanak  sa rukovodiocima Gerontološog centra, >>

DR IVANIŠEVIĆ PONOVO DIREKTOR GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI

BALAŽEVIĆ PODNEO OSTAVKU ZBOG DOBIJENOG SPORA SA GRADOM SUBOTICOM

Kako nezvanično saznajemo, odkukom Vlade AP Vojvodine, biće razrešen dosadašnji direktor Gerontolološkog centra u Subotici Petar Balažević, a postavljen dr Nenad Ivanišević, koji je već dugi niz godina obavljao tu dužnost. Naime, Petar Balažević je podneo ostavku na tu funkciju, pošto je dobio spor sa gradom Suboticom, nakon čega je vraćen na radno mesto, na kome se nalazio pre dolaska na dužnost direktora Gerontološkog centra u Subotici, >>

VUČIĆ I ČEPURIN O ZVANIČNOJ POSETI PREDSEDNIKA SRBIJE MOSKVI

NA POZIV PREDSEDNIKA RUSKE FEDERACIJE VLADIMIRA PUTINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, primio je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, sa kojim je razgovarao o programu zvanične posete Moskvi, gde će boraviti od 18. do 20. decembra, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Ambasador Čepurin je rekao da je poseta predsednika Vučića od najvećeg značaja za odnose Srbije i Rusije i da će doprineti daljem jačanju svestrane saradnje dveju zemalja. Predsednik Vučić je rekao da će sastanak sa >>

IZGOREO SLUŽBENI AUTOMOBIL ŠIMONA OSTROGONCA

ČLANA SUBOTIČKOG GRADSKOG VEĆA

Na porodičnom imanju Šimona Ostrogonca u Bačkim vinogradima, izgoreli su službeni automobil, garaža, hladnjača i poljoprivredna mehanizacija. 

Ostogonac je zadužen za oblast poljoprivrede u Gradskoj upravi i kako je rekao, ništa nije ukazivalo na neispravnosti na automobilu i u objektu, što bi prouzrokovan požar. 

Do požara je došlo u 3 časa i 30 minuta, kada se čula eksplozija nakon čega je Šimon >>

ŠTRAJK UPOZORENJA U SUBOTICA-TRANSU

PARKIRANI AUTOBUSI U PREPODNEVNIM ČASOVIMA

Autobusi u gradskom prevozu u Subotici, bili su parkirani u znak štrajka upozorenja između devet i deset časova. Nakon štrajka upozorenja zaposlenih u Suboticatransu, očekuju se pregovori sa Vladom Srbije, nakon čega će zavisiti, da li će biti generalnog štrajka, uz obustavu gradskog prevoza, kao i ostalih funkcija u gradu. 

Kao razlozi štrajka upozorenja su nezadovoljstvo vozača autobusa, >>

KOGA ČUVA SUBOTIČKA POLICIJA?

U ULICI MATIJE KORVINA U SUBOTICI

Od pre mesec dana, subotička policija se svakodnevno u vremenu od 10 do 18 časova, nalazi  u vidu pozorne delatnosti, na uglu ulica Matije Korvina i Vase Stajića u Subotici. Kako nezvanično saznajemo, zadatak pozornika policajca (saobraćajca) je, da ne dozvoljava ulazak vozila u ulicu Matije Korvina, (pešačku zonu), u kojoj se nalazi nekoliko kafića kao i picerija Boss vlasnika Čakanj Lajoša. Takođe nezvanično saznajemo, da je jedan od zadataka pozornika u ulici >>

ŠEŠIRIJADA U RAVELU U SUBOTICI

DECE VRTIĆA ''MLADI TALENTI''

U poslastičarnici ''Ravel'' u Subotici, održana je treća po redu Šeširijada, dece predškolske ustanove ''Mladi talenti''. Oni su zajedno sa roditeljima, bakama i dekama, kreirali razne šešire, od onih folklornih do najmodernijih. Uz razne kolače i osvežavajuće napitke, nije izostalo i druženje, koje je na momenat ličilo na dobro organizovano rođendansko slavlje. A to za ''Ravel'' nije ništa >>

MASOVNA OTPUŠTANJA U JAVNOM SEKTORU U SUBOTICI

GRAD U KOME SE PITA SAMO JEDAN ČOVEK

U saopštenju GO Pokreta za prekokret Subotice se navodi: 

Masovna otpuštanja u javnom sektoru u Subotici – urušava lokalnu samoupravu Pokret za preokret upozorava da aktuelna koalicija u Subotici nastavlja sa urušavanjem lokalne samouprave i komunalnog sistema kroz dovođenje stranačko podobnih kadrova i otpuštanjem stručne radne snage. Dokaz za to je najnoviji predlog odluke Gradskog veća Grada Subotice , kojom se utvrđuje maksimalan >>

SPOR IZMEĐU BIVŠEG I SADAŠNJEG DEKANA EKONOMSKOG FAKULTETA U SUBOTICI

ZBOG ZLOUPOTREBE ŠKOLARINA I UVREDE ČASTI

Ekonomski fakultet u Subotici podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg dekana, profesora dr Nenada Vunjaka, zbog toga, što je pare od školarine poklonio Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, u kojoj je kasnije izabran za akademika, saopštio je Blic 3.novembra 2017. godine. 

Prijava je usledila pošto je u dekanatu pronađeno pismo u kome je Vunjak od direktora Nove banke u Banjaluci tražio da deo novca za školarine ne uplati >>

PROŠIRENJE ZIDA KOD SPOMENIKA PTICA SLOMLJENIH KRILA

ZBOG OTKRIVENIH 158 IMENA NEVINIH ŽRTAVA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Na komemorativnom skupu posvećenom žrtvama iz 1944. i 1945. godine, predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je rekao, da će se uskoro proširiti zid, sa novih šest ploča, za otkrivenih 158 imena novih žrtava iz drugog svetskog rata. 

Spomenik Ptica slomljenih krila na Senćanskom groblju u Subotici, podignut je zbog stradanja 978 nevinih građana, iz Subotice i kolnih mesta, 1944. i 1945. godine,  čija su imena uklesana na >>

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

POMERANJEM KAZALJKE NA SATU SA 3 NA 2 SATA

Pomeranjem kazaljke na satu sa 3 na 2 sata, večeras 28/29.oktobar 2017. godine, prelazi se na zimsko računanje vremena. 

Promena vremena sa letnjeg na zimsko i obratno, kod nas se računa od 27. marta 1983. godine. Kao jedan od razloga se navodilo racionalno korišćenje dnevne svetlosti. Ali je to bilo u vreme, kada je kod nas radno vreme bilo od 06 do 14 časova. 

Danas međutim postoje razmišljanja da to nije racionalno, jer mnogima radno vreme >>

PONIŠTAVANJE PARCELA OPŠTIH GROBOVA (RAKA)

OD STRANE JKP POGREBNO SUBOTICA

Na starom Kerskom groblju u Subotici, ovih dana je izvršeno poništavanje parcela opštih grobova (raka) od strane JKP Pogrebno. 

Direktorka JKP Pogrebno Vesna Prćić nam je rekla, da se prema gradskoj Odluci, raka moze poništiti kada prodje 30 godina od sahrane i pod uslovom da nema važeće uplate naknade. Konkretna parcela je ponistena u potpunosti shodno gradskoj Odluci, objavom iz 2000. a potom i 2010. a parcelu privodimo nameni 17 >>

ODŽIĆ: ČESTITAO NEZAVISNOST KATALONCIMA

NAKON PROGLAŠENJA U KATALONSKOM PARLAMENTU

Nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije, predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, uputio je čestitku građankama i građanima Katalonije:

''U ime Vojvođanske partije i u svoje lično ime, Slobodnim građankama i građanima Katalonije čestitam proglašenje nezavisnosti! Duboko uvažavajući vašu višedecenijsku borbu da se svim mirnim i demokratskim sredstvima izborite za slobodu, pravdu i jednakost svih građana, ovim >>

ODŽIĆ: VOJVODINA REPUBLIKA

UNUTAR ZAJEDNIČKE DRŽAVNE ZAJEDNICE SA SRBIJOM

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je za Vestisu24 rekao, da Vojvodina treba da dobije status Republike, unutar zajedničke državne zajednice sa Srbijom. On naglašava, da separatizam u Vojvodini postoji i biće sve izraženiji, jer se od strane trenutne aktuelne centralne vlasti u Srbiji, sprovodi, moralna, kulturološka, etnička i ekonomska tortura. Sa tim se mora prestati, jer nije održiva na neki duži vremenski period u budućnosti. Odžić >>

SUBOTICA U CVEĆU

MANIFESTACIJA BEZ PODRŠKE GRADA

U organizaciji Udruženja seljaka, u Subotici se od 26. do 29. oktobra 2017 godine, održava manifestacija vašarskog tipa, izložbe cveća. Na vašaru izlažu, proizvođači cveća iz Subotice i okolnih naselja, kao i iz Sente. 

Predsednik Udruženja seljaka Arpad Kiš je rekao da je odziv proizvođača cveća veliki, kao i predhodnih godina, ali da je osetna kupovna moć Subotičana. Pored mogućnosti da kupe cveće, posetiocima su omogućeni i saveti od >>

IZLOŽBA DIGITALNIH FOTOGRAFIJA NIKOLE TUMBASA

U OKVIRU 5. MEĐUNARODNOG FESTIVALA FILMA HORORA I FANTAZIJE ''HRIZANTEMA''

U okviru 5. međunarodnog festivala filma horora i fantazije "Hrizantema" u holu Art bioskopa Lifka otvorena izložba digitalnih fotografija Nikole Tumbasa - Town by Night

Na izložbi su predstavljene fotografije koje predstavljaju Suboticu noću izrađene kroz digitalne filtere koje su fotografijama dale dodatni efekat. 

- Pre otprilike dva meseca, direktorica Gordana Guberinić, je >>

HOJT BRAJAN JI: ZABRINUTOST ZBOG RUSKOG UTICAJA U REGIONU

ODGOVOR PREDSEDNIKA SRBIJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA

Nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američki Država Hojta Brajana Jia, novinari nisu upoznati o sadržaju razgovora. Tako je saopštenje predsednika Srbije usledilo tek nakon nekoliko sati od njihovog susreta. 

U saopštenju kabineta predsednika Republike Srbije se navodi:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara >>

ČEPURIN: RSHC JE CENTAR ZA SPASAVANJE

A NE RATNI CENTAR

Tokom Vojne parade u Beogradu, 20. oktobra 2014. godine, najavljeno je potpisivanje sporazuma o uslovima boravka, i imunitetu zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. To je dogovoreno između ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. 

Bivši direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Slobodan Glavčić za N1 je rekao, da srpska strana godinama opstruiše potpisivanje >>

VESELINOVIĆ: STRELA SMRTI NIJE SPOMENIK ZORANU ĐINĐIĆU

NEKO ŽELI DA GA PRETVORI U LOŠ POZORIŠNI INVENTAR

Predsednik Pokreta za preokret prof. dr Janko Veselinović smatra da je krajnje skaradan predlog da spomenik Zoranu Đinđiću bude u obliku strele. On to dalje obrazlaže: ''Strela je simbol smrti i ubijanja, ovo je moj lični stav. Zalagaću se da stav zauzme i Pokret za PREOKRET. Ovo je neslana šala, ovo je skaradan predlog. Nikakva strela, u obliku saobraćajnog znaka, ne može da zameni. spomenik, niti je to uobičajeno. Neko želi da Đinđića pretvori u >>

SVM OSUĐUJE ISPISIVANJE ANTIMAĐARSKOG GRAFITA U ZRENJANINU

IZA KOGA STOJI PRIMITIVIZAM I LIČNA FRUSTRACIJA POJEDINCA

Savez vojvođanskih Mađara oštro osuđuje antimađarski grafit mržnje koji se pojavio na jednoj porodičnoj kući u Zrenjaninu, koji predstavlja i uvredu za ukućane.

SVM smatra da se iza takvog primitivizma i uvrede kriju lične frustracije, koje prvenstveno ne odslikavaju javno mnjenje.

No, skreće se pažnja da takve pojave predstavljaju mrlju na suživotu, na šta treba da reaguju nadležna državna tela, kao i društvo. Stoga SVM očekuje da se >>

ANTIMAĐARSKI GRAFIT U ZRENJANINU

NA KAPIJI ČIJI JE VLASNIK SRBIN

Na kapiji vlasništva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioc je napisao antimađarski grafit sledeće sadržine ''Mađarsko go..o, kurvo i Ticerka ku.va''. 

Supruga Miodraga Delića je Mađarica, koja do sada nije imala problema zbog svoje nacionalne pripadnisti. 

Kako navode Delići, nije slučajno što je taj antimađarski grafit napisan u centru grada i to u ulici u kojoj žive mahom penzioneri. Nije im jasno, ko bi >>

VESELINOVIĆ: EVROPSKI SEPARATIZAM OPASNIJI OD KOSOVSKOG

POTPOMOGNUT JAČANJEM NACIONALIZMA I DESNICE U EVROPI

Predsednik Pokreta za preokret prof. dr Janko Veselinović smatra, da je referendum u Kataloniji, početak opasnog presedana u Evropi. Tim povodom dao je kraći intervju za Vestisu24. 

 

1. Da li je referendum o odcepljenju Katalonije od Španije očekivan?

Evropska unija doživljava krizu i u njoj umesto centripetalnih sve više preovalđuju centrifugalne sile. Odlazak Velike Britanije, razgovori na tu temu u Francuskoj, pojava autokratskih >>

107 GODINA OD PRVOG LETA IVANA SARIĆA

SUBOTIČKOG IKARA (VIDEO)

Subotičanin Ivan Sarić, poleteo je avionom sopstvene konstrukcije 16. oktobra 1910. godine, sa subotičkog trkališta, (prostor današnje MZ ''Zorka''), podigao avion na 30 metara visine i napravio dva polukruga iznad Subotice. Tim letom Ivan Sarić je obeležio početak epohe u vazduhoplovstvu na ovim prostorima. Pre Ivana Sarića, prvi su leteli braća Rajt 1903.godine, potom Santoš Dimon i Luj Blerio 1907. Za razliku od predhodnika, čija >>

AMBASADOR RUSIJE U SUBOTICI

POVODOM DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, boravio je u Subotici, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu. On je položio vence na Trgu žrtava fašizma i na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, palim crveno armejcima. 

Čepurin je prisustvovao i svečanoj Sednici Skupštine grada Subotice, povodom Dana pobede nad fašizmom, gde je između ostalog istakao: ''Zainteresovani smo da Srbija bude >>

FONDACIJA PROSPERITATI SKLOPILA NOVE UGOVORE

SA USPEŠNIM PREDUZEĆIMA

U ovom konkursnom krugu velika preduzeća su dobila podršku zahvaljujući kojoj će u Vojvodini biti otvoreno više stotina novih radnih mesta. Ukupan iznos finansijske podrške je 10,5 milijardi dinara, odnosno 26 milijardi forinti. Fondacija Prosperitati danas je u Subotici potpisala nove ugovore sa preduzećima koja su uspešno konkurisala. U ovom krugu veliki privrednici su dobili podršku zahvaljujući kojoj će u Vojvodini biti otvoreno više >>

SIJARTO: NIKAD VEĆI PROGRAM EKONOMSKE PREKOGRANIČNE POMOĆI

KAO ŠTO JE FONDACIJA PROSPERITATI

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, boravio je u Subotici, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora o ekonomskoj podršci Fondacije Prosperitati. 

Za Panon TV, Sijatro je rekao da je Prosperitati izvršio veliki posao. Vlada Mađarske nikada nije imala program prekogranične ekonomske pomoći ovolikog obima, a jako je važno da je vlada Srbije osetila da program nije usmeren ni protiv koga i da se ne odnosi samo na mađarsku naciju, već i na >>

SUBOTIČKA TOPLANA POČINJE SA TOPLOTNIM PROBAMA

6. OKTOBRA U PREPODNEVNIM ČASOVIMA

Subotička toplana počinje sa toplotnim probama 6.oktobra u pre podnevnim časovima. Tako će se stambeni objekti uključivati jedan za drugim, dok će isporuka toplotne energije biti prilagođena tehničkim kriterijumima progrevanja sistema, koji će biti snižen u odnosu na režim redovne isporuke toplotne energije. 

Tokom vikenda, trebalo bi da bude pokrenuto grejanje u svim objektima, pokrivenim sistemom daljinskog >>

LABAN OSTAJE GRADONAČELNIK SUBOTICE

BEZ DOVOLJNO POTPISA OPOZICIJE

Gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, za govornicom Skupštine grada Subotice, dočekao je smeh jednog dela odbornika, na šta je on rekao: ''Pa sačekajte da odgovorim. Dobro ne morate''. Nakon toga deo opozicijeje je napustio sednicu lokalnog parlamenta. 

Opozicija Subotice, na prvoj sednici lokalnog parlamenta, nije mogla da skupi dovoljno glasova da razreši gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, nakon što je brutalno pretio >>

SLUČAJ LABAN MESEC DANA KASNIJE

POTPIS ZA GLASANJE O NEPOVERENJU DALI SAMO ODBORNICI MAĐARSKOG POKRETA

Prošlo je mesec dana od kada je šira javnost saznala za gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, i to zbog brutalnog vređanja stranačkog kolege Vladimira Polovine. Dok je ta priča potpuno nestala iz medija, i pitanje njegovog opstanka na čelu grada, po svemu sudeći, gotova je stvar.

Subotička opozicija ne može da skupi dovoljno potpisa, kako bi pitanje Labanove smene uopšte došlo na dnevni red.

O političkoj sudbini Bogdana Labana sud je >>

70 GODINA POSTOJANJA ISTORIJSKOG ARHIVA SUBOTICE

U DUHU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ARHIVISTA

 

Povodom 70 godina postojanja Istorijskog arhiva, u Subotici je održan po deseti put Arhivski dan. Tim povom, na međunarodnoj konferenciji arhivista, okupili su se gosti iz Mađarske i Hrvatske. Ovo je ujedno bila prilika da se čuje osam izlaganja o naučnoj, kulturnoj i upravnoj funkciji arhiva. Tako je razjašnjena i nepoznanica da se u arhivu ne čuvaju samo dokumenti, nego se oni koriste i u razne svrhe, naučne, istraživačke kao i za pisanje naučnih radova, gde >>

POJAČANA PREVENTIVNA I REPRESIVNA AKTIVNOST SUBOTIČKE POLICIJE

KOJA JE POSEBNO VIDLJIVA U CENTRU GRADA

Pogrešne su informacije, koje su plasirali pojedini subotički portali, da je počelo kažnjavanje vozača bicikla u najužem centru grada, koje se može i tumačiti, kao da ga do sada nije ni bilo. Što nije tačno. Jer, represivna aktivnost policije nije ni prestajala, što znači da su se kažnjavali oni, koji su bicikle vozili u pešačkoj zoni. Međutim, zbog manjeg broja policajaca i njihovog angažovanja na drugim poslovima, samo je tako izgledalo. Obzirom da >>

POLICIJA DOBILA 710 NOVIH AUTOMOBILA

USKORO STIŽU I HELIKOPTERI

Ministarstvo kunutrašnjih poslova Republike Srbije, dobiloje danas 710 novih automobila, koji su predati na korišćenje policijskim upravama, među kojima je i PU Subotica. Očekuje se da će vozni park MUP-a Srbije, do kraja godine biti bogatiji za hiljadu vozila. 

U ovoj isporuci, patrolna vozila su namenjena opštoj i saobraćajnoj policiji, kao prvi kontigent, dok se čeka dodatna isporuka vozila za žandarmeriju, interventnu policiju, policijskih >>

SRBIJA UBIJA - OSVANUO PLAKAT U SUBOTICI

POLICIJA IZVRŠILA UVIĐAJ

U Subotici je osvanuo plakat pod sloganom Srbija ubija - progon, autora Igora Vidovića iz Vrbasa.

U tekstu plakata između ostalog piše;  ''Godinama u nazad sam pod političkim pritiskom, koji je u nekim periodima dobijao razmere progona. Konfrontiraju narod sa Vama uz najgore optužbe i insinuacije. Počelo je beningnim povezivanjem, mog delovanja od oponenata gradonačelnice naše Maje, sa lokalnom vlašću u Novom Sadu. Pomenuta >>

SUBOTIČKA KATEDRALA U RASCEPU

TEMELJI NE MOGU DA NOSE ZVONIKE

Na subotičkoj katedrali RKC Svete Terezije Avilske, nalazi se pukotina uspravno po celoj dužini. Zbog toga se pristupilo restauraciji crkve, koja je u toku. Katedralni župnik monsinjor Stjepan Beretić je za Croinfo rekao, da su to vrlo ozbiljni radovi, jer problem postoji od same izgradnje katedrale, nakon čega je vremenom nastala pukotina. To je zbog neadekvatnih temelja, koji ne mogu da nose zvonike (dva zvonika), zbog čega jedan ''vuče'' na sever, a drugi na >>

PREDSEDNICI SRBIJE I MAĐARSKE U SENTI

POVODOM 320 GODINA OD BITKE KOD SENTE (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas u Senti sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, povodom obeležavanja 320 godina od Bitke kod Sente. 

Tokom susreta delegacija, predsednik Vučić se zavalio Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije i izrazio zadovoljstvo uspešnim razvojem, odnosa Srbije i Mađarske, naglasivši da su politički, ekonomski i kulturni odnosi dveju >>

PET GODINA PROPADANJA SRBIJE

IZLOŽBA POKRETA ZA PREOKRET U SUBOTICI (VIDEO)

Pod sloganom ''Pet godina propadanja Srbije'', Pokret za preokret je održao izložbu fotografija na Trgu Slobode u Subotici. 

Tokom postavke fotografija , građanima su deljene brošure, sa fotografijama novinskih članaka, objavljenih u pojedinim medijima, a građani su mogli iste da vide u formatu plakata, na pločniku Trga. 

Izuzev pojedinačnih komentara, protiv ove postavke, zabeleženo je i gužvanje plakata od strane vlasnika agencije >>

SUBOTIČKA OAZA MIRA ZA STARE OSOBE

U GERONTOLOŠKOM CENTRU U SUBOTICI

Gerontološki centar na Radijalcu u Subotici osnovan je 1978. godine, a od 1971. godine deluje služba ''Nege i pomoći u kući''. Pored Gerontološkog centra na Radijalcu, postoje i dva Doma za odrasla i stara lica, na Karađorđevom putu i u ulici 27. Marta u Subotici, kao i klubovi,  ''Centar II'' ulici Žarka Zrenjanina, ''Centar I'' u Drapšinovoj, klub ''Bajnat'' u  Braće Radića i >>

DETEKTOR ZA METAL NA ULAZU U GRADSKU KUĆU U SUBOTICI

KOGA SE GRADONAČELNIK BOGDAN LABAN PLAŠI?

Pre početka Svečane sednice Skupštine grada Subotice, na ulazu u Gradsku kuću, postavljen je detektor za metal. Ovo je presedan, da se za Dan grada Subotice, na ulazu u gradsku kuću postavlja detektor za metal. Bivši gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao, da se na taj način onemogućava slobodan pristup građanima, koji žele proslaviti Dan grada. 

U proteklih nekoliko godina, u tri slučaja se nalazio detektor na ulazu u gradsku kuću. U jednom, >>

MAĐARSKI POKRET PODSETIO NA ISTORIJU SUBOTICE

NA ODRŽANOM PREDAVANJU POVODOM DANA GRADA

U organizaciji Mađarskog pokreta, održano je predavanje o istoriji Subotice, od momenta kada je dobila status slobodnog kraljevskog grada, do danas. Predavanje je održao arhitekta Žombor Sabo. Član predsedništva Mađarskog pokreta i šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai, koji je rekao, da je predavanje interesantno, jer mnogi ne znaju istorijske činjenice o Subotici. 

U TUŽILAŠTVU SASLUŠANI LABAN I POLOVINA

ZBOG VREĐANJA I PRETNJI UPUĆENI POLOVINI OD STRANE LABANA

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i profesor Vladimir Polovina, kao i dva svedoka Predrag Radivojević i Spasoje Vujović, saslušani su u Subotičkom tužilaštvu, zbog vređanja i pretnji upućenih Polovini od strane Labana. 

Nakon datih izjava u tužilaštvu, gradonačelnik Bogdan Laban je izašao na sporedni izlaz iz Suda, dok je Polovina izašao na glavni izlaz.

Vladimir Polovina se oglasio saopštenje gde je između >>

POKRET ZA GRAĐANSKU SUBOTICU BOJKOTUJE GRADONAČELNIKA

BOGDANA LABANA ZBOG VREĐANJA I PRETNJI PROFESORU POLOVINI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – BOJKOT GRADONAČELNIKA

 

Odbornička grupa „Pokreta za Građansku Suboticu„ neće prisustvovati svečanojsednici Skupštine grada koja je sazvana za 01. septembar 2017. godine. Nadalje, odbornici odborničke grupe „Pokreta za građansku Suboticu„ neće prisustvovati niti jednoj svečanosti povodom dana grada Subotice, na kojoj je predviđeno učešće >>

SNS: NEDOLIČNE REČI BOGDANA LABANA

KOJE PREDSTAVLJU NJEGOV LIČNI ČIN

U saopštenju Srpske napredne stranke se navodi da su reči gradonačelnika Subotice Bogdana Labana nedolične i da predstavljaju njegov lični čin, ali da ih je izgovorio jer su ''pokušali da ga primoraju da krade''.

SNS navodi da je taj čin koji je, iako neopravdan, nastao nakon što su pokušavali da ga primoraju da krade, isti oni koje danas štite lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i Demokratska >>

SVM SE OGRAĐUJE OD POSTUPKA BOGDANA LABANA

NJEGOVIH IZJAVA I PRETNJI

Savez vojvođanskih Mađara se distancirao od ponašanja Bogdana Labana i njegovih izjava, izjavila je predsednica subotičkog odbora SVM-a Timea Horvat, koja je i zamenica gradonačelnika Subotice.

Horvat je za Radio-televiziju Pannon iz Subotice kazala da je "zapanjena neprikladnim ponašanjem gradonačelnika" i da takvo ponašanje nije karakterisalo taj grad i njegovo rukovodstvo u proteklom periodu.

"Imajući u vidu da se približava Dan >>

BOGDAN LABAN NE RAZMIŠLJA O OSTAVCI

ZBOG VREĐANJA I PRETNJI VLADIMIRU POLOVINI

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban ne razmišlja o ostavci na tu funkciju, nakon što je objavljen audio snimak, na kome se čuje da on verbalno napada asistenta Građevinskog fakulteta, Vladimira Polovinu, vređajući ga uz pretnje, sa kojim se sreo u subotu popodne u hotelu Galerija. 

Nakon što se izvinio građanima Subotice i Srbije zbog upućenih pretnji Vladimiru Polovini, Laban je rekao da ne beži od svoje odgovornosti i da će SNS o tome odlučivati >>

JANKOVIĆ: LABAN JE PRAVA SLIKA VLASTI U SUBOTICI I SRBIJI

SAGLEDANA U PRETNJI I NASILJU (VIDEO)

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana je rekao u Subotici, da je neophodna hitna smena gradonačelonika Subotice Bogdana Labana, zbog pretnji i nasilja, prema asistentu Građevinskog fakulteta Vladimiru Polovini. 

Naime, tokom vikenda, Bogdan Laban je pozvao Vladimira Polovinu, koji je lepio plakate ''Bogdane Bog je ljut'', da se nađu u hotelu Galerija u Subotici. Kada su se našli, Laban mu je upućivao pretnje uz vređanje i >>

OTVORENA PRVA DEONICA ''Y'' KRAKA KOD SUBOTICE

ZAVRŠETAK KOMPLETNIH RADOVA DO KRAJA 2019. GODINE

Prva deonica ''Y'' kraka, zapadne obilaznice oko Subotice, u dužini od 6,5 km, otvorena je danas. 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla, da je značajan ''Y'' krak zaobilaznice oko Subotice, posebno zbog povezivanja regiona, Subotice i Vojvodine sa ostalim delovima Srbije, preko auto-puta. 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan >>

POŽAR U HOTELU GLORIJA U SUBOTICI

IZGOREO CEO JEDAN SPRAT I KROVNA KONSTRUKCIJA

U četvrtak 17. avgusta, oko 16 časova, izbio je požar u hotelu Glorija, koji se nalazi u samom centru Subotice. Hotel je vlasništvo počasnog predsednika FSS Tomislava Karadžića.

U gašenju požara je učestvovalo 35 vatrogasaca spasilaca iz Subotice, Bačke Topole, Bečeja, Vrbasa i Malog Iđoša sa 15 vatrogasnih vozila. 

U požaru je izgoreo ceo jedan sprat hotela i krovna konstrukcija. Povređenih nije bilo. 

Kako nezvanično >>

PIONIR OPRAVDAO PRIVATIZACIJU

KAO LIDER KONDITORSKIH PROIZVODA U REGIONU

Kompanija Pionir iz Subotice, opravdala je privatizaciju. Tako je Pionir postao lider u regionu, a po svojim izvoznim kapacitetima spreman je da se pojavi i na ruskom tržištu. Ponovno prisustvo na sledećem sajmu u Moskvi, samo je korak dalje ka uspešnom poslovanju ovog giganta, posebno imajući u vidu tradiciju 100 godina postojanja. Tako Pionir, za razliku od mnogih kompanija u Srbiji, beleži stalni rast u proizvodnji, dokazujući da je tradicija uslovljena kvalitetom, >>

DUŽIJANCA PODELILA LOKALNU VLAST U SUBOTICI

GRADONAČELNIK NA HRVATSKOJ, A PREDSEDNIK SKUPŠTINE NA BUNJEVAČKOJ (VIDEO)

Na obeležavanju velikog bunjevačkog praznika Dan Dužijance, koji se obeležava 15. avgusta, umesto gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, prisustvovao je predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford. Bandaš i bandašica hleb od novog žita, predali su predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić, koji je i organizator ove proslave. 

Podsetimo, da je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, prisustvovao hrvatskoj >>

KIŠA OMELA DUŽIJANCU U SUBOTICI

ODRŽANA KAO CRKVENA MANIFESTACIJA

Ovogodišnja  Dužijanca, u Subotici, održana je samo kao crkvena svečanost, posle 49 godina. Naime, 1911. godine, sveštenik Blaško Rajić je objedionio porodične žetvene svečanosti na salašima u okolini Subotice, unoseći ih kao zajednički običaj u crkvu ''Zahtvalnosti bogu stvoritelju za plodove žita''. Kao takva, proslavljala se do 1968. godine, nakon čega je postala i turistička atrakcija. Od tada se obeležava svake druge >>

CESLA - ČARDA NA DUNAVU U NOVOM SADU

OAZA MIRA I BLAGOSTANJA

Cesla, čarda na Dunavu u Novom Sadu, Sunčani kej 13, pleni svojom otmenošću, živom muzikom profesora Svetozara Saše Kovačevića, gostoprimstvom i svim vrstama jela, od ribljih specijaliteta do jela sa roštilja. I ne samo to, u Cesli ćete naći svoj mir, kakav se može poželeti samo pored Dunava. 

Zato su čarde, kao što je Cesla, jedna od najomiljenijih turističkih destinacija, kako za domaće tako i strane goste. 

ROTARY SPREMAN DA POMOGNE U MIGRANTSKOJ KRIZI

REKAO JE PREDSEDNIK ROTARY INTERNACIONAL IAN RISELEY (VIDEO)

Predsednik Rotarija,Međunarodne organizacije poslovnih i profesionalnih ljudi i udruženja širom sveta, Jan Resli, danas je boravio na Paliću, gde se susreo sa članovima Rotari klubova, Subotice, Palića i ostalih gradova u okruženju. Obzirom da je Rotari i humanitarna asocijacija, bilo je reči o pomoći Srbiji tokom poplava 2014. godine, zato je jedna od nezaobilaznih tema  bila i aktuelna migrantska kriza, koja je zahvatila i Srbiju.

Ovo je Resliu prva poseta >>

PGS: ZAŠTO JE GRADONAČELNIK SUBOTICE U ILEGALI?

I ZBOG ČEGA NE IZVEŠTAVA SUBOTIČANE O SVOM RADU

Zašto je gradonačelnik prešao u ilegalu? Građani očekuju objašnjenje.

Iako je već godinu dana na vlasti, građani još uvek čekaju da gradonačelnik iznese plan i program rada koji će se realizovati u toku njegovog mandata.

Gde su gradonačelnikovi kvartalni i godišnji izveštaji o rezultatima rada, o uspesima (ili neuspesima) gradonačelnika i njegovog tima?

Pokret za građansku Suboticu se nada da će sa najavljenim >>

SONJA LIHT: MANDATARKA ANA BRNABIĆ CIVILIZACIJSKI ISKORAK

PRVE ŽENE KOJA JE POKAZALA DA IMA SUŠTINSKE KVALITETE (VIDEO)

Direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla u Subotici, da je izbor Ane Brnabić za mandatara vlade Republike Srbije, civilizacijski iskorak, prve žene koja je pokazala da ima suštinske kvalitete. Kao stručnjak Ana Brnabić je sporovdila politike značajne za interese Srbije i pre nego što je postala političar. Ona nije samo prva žena koja je dobila mandat za sastav nove Vlade, već je i žena koja je pokazala da ima suštinske kvalitete >>

SAD PROTIV SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA

I SPECIJALNOG STATUSA ZA OSOBLJE

Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, je rekao da su SAD zabrinute zbog postojanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i dobijanja specijalnog statusa za osoblje zaposlene u omenutom Centru.

Hot Brajan Ji je rekao: ''Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Naročito, ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila, a to je >>

''Y'' KRAK KOD SUBOTICE DO KRAJA 2019. GODINE

IAKO JE NAJAVLJIVANO DA ĆE TO BITI DO KRAJA 2017. GODINE.

Zaobilaznica kod Subotice, takozvani ''Y'' krak, biće najverovatnije završen do kraja 2019. godine, saopštava RTS.

U vreme izgradnje raskrsnice kod isključenja jug sa auto-puta Horgoš - Novi Sad, kod Subotice, pred predsedničke izbore 2017. godine, bilo je reči da će ''Y'' krak biti gotov do kraja ove godine, rekao nam je izvor blizak Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.To je podrazumevalo, >>

CESLA: OAZA MIRA I BLAGOSTANJA

ČARDA NA DUNAVU U NOVOM SADU

Čarda na Dunavu Cesla u Novom Sadu, jedno je od retkih mesta gde se čovek može osećati spokojno i zadovoljno. Za razliku od mnogih restorana, gde se pušta neprikladna muzika, koja je još i glasna, u Cesli je nešto sasvim drugačije. jer romantičnim zvucima klavira, profesora i kompozitora Svetozara Saše Kovačevića, ambijent postaje poseban. Tu su naravno i razni riblji specijaliteti kao i jela sa roštilja. Ceslu čini posebnom i to, što su >>

OSVAJA ŠPANCE SNOVIMA O FLAMENKU

MIROSLAV ANTELJ SUBOTIČKA LEGENDA FLAMENKA

Subotičke novine su u svom broju od 30.12.2016. godine, objavile priču o Miroslavu Antelju nekadašnjem flamenko plesaču, koji je 20 godina života posvetio ovoj španskoj igri. Režirao je početkom juna 1999. godine, koreodramu ''Flamenko i život'' na sceni Narodnog pozorišta u Subotici.

Danas kao novinar i reditelj, snimio je 16 dokumentarnih filmova, koji su bili emitovani na televiziji B92 info. San mu je da ode u Andaluziju i snimi >>

SBB STIGAO U SUBOTICU

VRHUNSKI SERVISI KABLOVSKE TELEVIZIJE, INTERNETA I FIKSNE TELEFONIJE

SBB je stigao u Suboticu

 

 

Pored skoro 30 gradova u kojima je dostupna SBB usluga, sada ce po prvi put vrhunski servisi kablovske televizije, interneta i fiksne telefonije biti dostupni i u Subotici.

 

SBB servis u Subotici stize preko najmodernije tehnologije danasnjice – optike, koja omogucava najvecu stabilnost interneta, kao i superiorne brzine uploada i downloada, a korisnicima jedinstveno iskustvo u koriscenju svih >>

KAJL SKOT: POTREBNO JE DA SE MIGRANTI INTEGRIŠU U DRUŠTVO

PORUČIO AMBASADOR SAD BORAVEĆI U SUBOTICI

Ambasador SAD Kajl Skot je boravio u Subotici, gde je rekao: ''Ja mislim da je veoma važno kad svi znamo da će ovi ljudi verovatno stati duže, da nađemo neki način da se oni integrišu bolje u zajednicu ili jesu. Mislim da je veoma važno da svi prime ove ljude i da pokušaju da ih uključe u društvo, decu posebno, njihovo školovanje i neku budućnost za ove porodice''. 

Sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, u Subotici je boravio i >>

MAĐARSKI POKRET PROTIV NASELJAVANJA MIGRANATA

U GERONTOLOŠKOM CENTRU U SUBOTICI (VIDEO) NA MAĐARSKOM JEZIKU

Mađarski pokret se protivi naseljavanju migranata u zgradi Gerontološkog centra u Subotici u ulici 27. Marta. Bez obzira što je planirano da bude obezbeđen smeštaj za samo 25 migranata, u Mađarskom pokretu smatraju da je dovoljno Subotica učinila kao i Kanjiža u zbrinjavanju istih. Rečeno je na susretu u restoranu Roly sa građanima u Buckama, na teritoriji MZ ''Zorka''. Ovo je 6. susret, na kome je između ostalog bilo i postavljeno pitanje, zbog >>

USPESI SRPSKE GIMNAZIJE U BUDIMPEŠTI

GDE SE POSEBNA PAŽNJA POSVEĆUJE SPORTU

Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija i đački dom Nikola Tesla je jedina državno priznata vaspitno obrazovna ustanova sa srpskim nastavnim jezikom u Mađarskoj, koja pripadnicima srpske nacionalne manjine obezbeđuje mogućnost školovanja na maternjem jeziku od predškolskog uzrasta do mature. U pitanju je jedina institucija van granica Srbije u kojoj se nastava izvodi na srpskom jeziku, pri čemu je proteklih godina stekla regionalni karakter, jer pored >>

OMLADINSKI ORKESTAR IZ FIRENCE U SUBOTICI

GOSTI SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE (VIDEO)

Studenti Omladinskog orkestra Muzičke akademije iz Firence, borave u Subotici, kao gosti Italijanskog kulturnog centra Piaca Italia. Oni će zajedno sa maturantima srednje Muzičke škole, održati koncert u velikoj većnici Gradske kuće 25. aprila 2017.godine,sa početkom u 19 časova. 

Omladinski orkestar iz Firence nije došao u celom sastavu, već samo njih petnaest gudača. Ipak, ovo je izuzetna prilika za saradnju srednje Muzičke škole - Subotica i >>

SINDIKAT ZAPOSLENIH POLICIJE PO STRANI

BEZ PODRŠKE KAKO VLASTI TAKO NI OPOZICIJI

Sindikat zaposlenih policije, pod naslovom poslušajmo decu jer je na njima budućnost, oglasio se saopštenjem.

Sindikat Zaposlenih policije poziva predsednika, premijera, Vladu Republike Srbije, predstavnike vladajuće koalicije i svih opozicionih stranaka, da zajedno sednu i reše probleme u Republici Srbiji. Gospodo nemojte razmišljati o svojim ličnim interesima i svojih porodica, razmišljajte o svim građanima i njihovim porodicama, dece i >>

SUBOTIČKI STADION DOBIO REFLEKTORE

POSLE OSAM GODINA ZAKAŠNJENJA

Posle 8 godina zakašnjenja, Gradski stadion u Subotici je dobio reflektore, infesticija koja je iznosila preko 50 miliona dinara.

Teren je osvetljen sa 182 reflektora, na četiri stuba visine od 48 metara, snage 388 kilovata. Reflektori su donacija Fudbalskog saveza Srbije, a stubove, građevinske i elektro radove je finansirala lokalna samouprava.

Reflektore je pustio u rad gradonačelnk Subotice Bogdan Laban.

Puštanjem u rad reflektora na Gradskom >>

PUŠTENA U SAOBRAĆAJ PRVA DEONICA ''Y'' KRAKA

NA JUŽNOM DELU AUTO-PUTA KOD SUBOTICE

Kako je najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, puštena je u saobraćaj deonica ''Y'' kraka, na južnom delu auto-puta kod Subotice.

Deonica od petlje „Subotica – jug“ autoputa E-75 do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, duga oko kilometar, izgrađena je sredstvima Vlade Srbije od oko 197 miliona dinara.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao, da ukoliko bude sve išlo po >>

UTICAJ MIGRANTSKE KRIZE NA BEZBEDNOST GRAĐANA SUBOTICE

PANEL DISKUSIJA

Centar za istraživanje javnih politika (Centar) iz Beograda predstavio je u ponedeljak 20. marta u Gradskoj kući grada Subotice rezultate terenskog istraživanja o uticaju migrantske krize na bezbednost građana i građanki Subotice. Na skupu kojem su prisustvovali  Milimir Vujadinović i Tomislav Žigmanov, narodni poslanici iz Subotice, predstavnici lokalnih institucija i nevladinih orgnizacija uključenih u rad sa migrantima rečeno je da prisustvo >>

PREGLEDAN 61 PACIJENT ZA SAMO DVA IPO SATA

U AMBULANTI OGRANKA 1 DOMA ZDRAVLJA U SUBOTICI

U ambulanti Ogranak 1, Doma zdravlja u Subotici, u popodnevnim časovima pred pauzu, zatečen je samo jedan pacijent. Kako su nam rekli lekari, dr Verica Dronjak i dr Veroljub Pajić, zajedno su od 13 i 10 do 15 časova i 40 minuta, pregledali ukupno šezdeset i jednog pacijenta. Oni navode da su se u proseku kod njih pacijenti zadržavali od 5 do 6 minuta, gde su ispeli da izvrše preglede i po potrebi odrede terapije. Duže razgovore sa pacijentima su izbegavali, jer su >>

MEĐU POVREĐENIM VOJNICIMA I JEDAN SUBOTIČANIN

POTPORUČNIK MLADEN JANAČKOVIĆ

Među povređenim vojnicima 4. brigade Kopnene vojske Republike Srbije, koji su doživeli saobraćajnu nezgodu na relaciji Niš - Vranje, 23. februara 2017. godine, nalazio se i Subotičanin potporučnik Mladen Janačković, koji je zadobio tešku telesnu povredu (prelom ruke).

Autobus koji je prevozio vojnike i za sada nepoznatih raloga, sleteo je sa puta kod Vladičinog Hana. Vozilo je vlasništvo firme ''Kavin - Jedinostvo'' iz Vranja, čije >>

SVIREPO UBISTVO U SUBOTICI

DONEO CVEĆE, A ONDA JE UBIO NOŽEM PRED MAJKOM

Miloš Čodanović (28) došao je u kuću u ulici Stevana Sremca 7 u Subotici, i nakon što je dao cveće svojoj bivšoj supruzi Moniki Ikotić (43), izbo je nožem, pred očima njene majke Julijane.

 

– Nije prošlo dugo vremena, čula sam vrištanje i jauke. Uletela sam u kuhinju i počela da vučem Miloša za kaput. Nisam uspela, kao da je poludeo, nije prestajao da je ranjava, a ja sam dobila ranu na prstu dok sam ga >>

NEZAŠTIĆENA LOVIŠTA U SUBOTICI

ZBOG POSEČENIH REMIZA (VIDEO)

Subotička lovišta su sve nezaštićenija, a kao glavni razlog za to su posečene remize, gde divljač ne može da se skloni, rekao je zamenik grupovođe Subotičke peščare, lovačkog društva ''Fazan'' - grupe 1/6 Ivan Gabrić. Zbog nemaštine, meštani su posekli drveće, kako bi imali ogrev, na taj način uništivši skrovišta za fazane, naveo je Gabrić, dodajući da je isti problem i sa predatorima koji su se zbog >>

DEMANT SUBOTIČKE BOLNICE

NA SAOPŠTENJE POKRETA ZA PREOKRET

Rukovodstvo Opšte bolnice Subotica, demantuje navode u saopštenju Pokreta za prekoret, na vest objavljenu na sajtu www.vestisu24.rs ''Da li u Subotičkoj bolnici nedostaju reagensi'', navodeći da se operativni program odvija po redovnom, planiranom rasporedu i da nema kašnjenja operativnih zahtvata. Ista je situacija i kod laboratorijskih procedura.

NENAD SEKULIĆ NAČELNIK PU SUBOTICA

DOSADAŠNJI V.D. PU MILORAD ŠUŠNIĆ VRAĆA SE U NOVI SAD

Načelnik Policijske uprave u Subotici je Nenad Sekulić, koji je obavljao dužnost zamenika načelnika Regionalnog centra granične policije u Subotici.

Dosadašnji v.d. načelnika PU Subotica Milorad Šušnić, postavljen je na tu dužnost nakon smene Borivoja Mucalja, a posle 6 meseci, vraća se u Novi Sad.

 

 

 

 

 

 

NOVA 2017. U DUHU SRPSKIH VISOKOLETAČA

DOČEK NOVE PRAVOSLAVNE GODINE U ŠAPCU (VIDEO)

Tradicionalno na početku svake pravoslavne Nove godine, u Šapcu se održava Golubarska zabava, nakojoj se dodeljuju diplome i pehari za najuspešnije odgajivače srpskih visokoletača u 2016. godini. Tako je i ovaj put, najviše diploma i pehara pripalo odgajivačima srpskih visokoletača Nadeždi i Darku Popović iz Šapca. Pehare i diplome su dobili i drugi odgajivači srpskih visokoletača iz cele Srbije, što je ujedno bila i prilika za druženje uz doček >>

KORHEC: SUDIJA USTAVNOG SUDA PO STRUCI

BEZ IKAKVOG DOGOVORA SA SAVEZOM VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Povodom imenovanja za sudiju Ustavnog suda Srbije, prof. dr Tamaš Korhec je rekao da je odluku o kandidaturi za tu funkciju doneo sam, bez ikakvog dogovora ili bilo kakvog dila sa Savezom vojvođanskih Mađara, niti sa predsednikom Ištvanom Pastorom.

Prof. dr Tamaš Korhec daje ostavku na sve funkcije u Mađarskom pokretu, ali ostaje član do trenutka kada Mađarski pokret postane politička stranka.

Korhec je kandidaturu za sudiju Ustavnog suda uporedio >>

KOMŠIJA PROFESIONALNI UPRAVNIK

PO NOVOM ZAKONU O STANOVANJU

Dosadašnji predsednik kućnog saveta stanara, po novom Zakonu koji je na razmatranju pred poslanicima Skupštine Srbije, nalaže da će biti profesionalni upravnik, ukoliko ga izaberu za tu funkciju stanari. Ukoliko ga ne izaberu, tražiće se novi upravnik stanara u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom mesta. Rekla je ministarka Zorana Mihajlović, obrazlažući Zakon o stanovanju poslanicima Skupštine Srbije. To praktično znači, da će u buduće za sve oko >>

PREDSTAVNIK VOJNOG IZASLANSTVA ITALIJE U SUBOTICI

NA OTVARANJU VICEKONZULATA

Na otvaranju vicekonzulata u Subotici, 8. decembra 2016. godine, pored ambasadora Italije Đuzepea Mancoa, prisustvovao je i predstavnik vojnog izaslanstva ambasade Italije u Srbiji. Tu se nameće i pitanje, zbog čega njegovo prisustvo u Subotici, kada je saopšteno da je vicekonzulat otvoren iz ekonomskih i kulturnih razloga, a ne i vojnih. Pominje se kao jedan od razloga i italijanska zajednica u Vojvodini. Po svoj prilici ipak se radi o Italijanima koji uglavnom žive i rade u >>

MAĐARSKI POKRET PREDLAŽE KORHECU DA POVUČE KANDIDATURU

ZA IZBOR ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA SRBIJE

Upravni organ Mađarskog pokreta je 08. decembra održao vanrednu sednicu na kojoj je razmotreno kandidovanje dr Tamaša Korheca, jednog od kopredsednika ove organizacije, za sudiju Ustavnog suda, kao i situacija koja je nastala nakon obelodanjivanja ove vesti.

Mađarski pokret je udruženje građana, koje se, pored opstalog, zalaže i za ostvarivanje političkih ciljeva, pa je iz tog razloga učestvovalo na izborima. Osnovan je pre nešto više od godinu dana, >>

POSLANIČKA GRUPA SVM PREDLAŽE TAMAŠA KORHECA

ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA SRBIJE

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je njegova poslanička grupa predložila Tamaša Korheca, jednog od osnivača i lidera Madjarskog pokreta (MP), na mesto člana Ustavnog suda Srbije i dodao da je predlog za imenovanje za mnoge bio iznenadjenje.

Pastor je u izjavi za list Madjar so rekao da je imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge ovakvo >>

OTVOREN VICEKONZULAT ITALIJE U SUBOTICI

NADLEŽAN ZA VOJVODINU

U Subotici je otvoren vicekonzulat Italije zadužen za Vojvodinu.

Vicekonzulat je otvorio ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

Kako je rekao ambasador Đuzepe Manco, razlog otvaranja vicekonzulata u Subotici je taj što u Vojvodini Italija prednjači sa 50 svojih preduzeća, koja zapošljavaju 10.000 ljudi, u koje je investirano 800 miliona evra.

Za >>

SUBOTICA OD ''VELIKOG SELA'' DO VAROŠICE

INTERVJU SA DR ZOLTANOM MESAROŠEM

Suboticu grad na severu Bačke u AP Vojvodini i Republici Srbiji, početkom dvadesetog veka od 1918. godine, često su nazivali ''veliko selo'', iako je ona u to vreme bila jedan od većih gradova, odmah posle Beograda. Subotica je gotovo uvek imala oko 100.000 stanovnika. Dok su se drugi gradovi nekadašnje Jugoslavije razvijali, Subotica je uvek ostala ista, ili se bar tako činilo.

Zato nas je interesovalo >>

PGS: KO SPREČAVA FORMIRANJE GRADSKIH OPŠTINA U SUBOTICI

KO ŠTITI DIREKTORA PU NAŠA RADOST JAŠU ŠIMIĆA

Nakon ne prihvatanja predloga Pokreta za građansku Suboticu, da se na dnevni red prošle Sednice Skupštine grada Subotice, stave dve tačke 1. odluka o formiranju gradskih opština i 2. razrešenje Nadzornog odbora u PU Naša Radost, Pokret za građansku Suboticu je održao konferenciju za novinare.

Kako je rekao Jene Maglai, prigradska naselja, Bajmo, Palić i Čantavir sve više propadaju, bez obzira što su se protekle dve godine >>

SUBOTICA I DALJE BEZ GRADSKIH OPŠTINA

BAJMOKA, PALIĆA I ČANTAVIRA

Na današnjoj Sednici Skupštine grada Subotice, odbijen je predlog Pokreta za građansku Suboticu, da Bajmok, Palić i Čantavir budu gradske opštine. 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je to sada neizvodljivo jer je skupo, aludirajući na predhodnu lokalnu vlast u Subotici, te da su to oni mogli učiniti, kao i oni pre njih. 

Za bivšeg gradonačelnika Subotice Jenei Maglaia, to se ranije, bar za vreme njegovom mandata nije >>

Dr ZOLTAN MESAROŠ: ZNAČAJ REFERENDUMA U MAĐARSKOJ

KAKO BI EVROPA NAŠLA NAČIN KAKO DA SE OPHODI PREMA MIGRANTIMA

Dr Zoltan Mesaroš istoričar iz Subotice, smatra da za referendum u Mađarskoj po pitanju migrantske krize, postoje mnogi razlozi. Migracija je fenomen koji je svojstven čovečanstvu, ali samo 3-5% napušta svoje ognjište zbog znatiželje, U 95% slučajeva je razlog ili rat, ili ekonomski razlozi. Migranti dakle ne dolaze zbog znatiželje. Akteri svetske politike, a i neke filantropske organizacije su načinili puno grešaka zadnjih godina.

1. Velesile su >>

TRAGIČNO STRADALA SEDMOGODIŠNJA DEVOJČICA U SUBOTICI

PALA SA PETOG SPRATA I POGINULA

Sedmogodišnja devojčica M.B. pala je sa 5. sprata, sa terase u ulici Bajnatskoj br. 40. Nakon pada, devojčica je pokazivala znake života, što je konstatovanla služba Hitne medicinske pomoći,  međutim, od zadobijenih povreda je nešto kasnije preminula u subotičkoj bolnici.

Ovo nije prvi slučaj u subotičkom naselju Prozivka, gde su 80 odsto visokospratnice.

Uviđaj je izvršen od strane subotičke policije, o čemu je upoznato i >>

PESNICI BEZ FINANSIJSKE POMOĆI GRADA SUBOTICE

SA PROŠLOGODIŠNJIM DUGOM OD 40.000 I OVOGODIŠNJIM 80.000 DINARA (VIDEO)

U organizaciji Udruženje pesnika Sprkog zavičajnog kluba ''Sloga'' Subotica, održan je 27. Međunarodni festival poezije i pesnika Subotica 2016. godine, bez finansijske pomoći grada Subotice, gde su nastupili pesnici iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Velike Britanije, Kanade i Holandije.

Prošlogodišnji dug prema Udruženju pesnika grada Subotice iznosi 40.000, a ovogodišnji 80.000 dinara.

Tako je bez finansijskih >>

SMENJEN NAČELIK POLICIJSKE UPRAVE U SUBOTICI

UMESTO BORIVOJA MUCALJA POSTAVLJEN MILORAD ŠUŠNJIK

Smenjen je načelnik policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj, a na njegovo mesto će biti postavljen Milorad Šušnjik, kao v.d. načelnika Policijske uprave. Šušnjik je bio šef Grupe Policijske uprave u Novom Sadu za razbojništva, iznude i otmice. 

Za vršioca dužnosti načelonika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Subotica, postavljen je Goran Radonjić, koji je bio šef Grupe za opšti >>

ŠAMAR GRAĐANIMA SUBOTICE

ZA NJIH 15.000 POTPISNIKA PETICIJE

Vlasnik privatnog pogrebnog preduzeća Jožef Miškolci i jedan od inicijatora za prikupljanje potpisa građana za peticiju protiv Odluke Skupštine grada Subotice o sahranjivanju, gde su uskraćena mnoga prava privatnim pogrebnim preduzećima je rekao, da prolongiranje razmatranja peticije, lokalna samouprava Subotice je pod 1. dobila prvi žuti karton i 2. da su time udarili šamar građanima Subotice, koji su potpisali peticiju.

On to obrazlaže činjenicom, >>

PREDATA GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA PROMENU ODLUKE O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA

SA POTPISOM 15.100 BIRAČA SUBOTICA U DVA TOMA

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, primio je danas, u Gradskoj kući, predstavnike privatnih pogrebnih preduzeća „Funero“, „Urna“ i „Korpus“, iz Subotice. Sastanku je prisustvovao Đula Ladocki, sekretar Skupštine grada.

Vlasnik Privatnog pogrebnog preduzeća „Funero” Jožef Miškolci je, tom prilikom, Tivadaru Bunfordu predao Građansku inicijativu za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima >>

SUBOTICA I DALJE BEZ OBILAZNICE

TAKOZVANI ''Y'' KRAK SAMO PUSTO OBEĆANJE

Sav teretni i putnički saobraćaj i dalje se odvija kroz centar Subotice. Iz pravca Palića preko ulice Senćanski put, Bajnatske, Beogradskim putem do vatrogasaca, gde se u vrlo nepreglednoj krivini skreće levo kroz Zagrebačku, Preradovićevu, Karađorđevim putem do Kelebije odnosno Mađarske. Slično je i iz pravca Starog Žednika gde se vozila preko Beogradskog puta ponovo sreću sa nepreglednom krivinom kod vatrogasaca, pa dalje prema Kelebiji. 

Iako je >>

PRIKUPLJENO OKO 12.000 POTPISA

ZA PETICIJU PROTIV POGREBNOG MONOPOLA

U akciji prikupljanja potpisa za peticiju protiv pogrebnog monopola, u organizaciji privatnog pogrebnog preduzeća Funero iz Subotice, do sada je prikupljeno oo 12.000 potpisa za peticiju protiv pogrebnog monopola.

Na nekoliko lokacija u gradu i okolnim mestima Subotice, građani se odazivaju, jer kako su nam rekli, niko nema pravo da osporava bilo kome pravo na rad. Svi se takođe u jednom slažu, potrebna je tržišna konkurencija ali ne i da se nameće monopol od bilo >>

TMURAN 1. MAJ NA PALIĆU

MANJE GOSTIJU OD OČEKIVANOG BROJA

Proslava 1. Maja na Paliću, protekla je van očekivanja organizatora. Znatno manje posetilaca u odnosu na predhodne godine, što je potvrdio i broj parkiranih putničkih vozila, koji su su nekada bili parkirani u mnogo većem broju već na samom ulazu u Palić.

Ugostiteljski lokali su radili punim kapacitetom. Tako je bilo i u Maloj gostioni, gde se na nedeljnom ručku (švedskom stolu) pojavio očekivani broj gostiju, za ovakve prilike. 

Od političkih >>

NASTAVLJA SE PODRŠKA PRIVATNIM POGREBNICIMA (VIDEO)

GRAĐANI OPREDELJENI ZA KVALITET USLUGA

Nakon sakupljenih 7.000 potpisa, građani i dalje daju podršku privatnim pogrebnicima. Kako su nam rekli danas u centru Subotice, njihov kvalitet je nezamenjiv, zbog čega im treba omogućiti da rade ono što najbolje znaju.

PRIVATNI POGREBNICI SAKUPILI 7.000 POTPISA

OD POTREBNIH 13.200 ZA PETICIJU

Privatna pogrebna preduzeća Funero i Urna iz Subotice, do sada su sakupili 7.000 potpisa, od potrebnih 13.200 za peticiju, na odluku Skupštine grada Subotice, da sahranjivanje pokojnika u buduće vrši Javo komunalno preduzeće ''Pogrebno''.

Većina građana koji su dali svoje potpise za peticiju, uglavnom su istog mišljenja, da je lična odluka svakoga ko sahranjuje svog najmilijeg, kome će te usluge poveriti.

Prikupljanje potpisa se >>

PROTIV POGREBNOG MONOPOLA

PRIKUPLJANJE POTPISA U SUBOTICI

Privatna pogrebna preduzeća Funero i Urna, u centru Subotice kod sunčanog sata, prikupljaju potpise za peticiju protiv porgrebnog monopola.

Veliki broj građana se odazvao pozivu pomenutih privatnih preduzeća.

U razgovoru sa nekolicinom potpisnika, svi dele jedno zajedničko mišljenje. Niko nema pravo da nameće građanima, koga će odabrati za sahranjivanje svojih najmilijih. Kako su rekli, već dve decenije Funero i Urna u Subotici to čine na najdostojanstveniji >>

MUZIČKO VEČE U RAVELU (VIDEO)

UČENIKA SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE

Svakog utorka, u poslastičarnici Ravel u Subotici, održavaju se muzičke večeri. Kako je rekao profesor gitare Tamaš Fekete, to je potrebno, kako bi učenici prevazišli tremu koju imaju na koncertima.

ODBORNICI ODLUČILI: SAHRANJIVANJE VRŠI JKP POGREBNO (VIDEO)

PRIVATNI POGREBNICI SE SPREMAJU ZA PETICIJU

Na 39. Skupštini grada Subotice, odbornici su izglasali predlog Gradskog veća o sahranjivanju i grobljima. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je bio suzdržan.

Amandmane na predlog Gradskog veća, podneli su odbornici Mađarskog pokreta.

Nakon ne prihvatanja amandmana, razvila se diskusija u Skupštini grada Subotice, koju je na momenat prekinuo predsednik Skupštine Ilija Maravić, koji je rekao da je to odluka Vrhovnog suda i da se ona mora sprovesti na >>

APEL PRIVATNIH POGREBNIKA (VIDEO)

NA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA SUBOTICE

Odlukom Gradskog veća na narednoj Skupštini grada Subotice, razmatraće se Zakon o javnoj delatnosti, sa akcentom na članove 5. st. 2. i 3. vezano za privatne pogrebnike.

Amandaman na tu odluku podneo je Mađarski pokret.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare, na kojoj su prisustvovali potpredsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije i vlasnik pogrebnog preduzeća Funero Miškolc Jožef, sekretar biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mg. >>

STARA OPTIKA: USKRS KROZ DEČJE OČI (VIDEO)

TREĆA AKCIJA ZA REDOM

Stara optika u Subotici, već treću godinu zaredom, organizuje akciju pod nazivom Uskrs kroz dečje oči. U akciji učestvuju deca predškolskog i školskog uzrasta, koji kroz likovne radove, doživaljavaju Uskrs na svoj način.

Autori najboljih likovnih radova su adekvatno nagrađeni, a zajedno sa svima ostilima, uživali u prostorijama Stare optike, koja je na momente podsećala na stara dobra vremena kada se Uskrs slavio na nešto drugačiji >>

PROTEST PRIVATNIH POGREBNIKA SRBIJE

ZBOG ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Povodom nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, u Batajnici je održan sastanak Udruženja privatnih pogrebnika Srbije.

Na sastanku je prisustvovalo 100 privatnih pogrebnih preduzeća, koji su usvojili zajednički zaključak, da ukoliko Vlada Srbije ne prihvati njihove zahteve, da se organizuje protest ispred zgrade Vlade.

Na sastanku Udruženja privatnih pogrebnika Srbije u Batajnici, prisustvovali su i Jožef Miškolci vlasnik pogrebnog >>

PREMINUO JOŽEF KASA

BIVŠI PREDSEDNIK SVM

Jožef Kasa, bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, preminuo je u noći 3. februara 2016. godine u Subotičkoj bolnici.

Kasa je bio gradonačelnik Suboice od 1989. do 2001. godine, a nakon toga i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Bio je direktor ''Agrobanke'' u Subotici.

Nakon toga, 2013. godine je imonovan je za urednika ''Subotičkih novina'', ali se 2015. godine povuka sa te funkcijed zbog lošeg zdravstvenog >>

PRONAĐEN ŽENSKI LEŠ NA GRADILIŠTU POZORIŠTA U SUBOTICI

BEŽIVOTNO TELO RADMILE MAJLAT

U podrumu gradilista zgrade Pozorista u Subotici, 30. novembra 2015. godine, pronadjen je les.

Beživotno telo su slučajno pronašli studenti arhitekture Fakulteta tehničkih nauka, koji su u pratnji profesora obilazili gradilište Pozorišta.

Kako se nezvanicno saznaje, u pitanju je zenski les, pored koga su nadjeni dokumenti na ime Radmile Majlat, koja je nestala marta ove godine.

U BUDIMPEŠTI NAPADNUT IŠTVAN PASTOR

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA IŠTVAN PASTOR, JUČE JE NAPADNUT ISPRED PARLAMENTA MAĐARSKE U BUDIMPEŠTI, GDE SE ODRŽAVAO PROTEST PRIPADNIKA ULTRADESNIČARSKE STRANKE ''JOBIK'', KOJI SU PRVOM PUTEM MEGAFONA GOVORILI DA JE PASTOR IZDAJNIK, NAKON ČEGA JE DESETAK LJUBI KRENULO PREMA NJEMU POČEVŠI DA GA GURAJU I PLJUJU. PASTOR JE REKAO DA JE USPEO DA IZAĐE IZ GOMILE, ALI JE NAGLASIO DA JE NAJVIŠE RAZOČARAN ČINJENICOM DA MU NIKO NIJE >>

KONCERT KOZAKA I MOSKVE

SUBOTICA VELIKA VEĆNICA GRADSKE KUĆE

Ansambl ''Rodnik odincovo'' iz Moskve, gostovaće u Subotici, 01. i 02. marta 2014. godine. Prvo će nastupiti na Trgu slobode u Subotici, povodom ruskog praznika Maslenica, a nakon toga u 20 časova u Velikoj većnici gradske kuće. Sutradan, 02. marta predviđen je i drugi nastup na Paliću u konkresnoj sali Velike terase. Opširnije video  u reklamama.