SNAGOM ČINJENICA

< Naslovna

ODRŽAN FINALNI TURNIR FUDBAL 7

NA GRADSKOM STADIONU U SUBOTICI

Na gradskom stadionu u Subotici, 16. juna 2019. godine, održan je finalni turnir u takmičenju fudbal 7, za igrače rođene prvog januara 2008. godine i mlađi. 

Klubovi koji su se kvalifikovali na finalni turnir fudbal 7, predhodno su morali da obezbede plasman u osam kvalifikacionih turnira koji su se odigravali od početka jesenje sezone, sa po četiri turnira, u jesenjem i prolećnom delu, od Subotice, Novog Kneževca, Pačira, Bačke Topole, Bajše i drugih >>

AUTOMOBIL PARKIRAJ, OKOLINU SAČUVAJ

PROMENI SEBE NE PRIRODU

Pod sloganom automobil parkiraj, okolinu sačuvaj i promeni sebe ne prirodu, u Subotici je održana kampanja, kojom je ukazano na značaj korišćenja bicikala. 

Manifestaciju suorganizovali Udruženje parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, privredne komore Srbije, Gradske uprave Subotice i JKP Parking. 

Kako je rekao Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti, ovom manifestacijom se >>

ETNOLOGY FEST U BEOGRADU

NACIONALNE MANJINE PREDSTAVLJENE NA NAJBOLJI NAČIN

Na završnoj večeri Etnology festa u Beogradu, 01.juna 2019. godine, u Domu Vojske, predstavile su se nacionalne manjine, koje žive u Vojvodini. 

Bunjevački nacionalni savet se predstavio sa dve ženske bunjevačke nošnje, za svadbu i za Dužijancu. Ovo je prvi Etnology fest na kome su se Bunjevci iz Subotice pojavili i ostavili više nego dobar utisak. Kako zbog autentičnosti nošnji, tako i zbog načina na koji su one >>

TRADICIONALNO OTVARANJE GRANICE NA TROMEĐI SRBIJA, MAĐARSKA I RUMUNIJA

SKUPŠTINA REGIJE DUNAV - KRIŠ - TISA - MORIŠ

Na Srbije, Mađarske i Rumunije kod graničnog mesta Rabe u opštini Novi Kneževac, 18.05.2019. godine, održana je tradicionalna Skupština regije Dunav-Kriš-Tisa-Moriš, na kojoj su predstavljeni planovi za ovu godinu. Tokom Jeseni, Srbija će dobiti još jedan granični prelaz sa Mađarskom, a prioritet je, pored putne infrastrukture, obnavljanje železničkog saobraćaja. 

Predviđena su još dva važna projekta, koji se odnose na obnovu >>

OBELEŽEN DAN SESTRINSTVA U OPŠTOJ BOLNICI U SUBOTICI

PREMIJEROM SPOTA O MEDICINSKIM SESTRAMA

Premijernim prikazivanjem spota o medicinskim sestrama, pod sloganom ''Ko spasi jedan život je heroj, a ko spasi sto je medicinska sestra'', u Opštoj bolnici u Subotici, obeležen je Dan sestrinstva. Autor spota je dipl.med.sestra Ljiljana Cvijić, a reditelj Miroslav Antelj.

Profesor Janko Baljak sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dokumentarni film je o spotu napisao: ''Opšta bolnica u Subotici ovim spotom odaje priznanje >>

SPOT O MEDICINSKIM SESTRAMA

OPŠTE BOLNICE U SUBOTICI

U Opštoj bolnici u Subotici, snimljen je spot o medicinskim sestrama, pod sloganom: ''Onaj ko spasi jedan život je heroj, a oni koji spase sto životu su medicinske sestre''.

Autor spota je dipl. mec.sestra Ljiljana Cvijić, glavna sestra Opšte bolnice u Subotici, a snimatelj, montaža i režija Miroslav Antelj. Muzika u spotu je Himna medicinskih sestara koju peva Žarko Dančuo. 

Pored medicinskih sestara Opšte bolnice u Subotici, >>

MAJKO GDE SI ZAŠTO ME NEMA

DOKUMENTARNI FILM MIROSLAVA ANTELJA

Dokumentarni film ''Majko gde si zašto me nema'', autora Miroslava Antelja, govori o borbi za natalitet u Srbiji. Producent filma je Miroslav Antelj, a koproducenti BNS i televizija K23. Muziku za film je komponovao mladi subotički umetnik Mate Abraham, koga je  Antelj predložio za ovogodišnju nagradu dr Ferenc Bodrogvari.

Ovo je treći dokumentarni film Miroslava Antelja o zdravstvu, a 23. od ukupno snimljenih. 

Kako je >>

PASTOR PONOVO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SVM

ČETVRTI MANDAT

Ištvan Pastor je ponovo po četvrti put izabran za predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, na Izbornoj skupštini u Doroslovu kod Sombora. 

Pastor je bio jedini kandidat za predsednika. Za njega je glasalo 324 delegata iz 140 osnovnih organizacija SVM-a.

Predstavljajući rezultate u protekle četiri godine, Ištvan Pstor je naglasio da je najveći uspeh mađarsko - srpski odnosi između dve države, koji su na istorijskom vrhuncu, te da je nakon sto >>

DOBRO DOŠLI NA SVET

DOKUMENTARNI FILM MIROSLAVA ANTELJA

U toku je snimanje dokumentarnog filma ''Dobro došli na svet'', autora Miroslava Antelja. Muziku je komponovao Mate Abraham. Film govori o rađanju i borbi za natalitet. Ovo je Anteljov treći dokumentarni film o zdravstvu, a 23. od ukupno snimljenih. Snimanje se nastavlja, u Domu zdravlja i Subotičkoj bolnici, na ginekološko - akušerskom odeljenju. 

Potresna priča majke Kovice Jočić Barak, nagoveštava vrlo uzbudljiv dokumentarni >>

PETICIJA PROTIV UKIDANJA CIVILNOG MUZEJA VAZDUHOPLOVSTVA

NA AERODROMU ''NIKOLA TESLA''

Vladi Republike Srbije, predsednici Ani Brnabić je upućena peticija za neukidananje Civilnog muzeja vazduhoplovstva na aerodromu ''Nikola Tesla''. 

U peticiji se između ostalog  navodi: 

Iz medija smo saznali da je Vlada Srbije donela odluku o prenošenja Muzeja vazduhoplovstva pod upravu Ministarstva odbrane, zajedno sa svim pravima, obavezama, imovinom i arhivskom >>

POČELE PRIPREME ZA SNIMANJA DOKUMENTARNOG FILMA ''DOBRO DOŠLI NA SVET''

AUTORA MIROSLAVA ANTELJA

Nakon dokumentarnih filmova ''Subotička bolnica danas'' i ''Tanka linija života'', počele su pripreme za snimanje dokumentarnog filma ''Dobro došli na svet'', autora Miroslava Antelja. Muziku i za ovaj film komponuje Mate Abraham. 

Tema dokumentarnog filma ''Dobro došli na svet'' je, subotičko porodilište, ginekološko-akušersko odeljenje. 

Imajući u vidu, da je >>

ZVONKU BOGDANU URUČENO POSEBNO PRIZNANJE

ZA DOPRINOS NA OČUVANJU NACIONALNOG IDENTITETA BUNJEVACA

Zvonku Bogdanu, istaknutom estradnom umetniku, uručeno je priznanje za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, koje mu je dodelio Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine. 

Na 4. Svečanoj sednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, održanoj u Subotici, priznanje Mijo Mandić je dodeljeno Ministarsvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise upravu i nacionalne zajednice za >>

KRIVIČNE PRIJAVE MALOLETNICIMA ZA VRŠNJAČKO NASILJE

KAO I PROTIV DEVOJKE KOJA JE SNIMALA NASILJE

Subotička policija saopštila je večeras da je podnela krivičnu prijavu protiv dvojice maloletnika zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje. Kako se navodi, sumnja se da je 17-godišnjak, u incidentu koji se dogodio sredinom januara, pretio drugom maloletniku, dok se drugi 15-godišnjak tereti da ga je fizički napao.

Da podsetimo, na društvenim mrežama u četvrtak >>

SNIMLJEN DOKUMENTARNI FILM TANKA LINIJA ŽIVOTA

O URGENTNOM ODELJENJU SUBOTIČKE BOLNICE

.

Prvog januara 2019. godine, snimljen je dokumentarni film Tanka linija života, autora Miroslava Antelja. Muziku za film je komponovao Mate Abraham. 

Dokumentarni film Tanka linija života prikazuje rad jedne smene Urgentnog odeljenja, u saradnji sa Službom hitne medicinske pomoći, u vreme praznične noći.  

Profesor Janko Baljak, Fakulteta dramskih umetnosti odsek dokumentarni film je napisao:

"Tanka linija života" je nova dokumentarna >>

SUBOTIČANI U VRHU SRPSKIH VISOKOLETAČA

UVAŽENI GOSTI NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI U ŠAPCU

Subotičani Dragan Savić, Vladimir Zec i Palićanin Miroslav Jovanović, prisustvovali su godišnjoj Skupštini Udruženja odgajivača srpskih visokoletača (golubova), SRB 107 ''Karađorđe'' u Šapcu, sa kojima imaju dugogodišnju uspešnu saradnju. 

Srpski visokoletač je sportski golub iz rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nasi u svetu. Odgajivači su decenijama posmatrali specifičan let golubova i >>

PROTEST 1 OD 5 MILIONA U SUBOTICI

UZ PODRŠKU POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU I MAĐARSKOG POKRETA

U Subotici je održan protest 1 od 5 miliona, u organizaciji nekoliko mladih građana Subotice, uz podršku Pokreta za građansku Suboticu i Mađarskog pokreta. 

Žolt Đolai, jedan od organzatora protesta u Subotici je rekao da su ga organizovali mladi intelektualci Subotice, i da će ovo biti prvi u nizu koji se planiraju. 

Protest je podržao i prof. dr Pablo Dominges iz Francuske, gde je zaposlen, a  poreklom je Španac, član >>

POKRET GRAĐANSKE SUBOTICE: NAPUŠTENI PSI OPASNOST ZA GRAĐANE SUBOTICE

U GRADSKOM AZILU NEMA MESTA ZA NAPUŠTENE PSE

NAPUŠTENI PSI PREDSTAVLJAJU OPASNOST PO GRAĐANE SUBOTICE!

U okolini Radijalca stalna je pojava da veliki čopor pasa lutalica opkoljava i prati prolaznike. Po objavama na gradskim sajtovima ovaj problem postoji i u drugim delovima Subotice.

U 2017-oj godini pristiglo je 155 zvaničnih prijava o napadima i ugrizima pasa sa cele teritorije grada, a za obeštećenje građana je isplaćeno 4,8 miliona dinara. Stvarni broj napada je sigurno veći, >>

SPAŠEN JEDRILIČAR NA PALIĆKOM JEZERU

U DRAMI SPAŠAVANJA KOJA JE TRAJALA TRI SATA

Subotičanin, D.G. (40) danas je ostao zarobljen u ledu Palićkog jezera, nakon što je krenuo na jedrenje, po ledu debljine 3 do 4 cm. 

Kako nam je rekao jedriličar Viktor Harangozo, drama spašavanja je trajala gotovo tri sata, koja je ličila na onu koju gledamo na filmovima. Harangozoa su pozvali da im pomogne u smislu da li poseduje neki manji čamac ili nešto slično čime bi spasioci došli do njega.  

U akciji su učestvovali >>

OTKRIVENA LABORATORIJA ZA UZGOJ MARIHUANE

NA PODRUČJU GRADA SUBOTICE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, otkrilisu na području grada laboratoriju za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima i uhapsili N.B. (1986) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. 

Policija je u njegovoj kući pronašla improvizovanu laboratoriju opremljenu lampama, potapajućom pumpom i sistemom za protok vode, kao više biljaka indijske >>

DAN VELIKOG PRELA

VELIKO BUNJEVAČKO PRELO

UK “Centar za kulturu Bunjevaca” pod pokroviteljstvom Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine je u pripremi obilužavanja bunjevačkog nacionalnog praznika „Dan Velikog prela 2019“ i 

140 godina od održavanja prvog Bunjevačkog prela 1879.godine.

Na „Velikom bunjevačkom prelu 2019“ koje će se održati u  restoranu „Spartak S“ u Subotici, (subota) 2. februara 2019. sa početkom u 19 sati pored >>

POPOVIĆ: NISKE ZARADE OBELEŽILE 2018. GODINU

JEDAN OD RAZLOGA OSIPANJA RADNE SNAGE

Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice Milan Popović je rekao da su 2018. godinu obeležile niske cene rada zaposlenih. 

Subotici preti mogućnost nedostatka radne snage, što bi moglo ozbiljno da uspori razvoj grada. Zbog toga potrebno povećati minimalne cene rada na 36.000 dinara, štdo je minimalna potrošačka korpa u Srbiji. Naime, najniža cena rada treba dabude minimalno 300 evra, >>

ROĐENE TROJKE U SUBOTIČKOJ BOLNICI

METODOM ASISTIRANE REPRODUKCIJE

U Subotičkoj bolnici su rođene trojke, dečak Teodor i devojčice Aliz i Fani, od roditelja Rolanda (31) i Žužane (32), zahvaljujući metodom asistirane reprodukcije.  

Prim. dr Aleksandar Radulović, upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Subotici je rekao, da je od početka praćena trudnoća, a novorođenčad su porođena carskim rezom, što je karakteristično za višeplodne trudnoće.  

Majka se >>

RADOST STVARANJA KROZ BOŽIĆNE OBIČAJE

U ŠKOLI GAUDEAMUS U SUBOTICI

U školi Gaudeamus u Subotici, a u organizaciji Bunjevačkog omladinskog centra, održana je 21. decembra 2018. godine, radionica pod nazivom Radost stvaranja kroz Božićne običaje. 

Moderatorka radionice je bila Marija Bošnjak, koja je deci govorila o značaju praznika materice i Božića. Ona je na praktičan način deci pokazala kako se pravi božićnjak, oblikujući figure od testa, što je deci pričinilo posebno zadovoljstvo, jer su ih i oni >>

ODRŽANA DRUGA SEDNICA BNS U SOMBORU

USVOJEN STATUT SAVETA I UKINUTA KANCELARIJA BNS U SOMBORU

U Somboru je 15. decembra 2018. godine, održana druga sednica BNS, gde je jednoglasno usvojen Statut BNS. Na sednici je doneta odluka, na zahtev Bunjevačkog kola, da se u Somboru ugasi Kancelarija Bunjevačkog nacionalnog saveta. 

Na sednici su Bunjevci iz Subotice, zauzeli stav, da Hrvati nemogu biti u Bunjevačkim nacionalnim zajednicama. Predsednik IO Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić, za to navodi primer prim. dr Zorana Parčetića, kojije u rukovodstvu >>

ZASAĐENE SADNICE LIPE NA KORZOU U SUBOTICI

NA MESTU GDE SU SE PREDHODNE OSUŠILE

U ulici Korzo u Subotici, zasađene su nove sadnice Lipe, na mestu gde su se predhodne osušile. Kako navode iz JKP Čistoća i zelenilo, razlog za to je bio, što zemljište nije sadržalo dovoljno đubriva, a ni zalivanje nije bilo adekvatno. 

Sada je to učinjeno, zemlja je dobro nađubrena, a koren lipe će posebnom metodom biti kontinuirano zalivan, kako ne bi došlo do sušenja stabala. 

18 GODINA NEMAČKO - SRPSKE RAZVOJNE SARADNJE

NA OTVORENOM UNIVERZITETU U SUBOTICI

1,8 MILIJARDI EVRA ZA 18 GODINA NEMAČKO-SRPSKE RAZVOJNE

SARADNJE

Subotica, 11. decembar 2018 – Izvođenjem pozorišne predstave “Punoletstvo” i izložbom pod nazivom “Dela znače” na Otvorenom univerzitetu u Subotici svečano je obeleženo 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1.8 milijardi evra. Od 2000. godine, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, kroz različite >>

OGRANIČENE POSETE U SUBOTIČKOJ BOLNICI

SAMO KAD JE ZA TO VREME

Posete bolesnicima u Subotičkoj bolnici su ograničene. Što znači, kako je predviđeno kućnim redom ove ustanove. Takođe, zabranjeno je snimanje pacijenata i lekara, dok je korišćenje mobilnih telefona dozvoljeno, radi komunikacije sa rodbinom bolesnika. 

Kako je rekla Ljiljana Cvijić, glavna sestra Subotičke bolnice, pacijentima je omogućeno i da izađu iz zgrade, ali ne i van kruga, ali se predhodno moraju obavezno javiti medicinskom osoblju, odeljenja na >>

BUNJEVCI U BEOGRADU - SLOŽNI MOZAIK SRBIJE

POD POKROVITELJSTVOM KANCELARIJE ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

U Beogradu je održan Složni mozaik Srbije, pod pokroviteljstvom kancelarije za ljudska i manjinska prava, gde je učestovala i Bunjevačka nacionalna zajednica. Njihov štand posetio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je rekao da niko nema pravo da osporava Bunjevcima na njihov identitet, kao što ga imaju mnogo mlađe nacionalne zajednice.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je istakla dobru saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim >>

PROMOCIJA KNJIGA U SKC SVETI SAVA

AUTORA SIME B. GOLUBOVIĆA

U Srpskom kulturnom centru Sveti Sava, Simo B. Golubović je promovisao svoje dveknjie, roman ''Sam sa sobom u četiri oka i zbirku pesama ''Manta pesnikova''.

Ovo je šesnaesta promocija knjiga Sime B. Golubovića u Srpskom kulturnom centru Sveti Sava. 

Simo B. Golubović je rođen 1947. godine i veći deo svog života je proveo u Mostaru. Prvu pesmu je napisao 1958. godine, a rado se seća one koju je napisao kao učitelj 1962. >>

DOKUMENTARNI FILM ''TANKA LINIJA ŽIVOTA''

AUTORA MIROSLAVA ANTELJA

U toku je snimanje dokumentarnog filma Tanka linija života, autora Miroslava Antelja. Muziku za film je komponovao mladi subotički umetnik Mate Abraham, koji se nalazi na studijama u Muzičkoj akademiji u Segedinu. Ovo je drugi film Miroslava Antelja o Subotičkoj bolnici. Tema je urgentno odeljenje, za koga kaže autor da će biti znatno drugačiji i bolji od predhodnog, jer će pored rada lekara biti predstavljeni i pacijenti. Dokumentarni film Tanka linija života, biće završen >>

MAGLAI: GRAD JE SVE PRLJAVIJI I ZAPUŠTENIJI

PRIMER MAJŠANSKOG MOSTA I LOKACIJA U ULICI JOVANA MIKIĆA

Na press konferenciji, održanoj u neposrednoj blizini Majšanskog mosta, predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice u Skupštini grada Subotice Jene Maglai je ukazao na niz primera nebrige lokalne samouprave kada je u pitanju životna sredina i još mnogo toga. 

GRAD JE SVE PRLJAVIJI I ZAPUŠTENIJI

Pokret građanske Subotice skreće pažnju nadležnima u lokalnoj samoupravi i nadležnim javnim preduzećima da je grad sve >>

MAGLAI: SZABADKA EGYRE PISZKOSABB ÉS ELHANYAGOLTABB

A Majsai híd és a Jovan Mikić utca esete

SZABADKA EGYRE PISZKOSABB ÉS ELHANYAGOLTABB

Szabadka Polgári Mozgalma felhívja az önkormányzat és az illetékes közvállalatok illetékeseinek figyelmét, hogy a város egyre piszkosabb és elhanyagoltabb állapotban van. Most, amikor az illetékesek szerint a városi költségvetés helyzete rendezett és elérkezett az aranykor, arra >>

MAĐARSKI POKRET: NAKNADE ZA ODVODNJAVANJE NEPRAVEDAN NAMET

NEZAKONITOSTI U NAPLATI DUGOVA

NAKNADA ZA ODVODNJAVANJE:

NEPRAVEDAN NAMET, NEZAKONITOSTI U NAPLATI DUGOVA JVP „Vode Vojvodine“ ovih dana građanima Vojvodine - obveznicima naknade  za odvodnjavanje dostavlja rešenja za period april – decembar 2018.  godine. Od funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara Arpada Fremonda,  zamenika predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu  Skupštine Srbije i potpredsednika SVM, mgr Lasla Fehera, >>

KONSTITUISAN BUNJEVAČKI NACIONALNI SAVET

U DUHU ZAJEDNIŠTVA BUNJEVACA

U Bunjevačkoj matici u Subotici, konstituisan je Bunjevački nacionalni savet. Za predsednicu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, jednoglasno je izabrana dr Suzana Kujundžić Ostojić, dok je za predsednika IO BNS, takođe jednoglasno izabran prof. Mirko Bajić, sa liste 1 Bunjevci zajedno. 

Zamenik predsednika BNS je prim. dr Vlado Babić sa liste2 Bunjevačko kolo iz Sombora, dok je mesto člana izvršnog odbora, takođe pripalo listi 2, Nikoli >>

ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA GRADSKOG STADIONA U SUBOTICI

TERENA I ATLETSKIH STAZA

Završena je rekonstrukcija dela gradskog stadiona u Subotici, terena i moderne tartan staze sa potrebnim rekvizitima, gde je uloženo oko 90 miliona dinara. Vlada Republike Srbijeje finansirala oko 60 miliona dinara za postavljanje atletske staze, a Pokrajina 30 miliona dinara za travnatu podlogu. 

Takođe su uređene svlačionice i tuš kabine za fudbalerei atletičare.

Tim povodom, gradski stadion u Subotici su posetili ministar sporta Vanja Udovičić, >>

POČETAK LEČENJA MALE HELENE U NEMAČKOJ

SLEDI OPERACIJA A NAKON TOGA OPORVAK

Četvorotodišnja Helena Sekulić, nalazi se u klinici Schonklinik gradu Rozenhajm u Nemačkoj, gde je u počelo lečenje zbog  deformiteta desne noge, koja je kraća od leve 7 cm i sa tri prsta na stopalu. 

Za odlazak u Nemačku na lečenje, u akciji Svim srcem za Helenin hod, priključila se i igraonica Tri praseta iz Subotice, koja je tom prilikom prikupila 17.000 dinara. U akciji su učestvovale mnoge humanitarne orgnaizacije, gde su se na >>

PREMINUO DRAGAN ZOLNAIĆ

U NJEGOVOJ KUĆI PRONAĐENO BEŽIVOTNO TELO ŽENE

Dragan Zolnaić je danas preminuo u subotičkoj bolnici, od posledica ranjavanja u glavu. Pronađeno je i  beživotno telo, njegove supruge Svetlane, kojoj se gubio svaki trag od 16. novembra. 

Beživotno telo njegove supruge, navodno je, pronađeno u jednom šahtu prekriveno ćebadima i džakovima. Nezvanično se na mestu tragedije moglo čuti da postoje indicije da je Dragan je prvo ubio suprugu, a potom pokušao sebi >>

JEDNOKRATNA POMOĆ PENZIONERIMA

U IZNOSU OD 3.000 DINARA OD 30. NOVEMBRA 2018.

Penzioneri Srbije,  dobiće jednokratnu pomoć u iznosu od 3.000 dinara, u petak 30. novembra, rekao je ministar finansrija Siniša Mali. 

Ministar za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će jednokratna pomoć od tri hiljade dinara penzionerima biti isplaćena 30. novembra, rekao je ministar za  rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. 

On je gostujući na RTS-u >>

KIEV: RUSIJA PROTIVNO KONVENCIJI UN O MORSKOM PRAVU

AKCIJA RUSKIH VOJNIH BRODOVA U CRNOM MORU

Povodom situacije u Crnom Moru, pored Kerčenskog moreuza, oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine. 

Akcije Ruske Federacije u Crnom moru i pored Kerčenskog moreuza protiv ukrajinskih vojnih brodova, predstavlja tragičan primer kršenja propisa Konvencije UN o morskom pravu od strane Rusije. Prvo, Rusije je prekršila pravo Ukrajine o obezbeđenju navigacije u njenom sopstvenom teritorijalnom moru pored Krima, samim tim što je napala vojni brod. >>

LAVROV: KIEV PREKRŠIO MEĐUNARODNO PRAVO

JUČERAŠNJI INCIDENT OČIGLEDNA PROVOKACIJA

Kako prenosi Sputnik, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je nazvao situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom i prema njegovoj proceni, Kiev je prekršio ključne odredbe međunarodnog prava.

''Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne istrumente, koji >>

100 GODINA OD VELIKE NARODNE SKUPŠTINE 1918. GODINE

AKADEMIJA U SUBOTICI

U velikoj većnici gradske kuće u Subotici, održana je akademija, povodom 100 godina, od Velike narodne skkupštine u Novom Sadu 1918. godine, Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena. 

Na akademiji su prisustvovali, pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević, savetnik bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Nedeljko Tenjović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, gradonačelnik >>

SUDBINA FERNBAHOVOG KAŠTELA

PORED SELA ALEKSA ŠANTIĆ

Potomak veleposedničke porodice Karolj Fernbah, sagradio je kaštel kao letnjikovac, nedaleko od sela Aleksa Šantić, nekadašnjoj Babi pustoj odnosno Šari, 1906. godine. Danas je to naselje 9. Maj. 

Pored Fernbahovog kaštela, nalazio se i veliki park (šuma) u kome se nalazilo drveća gotovo iz svih krajeva sveta, koje je Fernbah donosio sa svojih putovanja kao mlade sadnice. Park će biti upamćen kao svojevrsna oaza, srna, veverica, >>

PREMINUO MILENKO BROSTULOV

SUBOTIČKI NOVINAR

Milenko Brustulov (1938-2018) kao novinar  svoj radni vek najviše proveo u Subotičkim novinama, u sportskoj rubrici, tok se u poznim godinama posvetio temama iz poljoprivrede. Pokrenuo je brojne sportske akcije, kao što su ''Sportista godine Subotice'', ''Sto sportista veka Subotica'', ''Sportista meseca'' i druge. Brostulov je bio saradnik mnogih listova, kao i autor i saradnik u više >>

MAĐARSKI POKRET: ISTORIJSKI MINIMUM MAĐARSKE ZAJEDNICE

KAO POLITIČKE SNAGE U VOJVODINI

Predsedništvo Mađarskog pokreta je sastavilo i juče dostavilo državnom  sekretaru za nacionalnu politiku u Vladi Mađarske, Janošu Arpadu  Potapiju ekspertsku analizu položaja vojvođanskih Mađara posle izbora za  nacionalne savete nacionalnih manjina održanih 4. novembra o.g. U tektsu koji sledi dajemo rezime stručne analize. Od 18 nacionalnih zajednica koje su svoje nacionalne savete birale na  neposrednim izborima, pripadnici 13 zajednica su na >>

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA: BUNJEVAČKO KOLO POKUŠAVA DA URUŠI BNS

KAKO BI BUNJEVCI IZGUBILI STATUS AUTOHTONE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI

Izborna krađa i manipulacije na izborima za Nacionalni savet Bunjevaca u Somboru Savez bačkih Bunjevaca na izbore nije išao sa samostalnom listom jer smo procenili da je važnije da zajedno ostvarimo ciljeve, nego da se pojedinačno borimo za položaje u savetu. Savez bačkih Bunjevaca je podržao zajedničku listu svih udruženja u bunjevačkoj zajednici, pod nazivom „Bunjevci zajedno“, sa osnovnim ciljem da se nastavi rad Nacionalnog saveta koji je u predhodne četiri >>

HUMANITARNA AKCIJA IGRAONICE TRI PRASETA U SUBOTICI

SVIM SRCEM ZA HELENU

Igraonica Tri praseta u Subotici, priključila se humanitarnoj akciji Svim srcem za Helenin hod. Oni su u okviru maskenbala, prikupili novčana sredstva u iznosu od 17.000 dinara, kako bi pomogli da se Helena operiše u Nemačkoj, sredinom novembra ove godine. Naime, četvorogodišnja Helena je rođena sa deformitetom desne noge, koja je kraća od leve 7 cm i sa tri prsta na stopalu. 

Kako je rekla vlasnica igraonice Tri praseta, Sonja Oros, za Helenu je saznala, >>

KO JE SKINUO ZASTAVE U SUBOTICI?

KOD SPOMENIKA PROZIVKA U ISTOIMENOM PARKU

U Suboktičkom naselju Prozivka, kod istoimenog spomenika, ovih dana su skinute državna, a nekoliko dana ranije i zastava Vojvodine, koja je po statutu AP Vojvodine usvojena 27. februara 2004. godine, sa horizontalno postavljenenim bojama, crvena, plava i bela sa tri žute zvezde. Na dva jarbola su ostale tradicionalna zastava Vojvodine, koja je usvojena po statutu Vojvodine 15. septembra 2016. godine, sa horizontalno postavljenim  bojama, crvena, plava i bela sa >>

PROMOCIJA LISTE BUNJEVCI ZAJEDNO U SOMBORU

POVODOM IZBORA ZA NACIONALNI SAVET BUNJEVČKE NACIONALNE MANJINE

Povodom predstojećih izbora za Nacionalne savete 4. novembra 2018.godine, u Somboru je održana promocija liste br.1 Bunjevci zajedno, za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine. Na prezentaciji su govorili, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok, Branko Pokornić i predsednik Bunjevačkog kulturnog centra Lemeški >>

OTVOREN LIDL U SUBOTICI

REDOVI TOKOM CELOG DANA

U Subotici je otvoren Lidl diskont, na uglu ulica Pap Pala i Segedinskog puta, na veliko zadovoljstvo Subotičana.

Iako je zvanično otvaranje bilo u 08, mnogima nije bilo teško da stanu u red od ranih jutarnjih časova. Međutim, dobrom organizacijom Lidl-a i službe obezbeđenje Protekta, sve je funkcionisalo u najboljem redu. Čak su devojke za to angažovane, delile vodu i kroasane onima koji su čekali u redu. 

Mnogi od kupaca, pri izlasku iz diskonta su >>

OBELEŽENA 74. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA SUBOTICE OD FAŠIZMA

U DRUGOM SVETSKOM RATU

Svečanom sednicom Skupštine grada Subotice, obeležen je 10. Oktobar, Dan oslobođenja Subotice od fašizmu u Drugom svetskom ratu. Komemorativnim skupom, na Trgu žrtava fašizma vence su položile delegacije Severnobačkog okruga, Policijske uprave u Subotici, Lokalne samuprave grada Subotice i Sombora, SUBNOR-a Grada Subotice i Pokrajine, a u ime Ruske ambasade vence je položio potpukovnik Gerorgi Kleban, pomoćnik vojnog izaslanika, dok je ispred >>

KAKO JE MAČAK NAUČIO GALEBICU DA LETI

PREDSTAVA TEATARSKE DRUŽINE ''SHADOWPLAY'' IZ SUBOTICE

Kako je mačak naučio galebicu da leti, naziv je predstave koju je Teatarska družina "Shadowplay" izvela u 05.10.2018. godine,  pred punom salom Dečjeg pozorišta U Subotici.

Predstava je nastala po tekstu Luis Supulveda i govori o velikom prijateljstvu bez obzira na razlike i poreklo. Urađena je u konbinaciji sa živom glumom, teatrom senki i projekcije uživo sa kamerom. U predstavi su igrali osnovci subotičkih škola:Mina Mičić, Milica Rusić, Ema >>

PODSTICAJ DEMOKRATSKE KULTURE U SUBOTICI

PROJEKAT MINISTARSTVA PROSVETE NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA

Na Trgu Slobode u Subotici, održana je manifestacija pod nazivom ''Podsticaj demokratske kulture u školama'', u saradnji sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja. 

Učešće su pored đaka osnovnih škola, uzele i kulturne Ustanove, Udruženja građana i druge organizacije. 

Natupili su i umetnici, svako na svoj način, dočaravajući raznolikost, koja priliči multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini kao >>

PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA BUNJEVAČKA DUŽIJANCA

SVEDOČANSTVO JEDNOG VREMENA (VIDEO)

U ART bioskopu Aleksandar Lifka, održana je premijera dokumentarnog filma Bunjevačka Dužijanca, u produkciji Bunjevačkog media centra. Autor filma je prof. Mirko Bajić, a režiser Miroslav Antelj. 

Dokumentarni film Bunjevačka Dužijanca, obiluje istorijskim činjenicama, od samih početaka, kada su ga Bunjevci kao paganski običaj doneli na ove prostore, do današnjih dana. 

Na premijeri je pročitano pismo našeg istaknutog reditelja i >>

STOGODIŠNJI BUNJEVAČKI BAL

PO UZORU NA 1918. GODINU

U okviru XVII Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, u Subotici je održan Stogodišnji bunjevački bal, po uzoru na 1918. godinu, kada se Vojvodina prisajedinila tada Kraljevini Srbiji, a kasnije Kraljevini Srba,Hrvata i Slovenaca.

Na balu su učestvovala KUDŽ Bratstvo, KUD Aleksandrovo, BKC Tavankut i KUD Bunjevka, pod upravom stručnog rukovodioca Antuša Romića. 

Goste je zabavljao tamburaški ansambl Tajna. 

To ujedno >>

POKRET ZA GRAĐANSKU SUBOTICU: SIMULACIJA DEMOKRATIJE

REFLEKCIJA NA SEDNICU SKUPŠTINE GRADA SUBOTICE

Reagujući na poslednju sednicu Skupštine grada Subotice u Mađarskom pokretu je održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili šef odborničke grupe PGS Jene Maglai,  smenjeni član kadrovske komije Skupštine grada Subotice Đula Laslo i Miroslav Milojević zamenik šefaodborničke grupe PGS.

Szabadka Polgári Mozgalma: A demokrácia színlelése

Reagálás a Szabadkai Városi Képviselő Testületen történtekre

A Szabadkai Városi Képviselő Testület legutóbbi ülésén elhangzottakkal és történtekkel kapcsolatban sajtóértekezletet tartott a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport. Véleményt mondott Maglai Jenő, a képviselőcsoport vezetője; László Gyula, a szabadkai VKT káderügyi bizottságának leváltott tagja, valamint >>

STO GODINA OD OPREDELJENJA BUNJEVACA

SVEČANA AKADEMIJA DRUGOG DANA FBS

Drugog dana Festivala bunjevačkog stvaralaštva, u velikoj većnici gradske kuće u Subotici, održana je Svečana Akademija 100 godina od opridilenja. Na akademiji su govorili ing. Mijo Mandić član Odbora za istoriju Bunjevačke Matice i predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić. Oni su govorili o značaju održavanja velike narodne Skupštine 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu i ulozi Blaška Rajića, gde je odlučeno da se Vojvodina >>

BUNJEVCI STO GODINA POSLE 1918. GODINE

DOSTOJNI SVOJIH PREDAKA

Povodom XVII Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, u vestibilu gradske kuće u Subotici, otvorena je izložba pod nazivom Sto godina prije i posli 1918. godine. Autorke izložbe su Kata Kuntić i Tamara Babić.  

Izložbu je otvorila predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić, a o značaju izložbe su govorili autorka izložbe Kata Kuntić i potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Nikola Babić. Konferansu je vodila Stela >>

STO GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA

I STVARANJA KRALJEVINE SRBA HRVATA I SLOVENACA

Povodom sto godina od završetka prvog svetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, u Subotici je održan arhivski skup tim povodom. 

Na skupu su prisustvovali istoričari arhivisti iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, koji su održali predavanja. 

Organizacijom Arhivističkog skupa,  Istorijski arhiv Subotice, prema rečima direktora ove institucije, Stevana Mačkovića, želi da skrene pažnju na značaj >>

DOKUMENTARAC O BUNJEVAČKOJ DUŽIJANCI

SVEDOČANSTVO JEDNOG VREMENA

Dokumentarni film Bunjevačka Dužijanca, odslikava vreme, od samih početaka Dužijance pa do današnjih dana. Vreme u kome je Dužijanca kao bunjevačka, bila osporavana, jedan period (drugog svetskog rata) ne održavana, a nakon toga svojatana, da bi danas 100 godina, od prisajedinjavanja Vojvodine Krljevini Srbiji, a kasnije Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca ponovo postala bunjevačka.  

Autor dokumentarnog filma Bunjevačka Dužijanca je prof. Mirko Bajić, a >>

VOZAČ BIO PRIKLJEŠTEN SAT VREMENA U KABINI

ZBOG SAOBRAĆAJNE NEZGODE KOJU JE IZAZVAO VOZAČ AUTOBUSA (VIDEO)

Tranzitni put, glavne zaobilaznice oko Subotice, od isključenja istok,  auto-puta Horgoš - Beograd, prema graničnom prelazu Kelebija, u ulici Bajnatskoj,  danas je bio u prekidu više od sat vremena od 13 časova i 25 do 15 časova.. Zastoj je prouzrokovan saobraćajnom nezgodom, u kojoj je vozač autobusa ''Subotica-transa'', na liniji 1/A  usled neprilagođene brzine, izbegavši da udari teretno vozilo ispred sebe, direktno se >>

VRAĆEN NATPIS NA MAĐARSKOM JEZIKU

NA TABLI NASELJA SUBOTICA - PALIĆ

Natpis naselja Палић - Palics - Palić i Суботица - Szabadka - Subotica, vraćen je u prvobitno stanje, na mađarskom jeziku. Podsećanja radi, nakon što su zamenjene table zbog dotrajalosti (nečitkosti natpisa), postavljene su table, bez natpisa na mađarskom jeziku. Prvi su taj propust primetili iz Mađarskog pokreta, gde je predsedništvo tog pokreta uputilo otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu. Mada saopštenje tim >>

PROSLAVLJEN DAN GRADA SUBOTICE

U SPOMEN NA 1. SEPTEMBAR 1779. GODINE

Svečanom sednicom Skupštine grada, proslavljen je 1. septembar dan grada Subotice, koja je pre 239 godina, 1.09.1779. godine, dobila status slobodnog kraljevskog grada.  

Svečanoj sednici su prisustvovali, predstavnici državnih, organa, članovi diplomatskog kora,  predstavnici nacionalnih veća, kao i gosti iz bratskih i partnerskih gradova i susednih opština.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rezimirao sve što je učinjeno u >>

PAD LAKE LETILICE (ZMAJA) NA AERODROMU BIKOVO KOD SUBOTICE

POGINUO MUŠKARAC STAR 39 GODINA IZ BAJŠE

Jutros, oko 6 časova i 30 minuta, u neposrednoj blizini sportskog aerodroma Bikovo, kod Subotice,  srušila se laka letilica (zmaj), gde je poginuo muškarac star 39 godina, S.DŽ. iz Bajše. 

Po rečima očevidaca, S.DŽ. je nakon što je uzleteo sa zmajem, u vazduhu se zadržao 3 minuta, nakon čega se srušio u neposrednoj blizini aerodroma. Dolaskom službe Hitne medicinske pomoći, konstatovana je smrt na licu mesta.

Ovo je >>

ZAŠTO JE PROMENJENA TABLA SA NAZIVIMA NASELJA?

BEZ NATPISA NA MAĐARSKOM JEZIKU

Mađarski pokret je uputio otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu i predsedniku Skupštine grada Tivadaru Bunforcu, povodom promena tabli sa natpisima naselja, Subotica i Palić, gde je izostao natpis na mađarskom jeziku. 

U otvorenom pismu se navodi:

Poštovani g. Gradonačelniče, poštovani g. Predsedniče, U javnosti se širi vest da je na putu između Subotice i Palića promenjena dosadašnja tabla sa nazivima >>

KUPITE SOMBRERO U SUBOTICI (COMPRAR SOMBRERO EN SUBOTICA)

PO CENI OD 2.500 DO 5.500 DINARA (PRECIO: de 2,500 a 5,500 dinares)

Kod gradske kuće u Subotici, nalazi se štand, na kome se prodaju originalni meksički šeširi (sombreri). Vrlo kvalitetne ručne izrade, mogu se kupiti u zavisnosti od dizajna po ceni od 2.500 do 5.500 dinara. 

Kako nam je rekla prodavačica sombrera i ostalih meksičkih suvenira, u Suboticu je došla sa folklornom grupom iz Meksika, koja učestvuje na ovogodišnjem Interetno festivalu u Subotici. 

Na ovogodišnjem 17. >>

BUNJEVAČKA DUŽIJANCA U NOVOM SADU

U OKVIRU DANA BUNJEVAČKE KULTURE

Bunjevačka Dužijanca će u buduće da se osim u Subotici, održava i u Novom Sadu, rekao je predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić. 

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, Aleksandar Petrović smatra, da za to postoji osnov, jer su baš Bunjevci u Novom Sadu, 1918. godine, dali značajan doprinos, prisjedinjenju Vojvodine, prvo kraljevini Srbiji, a potom i kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Predsednica Bunjevačkog >>

SVIM SRCEM ZA HELENIN HOD

HUMANITARNA AKCIJA

Helena Sekulić ima 4 godine, rođena je sa deformitetom desne noge. Ona ima kraću nogu, nedostatak lisnekosti i dva prsta (dijagnoza Aplasia fibulae).

Obzirom da je Helenin hod veoma otežan i da ima ortopedske cipele sa povišicom na desnoj nozi 7cm, neophodno je hitno lečenje u Nemačkoj (Ortopedska klinika ''Schön Klinik''. Za sada su zakazane 3 operacije: 1. operacija kolena, 2. operacija stopala i 3. operacija produženja kosti, sve u roku od godinu >>

BUNJEVAČKA PLETISLAMKA U SOMBORU

IZLOŽBA SLIKA I RADOVA OD SLAME (VIDEO)

U Somboru, na korzou, održana je izložba slika i radova od slame, u organizaciji Bunjevačkog media centra u Somboru, uz podršku kancelarije Bunjevačkog nacionalnog saveta Sombora. Na svečanosti povodom izložbe Bunjevačka pletislamka, prisustvovali su predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić i članovi BNS Kata Kuntić i Stela Bukvić.

O tehnici slikanja slamom, govorili su slamarski učitelj Stipan Budimčević i slikar Jene >>

DOKUMENTARNI FILM BUNJEVAČKA DUŽIJANCA

AUTORA MIROSLAVA ANTELJA U PRODUKCIJI BUNJEVAČKOG NACIONALNOG SAVETA (VIDEO)

U produkciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u toku je snimanje dokumentarnog filma Bunjevačka Dužijanca. Autor filma je Miroslav Antelj. 

Dokumentarni film Bunjevačka Dužijanca treba da razreši dilemu, čija je Dužijanca u njenom izvornom obliku. 

Ovo je 18. dokumentarni film Miroslava Antelja, koji je do sada snimao dokumentarne filmove o bunjevačkim velikanima. 

Premijera filma će biti održana u Subotici, nakon čega >>

PROSLAVLJEN DAN DUŽIJANCE

JEDAN OD ČETIRI BUNJEVAČKA PRAZNIKA

U Subotici je proslavljen Dan Dužijance, jedan o četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Misa zahvalnica je obavljena u Franjevačkoj crkvi, koju je služio fratar Zdenko Gruber.

Nakon toga, počeo je defile učesnika od Bunjevačke matice do centralnog trga gde se odigralo Veliko bačko kolo. Nakon toga, kolona se uputila, do biste sveštenika Blaška Rajića, gde cveće položila, predsednika Nacionalnog saveta >>

ODRŽAN PETI TURNIR BASKETICA - ALEKSANDROVO U SUBOTICI

UZ UČEŠĆE 16 EKIPA IZ SUBOTICE I CELE SRBIJE (VIDEO)

U naselju Aleksandrovo u Subotici, održan je peti po redu turnir Basketica - Aleksandrovo, uz učešće 16 ekipa, seniora,  kako iz Subotice tako i cele Srbije. 

Cilj ovog turnira je da se propagira sport i zdrav život, druženje i dobra košarka, a dobijena nova tartan podloga je razlog više da se nastavi sa ovakvim turnirima.

Prvo mesto na turniru je 35.000 dinara, druga 16.000 dinara, dok su za treće mesto predviđene robne >>

RUMUNI ODUŠEVLJENI PALIĆEM

MIRNIM MESTOM ZA JEDRENJE I VOŽNJU BICIKLOM (VIDEO)

Anđela i Florin Palku sa svoje dvoje maloletne dece iz Temišvara (Rumunija), došli su na Palić da se  odmore. Za Palić su saznali preko đačke ekskurzije iz Rumunije, koja je boravila na Paliću. Ono čime su posebno oduševljeni je iznajmljivanje jahte za jedrenje u Yahting Paliću. Ljubazni domaćin, Viktor Harangozo ih je sačekao u zakazano vreme, nakon čega je usledilo jedrenje. To što voda jezera Palić nije za kupanje, ne smeta im, jer svoje >>

URGENTNO ODELJENJE SUBOTIČKE BOLNICE NA VISINI ZADATKA

ZBRINJAVANJE PACIJENATA IZ MINUTA U MINUT

Na dnevnoj temperaturi od 35 stepeni celzijusa,  odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja  Subotičke bolnice je primalo pacijente iz minuta u minut, koji su kao hitni slučajevi dovoženi od strane Službe za hitnu medicinsku pomoć. 

Bili smo u prilici i lično se uveriti u vremenu od 15 do 18 časova, kako funkicioniše pomenuto odeljenje, pod rukovodstvom načelnika dr Gorana Babičkovića, specijaliste urgentne medicine. 

Jedan od >>

NOVI KRUŽNI TOK SAOBRAĆAJA U SUBOTICI

NA MESTU STARE BENZINSKE PUMPE NIS-a

Na uglu ulica Tolminske i Beogradskog puta u naselju Aleksandrovo u Subotici, uskoro počinje gradnja kružnog toka saobraćaja. 

Zbog toga je u toku završetak izgradnje nove benzinske pumpe NIS-a, a stara, koja se nalazi na samo nekoliko metara se ruši.

Tako će Subotičani dobiti još jedan kružni tok, ovoga puta u naselju Aleksandrovu, 5 km od najužeg centra grada,  koji će biti od velikog značaja, jer će se saobraćaj rasteretiti, >>

ZAŠTO NASELJE PROZIVKA U SUBOTICI NEMA POZORNIKA?

KOJI BI SPREČIO NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Urbano naselje Prozivka u Subotici, mnogi smatraju drugim centrom grada. U naselju živi preko 10.000 stanovnika. Sagrađeni su Bazen i sportski tereni, koji su noću do 24 časa osvetljeni reflektorima. I pore toga, posle ponoći, učestala su okupljanja mlađe populacije, koji vikom i galamom gotovo svako veče remete javni red i mir. Zbog toga su građani, posebno u zgradama  ulica Braće Radića, Bajnatske i Pazinske, primorani da pozivaju policiju. Na prvi poziv, uglavnom >>

ODRŽANE KONJIČKE KASAČKE TRKE DUŽIJANCA 2018. U SUBOTICI

JUBILARNE, PEDESETE PO REDU

Konjički klub „Bačka“ u subotu i nedelju, 28. i 29. jula, bio domaćin konjičkih kasačkih trka „Dužijanca 2018“, jubilarno, pedesete po redu. 

Prvi dan je bio rezervisan za  manje afirmisana grla, dok je najkvalitetniji deo programa ostavljen za nedelju. Najvažniji deo dana bio je posvećen „Dužijanci“, prvo su održane dve kvalifikacione trke, a po četiri najbolja grla stekla su pravo nastupa u finalu. U borbi za >>

PALIĆ YAHTING

IZNAJMLJIVANJE JAHTE ZA JEDRENJE

Harangozo Viktor i Monika, ove sezone su u okviru Jedriličarskog kluba na Paliću, počeli da iznajmljuju jahtu za jedrenje. Jahta se iznajmljuje na pola sata i sat vremena, a poseban paket je namenjen zaljubljenim parovima, koji mogu u jahti da provedu noć na sredini jezera uz šampanjac. 

Jahta se iznajmljuje licima koja imaju licencu za jedrenje, da sami jedre, dok za one koji nemaju licencu, jahtom jedri vlasnik Viktor Harangozo. 

Kako je rekao Viktor >>

JEZERSKA ULICA NA PALIĆU BEZ DRVOREDA

ZBOG SEČE TRULOG DRVEĆA

Jezerska ulica na Paliću, koja spaja ZOO vrt i jezero Palić, ostala je bez drvoreda, koja su krasila ovu ulicu. Tako je pre oko mesec dana počela seča drvoreda, jer su počele da padaju velike grane i delovi drveća na parkirane automobile. Zabeležen je najteži slučaj, gde je sa jednog drveta u blizini ZOO vrta, pala velika grana i oštetila tri parkirana automobila. 

Kako nam je rekao jedan od zaposlenih u Park Palić, seči se moralo pristupiti, jer su stabla već >>

PREZENTACIJA SIBIRSKOG ZDRAVLJA U SUBOTICI

PREPARATA OD LEKOVITOG BILJA IZ SIBIRA (VIDEO)

U organizaciji apoteke Sibirsko zdravlje, vlasništva Pere Savića u Subotici je održana prezentacija Sibirskog zdravlja. 

Kako je rekla Alina Gabdrahmanova iz kompanije Sibirsko zdravlje, Subotica je jedan od retkih gradova gde se mogu kupiti mnogi od preparata od lekovitog bilja sa dalekog Sibira. 

Pored toga što pojedini preparati jačaju imunitet, postoje i oni koji preventivno deluju u suzbijanju mnogih oboljenja.

Na proizvodnji preparata >>

MAGLAI: REZULTATI SUBOTIČKE SAMOUPRAVE BEZ STRATEŠKIH PROJEKTATA

GRADNJE NARODNOG POZORIŠTA, UNAPREĐENJA EKOLOŠKOG STANJA NA PALIĆU.....

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU PGS (Pokret gradjanske Subotice)

20.07.2018. godine

O POLITIČKOM ASPEKTU vršenja vlasti skupštinske većine, koju predstavljaju političke stranke SNS i SVM, kao i o liku i rezultatima rada aktuelnog gradonačelinika, kao

predstavnika izvršne vlasti

1. Bogdan Laban nije naš gradonačelnik. Nije dostojan te funkcije. Treba odmah da podnese ostavku zbog bahatosti i nasilničkih metoda koje primenjuje u >>

A SZABADKAI ÖNKORMÁNYZAT EREDMÉNYEI STRATÉGIAI PROJEKTUMOK NÉLKÜLN

A SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ ÉPÜLETÉNEK FOLYTATÁSA, A PALICSI TÓ ÖKOLÓGIAI ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSA.

A ma megtartott sajtótájékoztatón, a Szabadkai városháza díszbejárata előtt, Maglai Jenő a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport vezetője,kijelentette, hogy az önkormányzat eddigi teljesítménye messze elmarad attól, amit az illetékesek ez ügyben nyilatkoznak. Ugyanis olyan fontos stratégiai projektumok állnak, mint a >>

VOJNA VEŽBA ILI 60 DANA ZATVORA

KOJA MOŽE DA TRAJE 90 DANA GODIŠNJE

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje sledi novčana ili kazna zatvora.

Na vojnu vežbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu >>

EKIPA SPORTSKOG SAVEZA SUBOTICE U FINALU

SPORTSKE MANIFESTACIJE ''CITY GAMES''

Ekipa Sportskog saveza grada Subotice koja je predstavljala grad na sportskoj manifestaciji "City Games" obezbedila je plasman u finale ovog takmičenja koje će se održati na Zlatiboru 22. jula 2018. godine. 

Nakon pobede na kvalifikaciono takmičenju koje je održano u Subotici u ponedeljak 9. jula ekipa Sportskog saveza Subotice je sinoć, 10. jula u Somboru na polufinalnom takmičenju bila druga sa 51 osvojenim bodom. Trijumfovala je ekipa Kikinde sa 55 bodova, dok je >>

SVM: LAVANDOM DO HUMANOSTI

ODRŽANA 5. HUMANITARNA AKCIJA FORUMA ŽENA SVM

U organizaciji Foruma žena Saveza vojvođanskih Mađara, MO MZ Železičko naselje, 7. i 8. jula 2018. godine, održani su 5. Dani lavande, akcija humanitarnog karaktera. 

Kako je rekla, Elvira Boršoš iz MZ Železničko naselje, sredstvima koja se prikupe prodajom lavande i njenih preparata, semenja, cvetova i drugih aranžmana, kupiće se školski pribor i knjige za decu iz najsiromašnijih porodica sa područja ove Mesne >>

TAKTIČKO-TEHNIČKI ZBOR NAORUŽANJA VOJSKE SRBIJE U SUBOTICI

POVODOM GODINU DANA VLADE SRBIJE (VIDEO)

Povodom godinu dana Vlade Srbije, u Subotici je održan taktičko - tehnički zbor naoružanja vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Nakon održane sednice Vlade Srbije u Subotici, resorni ministri su obišli brojne institucije u Subotici, Kolevku, Gerontološki centar, PU Naša Radost, Pozorište, Sinagogu, ZOO vrt na Paliću i druge, dok je premijerka Ana Brnabić boravila u industrijskoj zoni kompanije ''Norma >>

SUBOTIČKA OPOZICIJA: NEMA RAZLOGA ZA DOLAZAK VLADE U SUBOTICU

KOJA TREBA DA PODNESE IZVEŠTAJ GRAĐANIMA

MONTI PAJTON U SUBOTICI

Mediji su objavili da Vlada Republike Srbije, premijerka i svi ministri dolaze u posetu Subotici dana 05.07.2018. godine. Prilikom posete podneće se i izveštaj o radu Vlade Republike Srbije u proteklih godinu dana. Smatramo da nema razloga za dolazak Vlade Republike Srbije u Suboticu, jer razloga za slavlje i hvalospeve nema. Vlada Republike Srbije treba da podnese izveštaj o radu građanima Srbije i narodnim poslanicima u Skupštini >>

UHAPŠENO JEDANAEST SAOBRAĆAJACA U KIKINDI

ZBOG PRIMANJA MITA

Po nalogu tužilaštva, uhapšeni su N. R. (35), D. L. (29), M. B. (38), S. P. (39), B. Š. (45), M. P. (48), M. M. (36), D. P. (43), D. K. (34), N. T. (35) i M. F. (41). Oni se sumnjiče da su prilikom kontrole saobraćaja na području Kikinde, od vozača primali novac kako ih ne bi kažnjavali. 

Takođe, sumnjiče se i da su vršili prekvalifikacije prekršaja, pa su pojedine vozače koji su učinili saobraćajne prekršaje kažnjavali za >>

SUBOTICA DOMAĆIN ''CITY GAMES''

NA GRADSKOM BAZENU U DUDOVOJ ŠUMI

Subotica je i ove godine domaćin igara pod nazivom "City Games" (nekadašnje Igre bez granica) koje će se održati na Gradskom bazenu u Subotici u Dudovoj šumi, 9. jula sa početkom u 19 časova. Na ovogodišnjim ''City Games'' učestvuje i Subotica sa svojom ekipom. Ulaz je besplatan. 

SLADOLED BEZ GLUTENA I VRLO MALO ŠEĆERA

IDEALNA POSLASTICA ZA OSVEŽENJE (VIDEO)

Centar cafe na Trgu Cara Jovana Nenada 2,  u centru Subotice, jedan je od retkih kafića, gde služe sladoled po italijanskog recepturi bez glutena i sa vrlo malo šećera. Zbog toga se većina Subotičana opredeljuje baš za ovaj kafić, jer se nalazi u predivnom ambijentu, pokrivenog dela bašte, u blizini dečjeg igrališta, na putu, gde god da krenete nailazite na Centar cafe. 

Pored Subotičana, tu se mogu naći i stranci, iz Japana, >>

V HUMANITARNI DANI LAVANDE

U SUBOTICI

U organizaciji ženskog Foruma Saveza vojvođanskih Mađara i Mesnog odbora Železničkog naselja, u Tržnom centru na Majšanskom putu, 7. i 8. jula 2018. godine, održaće se V Humanitarni dani Lavande. 

Vašar će obuhvatiti rukotvorine od Lavande, rasade, sečenog cveća, kao i reteričnog ulja i vode lavande. 

Gastronomija u znaku Lavande, dečja stvaralačka radionica Francuske šansone. 

Svi posetioci su dobro >>

BRAJAN KOKS NA FILMSKOM FESTIVALU NA PALIĆ

GDE ĆE MU BITI URUČENA NAGRADA ALEKSANDAR LIFKA

Na ovogodišnjem jubilarnom 25. Festivalu evropskog filma na Paliću, holivudskom glumcu Brajanu Koksu, biće uručena nagrada Aleksandar Lifka.

Koks je snimio preko 200 filmova, a jedna od najistaknutijih je uloga Agamemnona u filmskom spektaklu ''Troja''. 

Brajanu Koksu ovo nije prvi put da boravi u Srbiji, on je 2008. godine u Beogradu snimio svoj prvi rediteljski debi glumca Rajfa Fajnsa ''Koriolan''.  

Kako je >>

U SUBOTICI VETAR ČUPAO DRVEĆE

KOMŠIJE SE UDRUŽILA NA OTKLANJANJU PREPREKA

U kasnim popodnevnim satima, Suboticu je zahvatilo nevreme, praćeno jakom pljuskom i vetrom. Među onima koji su pretrpili štetu su stanovnici ulica Kireške i Save Kovačevića u Mesnoj zajednici Kertvaroš. 

Nakon što je prastalo nevreme, komšije su se udružile, kako bi otklonili veliku jelu koja je pala na kolovoz i preprečila kako pešački tako i drumski saobraćaj. 

Što se tiče drugih ulica u Subotici, kao i >>

TURISTIČKA AGENCIJA PREVARILA KLIJENTE U SUBOTICI

POSREDNIK NA GODIŠNJEM ODMORU

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici saznajemo da je vlasnik odnosno turistički posrednik agencije Sun i Sea iz Subotice, Miroslav Despić ''prešao granicu iz Srbije u Mađarsku, u ponedeljak 25. juna ove godine. 

Oko 15-tak klijenata je do srede prijavilo prevare policiji, a predmet će voditi posebno odeljenje Višeg suda u Novom sadu, odeljenje za borbu protiv korupcije.

Subotičani su šokirani, je preko te agencije, mnogi su >>

REZERVISTA POVEO DECU NA VOJNU VEŽBU

SAMOHRANI OTAC DVOJE MALOLETNE DECE IZ SUBOTICE (VIDEO)

Atila Bartok iz Subotice, zaposlen u privatnom pogrebnom preduzeću Funero, dobio je poziv za dvonedeljnu vojnu vežbu. Iako se javio u vojni odsek, sa obrazloženjem da se ne može odazvati na pomenutu vojnu vežbu, jer je samohrani otac dvoje maloletne dece, pošto mu je supruga preminula pre sedam godina, rečeno mu je,  kako kaže, da je taj termin nepoznat, kao razlog za neodazivanje na vojnu vežbu. Bartok navodi, da mu nije data pouka o pravnom leku, na pomenutih poziv i >>

SUBOTIČKA BOLNICA DANAS

DOKUMENTARNI FILM MIROSLAVA ANTELJA

Dokumentarni film Subotička bolnica danas, autora Miroslava Antelja, sniman aprila 2018. godine, u Opštoj bolnici u Subotici. Muziku za film je komponovao Mate Abraham.

Dokumentarni film Subotička bolnica danas je dobio pozitivnu kritiku od strane profesora Fakulteta dramskih umetnosti, odsek dokumentarni film, reditelja Janka Baljka. 

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, za dokumentarni film Subotička bolnica danas je rekla: >>

POGINUO UČENIK IZ SUBOTICE NA DIVČIBARIMA

DOK JE BIO NA REKREATIVNOJ NASTAVI SA ŠKOLOM

Ucenik trećeg razreda OŠ Miloš Crnjanski iz Suborice  A.D. (10 godina), poginuo je na Divčibarimima, a dve devojčice T. S. (10) i V. T. (10) povređene i njima je ukazana lekarska pomoć u Valjevu. Na njih je u punoj brzini, naleteo vozač putničkog vozila marke Tojota V.V. (43 godine), dok su prelazili put u koloni, u Valjevskoj ulici u blizini hotela Pepa, gde su deca bila smeštena, tokom rekreativne nastave.

Policija je uhapsila >>

SUBOTIČKA POLICIJA SPREČILA BLOKADU SAOBRAĆAJA

ZBOG PROTESTA ULED POVEĆANJA CENE GORIVA

Subotička policija je sprečila blokadu saobraćaja, koja je trebala početi u 17 časova i 15 minuta. Nakon što se nekoliko vozila (sa nalepnicama na vozilima ''nestalo mi benzina''), zaustavilo na kružnom toku saobraćaja u Subotici kod raskrsnice Braće Radića i Bajnatskoj. 

Kako nezvanično saznajemo, vozači su od strane saobraćajnih policajaca predhodno upozoreni da će protiv njih biti podneti prekršajni postupci, a onda odstranjeni >>

PROTEST ZBOG VISOKE CENE GORIVA

BLOKIRAN SAOBRAĆAJ U SUBOTICI (VIDEO)

Kako je i najavljivano, u Subotici je blokiran saobraćaj na više rakrsnica, kao protest zbog visoke cene goriva. Vozači su na svojim vozilima nosili plakate ''nestalo mi goriva'' i ''ustani Srbijo, budi se''. Policija je obezbeđivala skup, kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira. 

Ono što je bilo primetno, da su među organizatorima protesta bila i vozila sa registarskim oznakama iz Beograda, Kraljeva, >>

LANJI: PRVA SINAGOGA U SUBOTICI IZGRAĐENA JE 1838. GODINE

A DRUGA 1902. ZBOG RASTUĆEG BROJA JEVREJA

Iznoseći niz istorijskih činjenica, rav Aškenski, Stevan Lanji je istakao značaj Subotičke sinagoge, koja je pratila populaciju Jevreja, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka. Lanjija je Jevrejska opština u Subotici uz saglasnost svih jevrejskih opština u Vojvodini (Novi Sad, Zrenjanin, Sombor i Kikinda), tada Savez Jevrejskih Opština SRJ, danas Savez Jevrejskih Opština Srbije, uputila na studije u Budimpešti. Tamo je >>

SUBOTIČKI SAJAM TRAŽI BOLJU ORGANIZACIJU

SA CILJNOM GRUPOM IZLAGAČA

Nakon završenog 12. Međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici, sumiraju se utisci, uglavnom izlagača. Mada su neki zadovoljni, uglavnom nagrađeni, drugi pak smatraju da je potrebno odrediti ciljnu grupu izlagača. 

Mirko Prćić komercijalni direktor štamparije Čikoš i sam nekada jedan od organizatora Sajma smatra, da je potrebno sagledati, koje su to grane privrede, čije bi se kompanije i preduzeća odazvala u većem broju. On navodi kao >>

BIOMASA ENERGETSKI EFIKASNI SISTEMI

PREZENTACIJA KOTLOVA ZA CENTRALNO GREJANJE U SUBOTICI

U organizaciji Karika prometa, u Subotici je održana prezentacija programa kotlova na črvsto gorivo, pelet, kao i solarnih sistema robne marke Burnit,  za centralno grejanje na bio masu energetski efikasnim sistemom.

Obzirom da je velika ušteda, kako na čvrstom gorivu koje koriste ovi kotlovi, tako i putem solarne energije, većina Subotičana se zainteresovala za ove kotlove, koji su daleko jeftiniji od onih na ugalj i drva. 

Sve informacije oko nabavke >>

GRADOVI TREBINJE I OSIJEK MEĐU NAJUSPEŠNIJIM IZLAGAČIMA SUBOTIČKOG SAJMA

NAGRAĐENI DRUGIM MESTOM U KATEGORIJI NAJLEPŠIH ŠTANDOVA

Na održanom 12. Međunarodnom i regionalnom sajmu privrede u Subotice, gradovi Trebinje iz Republike Srpske i Osijek iz Republike Hrvatske, nagrađeni su drugom nagradom u kategoriji najlepši štandovi na sajmu. 

Ostvarenim nizom kontakata, predstavnici Trebinja i Osijeka odlaze zadovoljni sa Subotičkog sajma. 

Grad Osijek i Turistička organizacija Subotica - transa, dogovorili su se da tokom juna predstavnici Subotica transa posete Osijek, kako bi >>

SUBOTIČKI SAJAM POKAZUJE PRVE REZULTATE

U TURISTIČKOM, SPORTSKOM I OBRAZOVNOM SMISLU

Drugi dan 12. Međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici, pokazao je prve rezultate. 

Kako je rekla direktorka Subotičkih pijaca Ilinka Vukoja, svaka saradnja koja se ostvari međusobnim kontaktima izlagača je uspeh, jer pokazuje smisao postojanja Međunarodnog i regionalnog sajma privrede u Subotici. 

Među prvima, ostvarili su direktan kontakt predstavnici Turističke organizacije Subotica - transa i Osijeka. Dogovoreno je da se krene prvo >>

DANI BUDVE NA SALAŠU JELEN NA PALIĆU

NAKON ČAČKA, KRAGUJEVCA I BEOGRADA

Posle Čačka, Kragujevca i Beograda, turistička manifestacija Dani Budve su održani i na salašu Jelen na Paliću. Gostima se obratio predsednik Turističke organizacije Budve, Mladen Franović koji je rekao, da je Vojvodina prirodno povezana sa Crnom Gorom, te da se i ove godine očukuju turisti iz Vojvodine i Srbije u Crnu Goru. 

U oficielnom delu programa, nastupila je folklorna grupa Njegoš iz Lovćenca, sa crnogorskim igrama i pesmama, dočaravajući tako >>

PIJACA ISPRED ZOO VRTA PALIĆ

PRODAVCI BEZ ODGOVARAJUĆIH DOZVOLA ZA RAD

Ispred glavnog ulaza u ZOO vrt na Paliću, već duže vreme svoju robu prodaju lica bez potrebnih dozvola za rad. 

Bez obzira što komunalna policija izlazi na pozive građana i kažnjavaju iste, oni i dalje nastavljaju sa prodajom. Postavlja se samo pitanje, zbog čega se prema istim licima ne preduzimaju i druge represivne mere, kao što su privremeno oduzimanje robe. Jer, ukoliko lica koja čine prekršaj, budu kažnjena, a i dalje nastavljaju sa tom >>

SUBOTIČKI MATURANTI UZ TRUBAČE

TRADICIONALNO PROSLAVILI MATURU

Učenici Srednjih škola u Subotici, proslavili su maturu tradiconalno uz trubače. Oni prošetali ulicama Subotice, pevajući narodne tradicionalne pesme sa pištaljkama, na tajnačin privlačući pažnju na sebe. Njih je pratila policija do centra grada, plave fontane, gde su se sastali sa drugim maturantima. 

Kao i predhodnih godina, trubače su sami finansirali od džešaraca koje su dobili od roditelja. 

Defile maturanata ulicama >>

PREMINULA UČENICA U SUBOTIČKOM DOMU

DVE NEDELJE PRED 18. ROĐENDAN

Učenica G.V. (18) iz Srpskog krstura, preminula je noćas nakon 23 sata, u Domu učenika Školskog centra ''Dositej Obradović'' u Subotici. Njeno beživotno telo, pronašle su drugarice iz susedne sobe, a kako nezvanično saznajemo, smrt je nastupila usled zdravstvenih smetnji, jer je bila srčani bolesnik. 

Preminula devojka je pohađala drugi razred srednje škole u Školskom centru za slušno oštećena lica sa Domom >>

ČAMCIMA PO PALIĆKOM JEZERU

TRADICIJA KOJA TRAJE VIŠE OD 30 GODINA

U naselju Palić, na obali jezera, neposredno uz ženski štrand, više od 30 godina, postoji tradicija, iznajmljivanja čamaca i plovidba po jezeru. Sve je počelo idejom Karolja Dudaša, koji je tako razvio vrlo uspešan posao. Međutim, godinama u nazad, Karolj se suočavao sa mnoštvom problema, koje je uspešno prevazišao. Tako od pre dve godine, posao nastavljaju, njegova kćer Tina i zet Srđan Veličić. 

Njihovo radno vreme >>

PREMINUO LJUBO ĐORĐEVIĆ

NOVINAR, DIPLOMIRANI SOCIOLOG I HUMANISTA (VIDEO)

 

Diplomirani sociolog, humanista i bivši urednik i novinar Subotičkih novina,  Ljubomir Ljuba Đorđević, preminuo je 19. maja 2018. godine, u 71. godini života. Ostaće upampćen kao beskompromisan novinar, čovek koji je do kraja zastupao ideju socijalne pravde, multikulturizam i pravnu državu.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Subotici, a sociologiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Ljubomir Đorđević je učestvovao >>

KO JE ODGOVORAN ZA SMEĆE NA KVANTAŠKOJ PIJACI U SUBOTICI

KOJE VETAR RAZNOSI PO OKOLNIM ULICAMA

Smeće sa Kvantaške pijace u Subotici, svakodnevno se raznosi vetrom po okolnim ulicama. Najdrastičniji primer je neposredno uz pijacu, ispred Restorana Gol u ulici Jo Lajoša. Tako su vlasnik i zaposleno osoblje pomenutog restorana, primorani svakodnevno da čisti smeće ispred lokala, iako ono pripada Kvantaškoj pijaci, o kome očigledno malo ko vodi brigu, ili se nedovoljno čisti, ili ga uopšte niko ni ne čisti. Iako je u više navrata ukazivano na ovaj >>

SVE VIŠE GOJAZNIH U SUBOTICI

ČIGOTICA NA ZLATIBORU IMA REŠENJE

Na poziv omladinskog kulturnog centra Skladište, fondacije Danilo Kiš u Subotici, prim.mr sci med.dr Snežana Lešović, pedijatar endokrinolog - načelnik Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti dece i adolescenata Čigotica, održala je predavanje na temu pandemija gojaznosti. 

Ona je rekla da je gojaznost najznačajnijih problem javnog zdravlja, koja nažalost obeležava i ovaj vek, uz porast gojaznosti. 

U proteklih nekoliko godina, veći >>

ZA RUSE JE SRBIJA DRUGA DOMOVINA

A SUBOTICA I PALIĆ MIRNA MESTA ZA ŽIVOT (VIDEO)

U Suboticu i na Palić, u poslednjih 10-ak godina, doselilo se oko 60 Rusa iz Moskve i drugih krajeva Ruske Federacije. Oni su pokupovali kuće i druge nekretnine, u nameri da nastave život u Srbiji. Uključivši se u društveni život Subotice, postali su rado vđeni gosti, a vremenom su i sami postali domaćini. Namera im je da dobiju državljanstvo Republike Srbije, jer kako kažu za njih je Srbija druga domovina.Često se okupljaju kako za praznike Republike Srbije, tako i >>

DOK JE NJIH BIĆE I JUGOSLAVIJE

PROSLAVA PRVOMAJSKIH PRAZNIKA U MINI JUGOSLAVIJI U SUBOTICI (VIDEO)

Pod sloganom, gde ima nas ima i Jugoslavije, na imanju Blaška Gabrića, osnivača Mini Jugoslavije, proslavljeni su 1. i 2. Maj. Ovogodišnji praznik rada je bio nešto drugačiji, jer se govorilo o značaju stvaranja Jugoslavije od kralja Aleksandra Karađorđevića i Josipa Broza Tita. 

Osnivač Mini Jugoslavije, Blaško Gabrić je rekao, da Jugoslavija nije odgovarala mnogima, a posebno Sjedinjenim američkim državama i kapitalizmu. Diplomirani >>

IZRAELSKI USPEH SUBOTIČKIH TAMBURAŠA

KONCERTIMA U NA KONZERATORIJUMU U BER-ŠEVI I REZIDENCIONOM KVARTU TEL-AVIVA

Muzikolog Dušan Mihalek iz Izraela, o nastupu Subotičkih tamburaša u Izraelu ima samo reči hvale. Tim povodom, dao je i stručni komentar: ''Subotički tamburaški kvartet proistekao je iz orkestra koji već decenijama prednjači u svetu tamburaške muzike. Naprotiv bogatstva zvuka velikog tamburaškog orkestra, kvartet se skoncentrisao na istraživanja kamernog zvuka u ansamblu koji sačinjavaju prim (Ivana Mačković), basprim (Ivan >>

CENTAR KAFE U SUBOTICI PO UZORU NA EVROPSKE METROPOLE

KOGA NAJČEŠĆE POSEĆUJU STRANI TURISTI

Centar kafe u Subotici, otvoren je pre 3 godine, na lokaciji u najužem centru grada, kod sunčanog sata. U okviru objekta se nalazi bašta, restoranski deo i zimska bašta, po uzoru na kafiće i poslastičarnice Londona i Pariza. 

U Centru kafe se služi sladoled po italijanskoj recepturi, sa minimum šećera i bez glutena. Dnevno se proda i do 800 kugli sladoleta. Najčešći gosti su turisti iz Hrvatske, Mađarske, a u zadnje vreme i iz Japana, koji po >>

OSVEŠTALI MOTORE BAJKERI IZ SRBIJE I INOSTRANSTVA

OTVORENA MOTO SEZONA U HAJDUKOVU (VIDEO)

U organizaciji Moto kluba Old Bikers Vojvodina, u naselju Hajdukovo, nedaleko od Palića i Subotice, otvorena je moto sezona 8. Open party.

Na skupu se pojavilo oko 400 bajkera iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Austrije. 

Kako je rekao predsednik MK Old biker Vojvodina Đula Fičor, ovo je prilika da se bajkeri međusobno upoznaju i da zajedno apeluju na sve vozače motocikla da obavezno koriste kacige. Ovo je osma po redu Open party žurka, koja se >>

POLIKLINIKA BADAWI: SAJAM ZDRAVLJA U SUBOTICI

U NEPKRERU 21. APRILA 2018. GODINE (VIDEO)

U organizaciji Poliklinike Badawi, 21. aprila 2018. godine, održaće se Sajam zdravlja u Nepkeru u Subotici. Na sajmu će učestvovati i izlagači iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. 

Kako je rekla direktor Poliklinike Badawi dr Marija Badawi, biće ovo prilika da posetioci  provere svoje zdravstveno stanje, dobiju savete o zdravom životu i upoznaju neke od proizvoda izlagača iz oblasti zdravstva, koji će se pojaviti na sajmu. 

Za sve posetioce je >>

SNIMLJEN DOKUMENTARNI FILM SUBOTIČKA BOLNICA DANAS

NAKON PREMIJERE FILMA SLEDI EMITOVANJE NA TELEVIZIJAMA (VIDEO)

Ovih dana je završeno snimanje i montaža dokumentarnog filma Subotička bolnica danas, autora Miroslava Antelja. 

Dokumentarnim film na simboličan način odslikava Hipokratovu misao, da je zadatak lekara sagledati prošlo, sadašnje i buduće vreme. Film počinje hitnim dovoženjem pacijenta u Subotičku bolnicu, koji je dobio moždani udar, a završava komplikovanom operacijom.

Muziku za dokumentarni film Subotička bolnica danas komponovao je >>

SUBOTIČKI JEVREJI PO POREKLU

ONI KOJI GA PRIHVATAJU ILI PREPOZNAJU

Nakon rekonstruisane sinagoge u Subotici, predsednik Jevrejske opštine Subotica, Džošua Stajnfeld je potvrdio da je broj Jevreja u Subotici u porastu. 

1. Vestisu24: Koliko trenutno živi Jevreja u Subotici? 

Stajnfeld: U Subotici živi 300 Jevreja. 

2. Vestisu24: Da li taj broj varira i zbog čega

Stajnfeld: Taj broj varira, u zavisnosti koliko Jevreja godišnje umre ili se rodi, ili  prihvati i      >>

VUČIĆ: SUBOTIČKA SINAGOGA KULTURNO STECIŠTE ZA TURISTE

KAO REZULTAT DOBRE SARADNJE MAĐARSKE I SRBIJE

Prisustvujući svečanom otvaranju rekonstruisane sinagoge u Subotici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, da je srećan  što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki - zaključio je predsednik Vučić. 

Kao i premijer Mađarske Viktor Orban, koji je prisustvovao otvaranju >>

ZLATO ZA KARATE KLUB ENPI I VAN KONKURENCIJE

NA MEĐUNRODNOM KARATE KUPU ENPI U SUBOTICI

Na Međunarodnom karate kupu Enpi u Subotici, učestvovaloje preko 1200 takmičara iz 75 klubova i 13 država, među kojima su bili i karatisti iz Indije. 

Ekipno je prvo mesto pripalo KK Japan Beograd, drugo, KK Seiken Bratislava i treće SK karate Nova Bana. 

Karate klub Spartak Enpi iz Subotice učestvovao je van konkurencije, što nije umanjilo značaj njegovih takmičara, koji su pokazali izuzetnu spremnost kako u katama tako i borbama. >>

SUBOTIČKI GENIJE ODLAZI U NORVEŠKU

ZBOG DALJEG USAVRŠAVANJA

Subotičanin Aleksandar Grahovac, najbolji matematičar u Srbiji, nastavlja dalje usavršavanje u Norveškoj. Na taj korak se odlučio, jer Norvešku vidi kao jednu od mogućih zemalja za dalje usavršavanje. Grahovcu je bila želja da nastavi dalje usavršavanje u Rusiji, ali pošto to nije bilo moguće, odlučio se za Norvešku, gde odlazi zajedno sa svojom devojkom, ne isključujući mogućnost za Rusiju, ako se za to ukaže >>

IREN ŠARKANJ UBILA MUŽA U SUBOTIČKOJ BOLNICI

UBRIZGAVAJUĆI MU INEKCIJU SA CIANIDOM

Medicinska sestra Iren Šarkanj (55), ubrizgala je injekciju svom suprugu Šandoru Šarkanju (63), 21.02.2018.godine, oko 17 časova, koji se kao pacijent nalazio na urgentnom odeljenju u Subotičkoj bolnici. Prenosi RTV Pink.

Iren Šarkanj je došla na urgentno odeljenje gde je ležao njen suprug i ubrizgala mu injekciju od koje je Šandor  preminuo.

Jedan od lekara specijalista, koji se nalazio nakon davanja >>

SVM: NASTAVLJA SE RAD HITNE POMOĆI I DEŽURSTVA LEKARA U NASELJIMA ČANTAVIR I BAJMOK

KAO REZULTAT ODGOVORNOG VOĐENJA POLITIKE

Gradski Odbor Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici sa radošću i zadovoljstvom uzima na znanje odluku Doma zdravlja po kojoj se počevši od 9. marta u Čantaviru i Bajmoku nastavlja rad hitne pomoći i noćno dežurstvo lekara, prema ranijem sistemu.

Savez vojvođanskih Mađara je, u pre nedelju dana izdatom saopštenju, prvi signalisao za ovaj nedopustiv problem, pozvavši rukovodioca Doma zdravlja da preispita odluku po kojoj se u Čantaviru i Bajmoku >>

SVM: ZABRINUT ZBOG ODLUKE DOMA ZDRAVLJA SUBOTICE

O UKIDANJU POPODNEVNOG DEŽURSTVA HITNE POMOĆI I NOĆNOG DEŽRSVA LEKARA

Gradski Odbor Saveza vojvođanskih Mađara je sa zabrinutošću primio vest o odluci Doma zdravlja, kojom je od 1. marta u mesnim zajednicama Čantavir i Bajmok ukinuto popodnevno dežurstvo hitne pomoći kao i noćno dežurstvo lekara.

Za nas je neprihvatljivo da se decenijama vratimo unazad i umesto da se obezbeđuje što šira zdravstvena nega za dva naselja i sela u okolini, za više od deset hiljada građana Subotice se ukida hitna pomoć i noćno >>

SUBOTICA: PSI LUTALICE RASTRGLE BESKUĆNIKA

U BLIZINI GRADSKOG STADIONA

U okolini gradskog stadiona u Subotici, na kome trenira i odigrava utakmice FK Spartak - Ždrepčeva krv, u sredu oko 17 časova, pronađen je leš, sa koga nedostaje tkivo sa više delova tela kao i leva noga, što je najverovatnije posledica aktivnosti pasa lutalica. Kako navodi Prva TV predpostavlja se da je u pitanju bio beskućnik koji je živeo sa psima lutalicama, u šibljem obraslom prostoru oko gradskog stadiona. 

Leš muškarca je >>

ITALIJA U RESTORANU GOL U SUBOTICI

UZ ZVUKE KANCONE

U restoranu Gol u Subotici, Đulijano i Sandra Profeta, proslavili su prvi rođendan svoga sina Damiana. Oni su to prvo uradili u Rimu, odakle je Đulijano, a nakon toga u Subotici. 

Đulijano i Sandra su se upoznali pre 6 godina, preko interneta, a u braku su 4 godine. Žive i rade u Rimu, povremeno dolazeći u Suboticu, gde žive Sandrini roditelji. 

Tako je Đulijano iskoristio ovu priliku, da zajedno sa Čongorom Nađom i Sabolčom Šarkanjijem iz Real >>

ČOBANI UGROŽAVAJU LOVIŠTA U SUBOTICI

NEBRIGOM ZA STOKU KOJA JEDE HRANU NAMENJENU ZA DIVLJAČ (VIDEO)

Čobani koji vode svoja stada (stoku, ovce i krave), ugrožavaju lovišta u Subotici. Tako hranilice namenjene za divljač ostaju prazne, pa se ne može ista kontrolisati, posebno štetočine. Razlog za to je više, što neovlašćeno pale strnjiku (trsku), tako da lovci nisu u prilici odstreliti štetočine. 

Problem sa odstrelom štetočina, besnih lisica, imaju i iz lovačkog društva Fazan iz Subotice, koji su organizovali lov >>

ĆOPIĆ: LICEMERSTVO NEMANJE SIMOVIĆA

ČLANA GRADSKOG VEĆA SUBOTICE POVODOM NE SUFINANSIRANJA KK ENPI

SAOPŠTENJE POVODOM LICEMERNOG ODGOVORA ČLANA GRADSKOG VEĆA, ZADUŽENOG ZA SPORT U SUBOTICI NEMANJE SIMOVIĆA, O NE SUFINANSIRANJU KARATE KLUBA ENPI ZA 2018. GODINU. 

Karate klub Enpi je godinama nauspešniji klub u Srbiji, bez obzira o kojoj karate federaciji je reč. U protekli 20 godina, u Subotici je dovedeno preko 40.000 turista, preko velikih karate događajaja, kao što su Super Enpi Kup, razne karate seminare i ostale karate manifestacije, a samo u >>

SVETOSAVSKI TURNNIR U POLITEHNIČKOJ ŠKOLI U SUBOTICI

U STONOM TENISU

U Politehničkoj školi u Subotici, održan je Svetosavski turnir u stonom tenisu gde je učestvovalo preko 60 učenika, kako iz Politehničke, tako i Hemijske škole. 

Kako je rekao direktor Politehničke škole Iso Planić, ovakvi turniri povodom Svetosavske nedelje su postali tradicija, gde učenici pokazuju svoje psihofizičke sposobnosti. On je izrazio zadovoljstvo što su bar na trenutak ostavili po strani mobilne telefone. 

Profesor >>

FORMIRAN AKTIV ŽENA GRADSKOG ODBORA JS U SUBOTICI

ZA PREDSEDNICU IZABRANA TIJANA SRDIĆ

Na Osnivačkoj Skupštini GrO Jedinstvene Srbije u Subotici, formiran je aktiv žena, gde je za predsednicu izabrana Tijana Srdić, dugogodišnja aktivistkinja omladine u politici. Studirala je na Pravnom fakultetu i Biznis akademiji. Pohađala je Međunarodno humanitarno pravo na fakultetu političkih nauka. Bila je stipendista Konrad Adenauer Fondacije, učestvujući na međunarodnim seminarima. Tijana Srdić jenedavno učestovala na najvećem skupu mladih iz celog sveta, pod >>

TRIJANON U SENCI EVROPSKE UNIJE

MAĐARSKA TREBA DA SE ZALAŽE ZA AUTONOMIJU MAĐARA VAN MAĐARSKE

Povodom predstojeće revizije Trijanonskog sporazuma, koji je zaključen 4. juna 1920. godine, kada su Mađarskoj (Austrougarskoj) oduzete pojedine teritorije, gde danas žive Mađari, dr Gabor Staudt iz Jobika je rekao, da Mađarska treba da podržava autonomiju Mađara, jer je to forma Evropske unije. On dalje navodi, želeli bi smo autonomiju za Mađare koji žive van granica Mađarske, jer Unija želi da svi žive na svojoj zemlji u slozi i srećnijoj budućnosti za svoju >>

ČEPURIN: VUČIĆEVA POSETA KOSOVU I METOHIJI HRABAR ČIN

RUSIJA ZAHTEVA ADEKVATNU ISTRAGU O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je istakao, da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji predstavlja hrabar čin. U razgovoru sa predsednikom Srbije, ambasador Rusije je izrazio saučešće povodom ubistva Olivera Ivanovića, naglašavajući da Rusija zahteva adekvatnu istragu povodom tog terorističkog akta, uz učešće predstavnika nadležnih srpskih organa u punom kapacitetu, kao i međunarodnih organizacija, a u skladu >>

FORMIRAN MESNI ODBOR JS DUDOVA ŠUMA U SUBOTICI

KAO REZULTAT OSTVARENOG VELIKOG BROJA KONTAKATA SA GRAĐANIMA

Nakon osnivanja GO Jedinstvene Srbije u Subotici, u decembru 2017. godine, osnovan Mesni odbor JS Dudova Šuma, 19. januara 2018. godine.

Predsednik GO Jedinstvene Srbije u Subotici Milorad Ćopić je rekao, da je ovo rezultiralo velikim brojem kontakata sa građanima Subotice, gde je ukazano na potrebu stvaranja solidnog temelja širokog okvira u cilju razvoja grada Subotice. 

Za predsednika MO JS Dudova Šuma, izabran je uspešan privrednik >>

SUBOTIČANIN NIKOLA UZELAC NOSILAC ČASNOG KRSTA U SANADU

POVODOM BOGOJAVLJENJA (VIDEO)

Subotičanin Nikola Uzelac, nosilac je časnog krsta u Sanadu, povodom bogojavljenja. On je tri godine pokušavao da pliva za časni krst, međutim propozicije to nisu dozvoljavale jer je bio maloletan. Nikola uzelac je drugi Subotičanin koji je osvojio časni krst u Sanadu, pre njega je časni krst pripao Teodori Pavković 2015. godine. 

Ovo je sedmi put zaredom da se održava plivanje za časni krst u Sanadu, nakon 70 godina, posle 1944. godine. 

Vremenski >>

PROTEST PRIVATNIH POGREBNIKA U BEOGRADU

BLOKIRALI GRADESKU KAPELU KLINIČKOG CENTRA U DELIGRADSKOJ ULICI

Planirana je protestna vožnja do zgrade Vlade i Ministrstva, koji im nisu odgovorili na zahteve. Međutim, više od desetak policajaca im je blokiralo put i nije dozvoljavalo da krenu, javila je reporterka Danasa, i dodala da je takođe blokirana kolona pogrebnih vozila u Sarajevskoj ulici.

- Sad smo u situaciji da policija neće da nas pusti na protestnu vožnju. Zabranjen je ulaz privatnim pogrebnicima na groblje Orlovača, gde ne dozvoljavaju da se pokojnik sahrani na >>

MAĐARSKI POKRET: PISMO MINISTRU STEFANOVIĆU

ZBOG MENJANJA REGISTARSKIH OZNAKA O SVOM TROŠKU (SRPSKI I MAĐARSKI)

Gospodinu NEBOJŠI STEFANOVIĆU ministru unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije B e o g r a d

Poštovani gospodine Ministre, Odredbama člana 5., 7., 8., 9. i 10. Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila (u daljem tekstu Pravilnik), propisano je da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W >>

ISTORIJSKA POSETA - PREMIJER JAPANA U SRBIJI

NAKON TRI DECENIJE

Premijera Japana Šinzo Abea, na aerodromu Nikola Tesla, dočekala je uz državne počasti premijerka Ana Brnabić, a ispred palate Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ovo je prva poseta japanskog premijera koji dolazi u Beograd od 1987. godine, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio SFRJ. 

Premijer Japana Abe boravi u Srbiji, kao prvoj zemlji koja nije članica EU. 

Sa premijerom Abeom, u Srbiju je stigla i >>

VUČIĆ: VELIKA PODRŠKA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

SRPSKOJ NAPREDNOJ STRANCI NA BEOGRADSKIM IZBORIMA

Gostujući na RTS-u, 14. januara 2018. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, da će na predstojećim beogradskim izborima, Srpska napredna stranka imati veliku podršku Saveza vojvođanskih Mađara, koji u Beogradu već 6 godina imaju Gradski odbor sa 5 mesnih odbora. 

Vučić je istakao da su srpsko-mađarski odnosi bolji nego ikada, zahvaljujući mudroj politici predsednika SVM Ištvana Pastora, premijera i predsednika Mađarske, Viktora Orbana i >>

ZAPLENJENO 12,5 KG DROGE NA GRANIČNOM PRELAZU HORGOŠ

OD ČEGA PREKO ČETIRI I PO KG KOKAINA

Na graničnom prelazu Horgoš, na ulazu u zemlju, u putničkom vozilu WV Pasat, pronađeno je 12,5 kg droge, od čega preko 4,5 kg kokaina. Uhapšen je vozač putničkog vozila, kod koga je pronađena droga, nemački državljanin poreklom iz Crne Gore. 

U ostalim paketima pronađeno je 3.699 kg. ekstazija i 4.216 kg narkotika spid. 

Ovo je jedna od najvećih zaplena droge u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a ulična vrednost pronađene droge na ulici >>

USPEŠNA HUMANITARNA AKCIJA

MAĐARSKOG POKRETA I POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU (VIDEO)

U organizaciji Mađarskog pokreta i Pokreta za građansku Suboticu, u MZ Peščara je održana humanitarna akcija podele odeće za najugroženije stanovništvo ove mesne zajednice.

Na humanitarnu akciju se odazvalo preko sto građana, ne samo pomenute MZ već i drugih mesnih zajednica, pa čak i Makove sedmice.

PROTOJEREJ PAJOVIĆ: SEĆANJE NA SUBOTICU I NJENE DOBRE LJUDE

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI

Поштовани Суботичани,

Кад год дође овај Бадњи дан, увек се сетим дивних одлазака на сечење Бадњака на Макову седмицу и ваше радости и раздраганих лица, као и лепих дружења.

      Као ваш бивши парох, који је у Вазнесењском храму служио Богу и вама од 1994. до >>

HUMANITARNA PODELA ODEĆE

U ORGANIZACIJI MAĐARSKOG POKRETA I POKRETA ZA GRAĐANSKU SUBOTICU

Mađarski pokret i Pokret za građansku Suboticu organizuje humanitarnu podelu odeće u utorak, 09.01.2018. godine u prostorijama Mesne zajednice "Peščara" (Subotica, Šabačka7/a) od 16:00 do 19:00 časova. 

Kinek ártanak Szabadkán a temetkezési magánvállalkozók?

Miért nem tárgyalt a városi képviselő testület a temetkezést érintő kérdésekről?

Pogrebno pitanje pred subotickim odbornicima from Miskolczi József on Vimeo.

A szabadkai városi képviselő testület tavaly márciusban hozta meg a temetkezésről és temetőkről szóló határozatát, amelynek igen kétséges a törvényessége és kizárólag a temetkezési közvállalat monopóliumát szolgálja. A >>

KINEZI SPASILI SUBOTIČKI SEVER

PORAST PROIZVODNJE I ZAPOSLENIH

Od kada je pre tri godine ATB Sever  Wolung, postao vlasništvo kineske kompanije, sve je krenulo nabolje, od broja zaposlenih do porasta proizvodnje. Trenutno ATB Sever Wolung broji oko 600 radnika, sa redovnim primanjima i zaradom većom od proseka Srbije. Radnicima se isplaćuje topli obrok, a po 3.000 dinara mesečno regres, sa obezbeđenim prevozom do radnog mesta. 

Kako je rekao predsednik Samostalnog sindikata ATB Sever Wolung, Stevan >>

ZAPOSLENI U JAVNIM USTANOVAMA U SUBOTICI VRAĆENI NA POSAO

PRAVOSNAŽNIM SUDSKIM REŠENJEM

Zaposleni u javnim preduzećima, ustanovama i lokalnoj samoupravi grada Subotice, koji su otpušteni kao tehnološki višak, odlukom vlade Srbije, među kojima je i gradska Biblioteka, a koji su tužili pomenuta preduzeća i ustanove, vraćeni su na posao sudskim rešenjem. 

Iz Saveza samostalnih sindikata grada Subotice su apelovali na lokalnu samoupravu da poštuje proceduru o utvrđivanju tehnološkog viška, što >>

MIROSLAV ILIĆ PEVA POVODOM 100 GODINA ''PIONIRA''

NA TRGU SLOBODE U SUBOTICI

Povodom obeležavanja 100 godina postojanja fabrike konditorskih proizvoda i peciva ''Pionira'' iz Subotice, istaknuti estradni umetnik Miroslav Ilić će u Subotici održati svoj koncert 26. decembra 2017. godine, sa početkom u 19 časova na Trgu Slobode. 

Ovo će ujedno i biti poklon ''Pionira'' svim građanima Subotice, koji decenijama uživaju u Galeb čokalada, negro bombonama i >>

SSSGS POZIVA BIVŠE RADNIKE FABRIKE 29. NOVEMBAR

DA SE JAVE RADI OSTVARIVANJA SVOJIH POTRAŽIVANJA (VIDEO)

Savez samostalnih sindikata grada Subotice, poziva bivše zaposlene u fabrici 29. Novembar u Subotici, a koji su prijavili svoja potraživanja, u vreme odlaska u stečaj pomenute fabrike, da se jave radi ostvarivanja svojih potraživanja. Prijavljivanje se vrši u zgradi Otvorenog univerziteta u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada, ulaz sa zadnje strane zgrade, parkinga, do 20. decembra 2017. godine. 

 

DR IVANIŠEVIĆ PREUZEO DUŽNOST DIREKTORA

GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI

Dr Nenad Ivanišević je preuzeo dužnost direktora Gerontološkog centra u Subotici od dosadašnjeg direktora Petra Balaževića, koji je na tu dužnost dao ostavku, zbog sudske odluke u sporu sa Gradom Subotice, da bude vraćen na radno mesto, na kome se nalazio pre imenovanja za direktora Gerontološkog centra. 

Odmah nakon preuzimanja funkcije direktora, dr Nenad Ivanišević je održao sastanak  sa rukovodiocima Gerontološog centra, >>

DR IVANIŠEVIĆ PONOVO DIREKTOR GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI

BALAŽEVIĆ PODNEO OSTAVKU ZBOG DOBIJENOG SPORA SA GRADOM SUBOTICOM

Kako nezvanično saznajemo, odkukom Vlade AP Vojvodine, biće razrešen dosadašnji direktor Gerontolološkog centra u Subotici Petar Balažević, a postavljen dr Nenad Ivanišević, koji je već dugi niz godina obavljao tu dužnost. Naime, Petar Balažević je podneo ostavku na tu funkciju, pošto je dobio spor sa gradom Suboticom, nakon čega je vraćen na radno mesto, na kome se nalazio pre dolaska na dužnost direktora Gerontološkog centra u Subotici, >>

VUČIĆ I ČEPURIN O ZVANIČNOJ POSETI PREDSEDNIKA SRBIJE MOSKVI

NA POZIV PREDSEDNIKA RUSKE FEDERACIJE VLADIMIRA PUTINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, primio je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, sa kojim je razgovarao o programu zvanične posete Moskvi, gde će boraviti od 18. do 20. decembra, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Ambasador Čepurin je rekao da je poseta predsednika Vučića od najvećeg značaja za odnose Srbije i Rusije i da će doprineti daljem jačanju svestrane saradnje dveju zemalja. Predsednik Vučić je rekao da će sastanak sa >>

IZGOREO SLUŽBENI AUTOMOBIL ŠIMONA OSTROGONCA

ČLANA SUBOTIČKOG GRADSKOG VEĆA

Na porodičnom imanju Šimona Ostrogonca u Bačkim vinogradima, izgoreli su službeni automobil, garaža, hladnjača i poljoprivredna mehanizacija. 

Ostogonac je zadužen za oblast poljoprivrede u Gradskoj upravi i kako je rekao, ništa nije ukazivalo na neispravnosti na automobilu i u objektu, što bi prouzrokovan požar. 

Do požara je došlo u 3 časa i 30 minuta, kada se čula eksplozija nakon čega je Šimon >>

ŠTRAJK UPOZORENJA U SUBOTICA-TRANSU

PARKIRANI AUTOBUSI U PREPODNEVNIM ČASOVIMA

Autobusi u gradskom prevozu u Subotici, bili su parkirani u znak štrajka upozorenja između devet i deset časova. Nakon štrajka upozorenja zaposlenih u Suboticatransu, očekuju se pregovori sa Vladom Srbije, nakon čega će zavisiti, da li će biti generalnog štrajka, uz obustavu gradskog prevoza, kao i ostalih funkcija u gradu. 

Kao razlozi štrajka upozorenja su nezadovoljstvo vozača autobusa, >>

ŠEŠIRIJADA U RAVELU U SUBOTICI

DECE VRTIĆA ''MLADI TALENTI''

U poslastičarnici ''Ravel'' u Subotici, održana je treća po redu Šeširijada, dece predškolske ustanove ''Mladi talenti''. Oni su zajedno sa roditeljima, bakama i dekama, kreirali razne šešire, od onih folklornih do najmodernijih. Uz razne kolače i osvežavajuće napitke, nije izostalo i druženje, koje je na momenat ličilo na dobro organizovano rođendansko slavlje. A to za ''Ravel'' nije ništa >>

MASOVNA OTPUŠTANJA U JAVNOM SEKTORU U SUBOTICI

GRAD U KOME SE PITA SAMO JEDAN ČOVEK

U saopštenju GO Pokreta za prekokret Subotice se navodi: 

Masovna otpuštanja u javnom sektoru u Subotici – urušava lokalnu samoupravu Pokret za preokret upozorava da aktuelna koalicija u Subotici nastavlja sa urušavanjem lokalne samouprave i komunalnog sistema kroz dovođenje stranačko podobnih kadrova i otpuštanjem stručne radne snage. Dokaz za to je najnoviji predlog odluke Gradskog veća Grada Subotice , kojom se utvrđuje maksimalan >>

SPOR IZMEĐU BIVŠEG I SADAŠNJEG DEKANA EKONOMSKOG FAKULTETA U SUBOTICI

ZBOG ZLOUPOTREBE ŠKOLARINA I UVREDE ČASTI

Ekonomski fakultet u Subotici podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg dekana, profesora dr Nenada Vunjaka, zbog toga, što je pare od školarine poklonio Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, u kojoj je kasnije izabran za akademika, saopštio je Blic 3.novembra 2017. godine. 

Prijava je usledila pošto je u dekanatu pronađeno pismo u kome je Vunjak od direktora Nove banke u Banjaluci tražio da deo novca za školarine ne uplati >>

PROŠIRENJE ZIDA KOD SPOMENIKA PTICA SLOMLJENIH KRILA

ZBOG OTKRIVENIH 158 IMENA NEVINIH ŽRTAVA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA

Na komemorativnom skupu posvećenom žrtvama iz 1944. i 1945. godine, predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford je rekao, da će se uskoro proširiti zid, sa novih šest ploča, za otkrivenih 158 imena novih žrtava iz drugog svetskog rata. 

Spomenik Ptica slomljenih krila na Senćanskom groblju u Subotici, podignut je zbog stradanja 978 nevinih građana, iz Subotice i kolnih mesta, 1944. i 1945. godine,  čija su imena uklesana na >>

PONIŠTAVANJE PARCELA OPŠTIH GROBOVA (RAKA)

OD STRANE JKP POGREBNO SUBOTICA

Na starom Kerskom groblju u Subotici, ovih dana je izvršeno poništavanje parcela opštih grobova (raka) od strane JKP Pogrebno. 

Direktorka JKP Pogrebno Vesna Prćić nam je rekla, da se prema gradskoj Odluci, raka moze poništiti kada prodje 30 godina od sahrane i pod uslovom da nema važeće uplate naknade. Konkretna parcela je ponistena u potpunosti shodno gradskoj Odluci, objavom iz 2000. a potom i 2010. a parcelu privodimo nameni 17 >>

IZLOŽBA DIGITALNIH FOTOGRAFIJA NIKOLE TUMBASA

U OKVIRU 5. MEĐUNARODNOG FESTIVALA FILMA HORORA I FANTAZIJE ''HRIZANTEMA''

U okviru 5. međunarodnog festivala filma horora i fantazije "Hrizantema" u holu Art bioskopa Lifka otvorena izložba digitalnih fotografija Nikole Tumbasa - Town by Night

Na izložbi su predstavljene fotografije koje predstavljaju Suboticu noću izrađene kroz digitalne filtere koje su fotografijama dale dodatni efekat. 

- Pre otprilike dva meseca, direktorica Gordana Guberinić, je >>

HOJT BRAJAN JI: ZABRINUTOST ZBOG RUSKOG UTICAJA U REGIONU

ODGOVOR PREDSEDNIKA SRBIJE U NAREDNIH NEKOLIKO DANA

Nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američki Država Hojta Brajana Jia, novinari nisu upoznati o sadržaju razgovora. Tako je saopštenje predsednika Srbije usledilo tek nakon nekoliko sati od njihovog susreta. 

U saopštenju kabineta predsednika Republike Srbije se navodi:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara >>

ČEPURIN: RSHC JE CENTAR ZA SPASAVANJE

A NE RATNI CENTAR

Tokom Vojne parade u Beogradu, 20. oktobra 2014. godine, najavljeno je potpisivanje sporazuma o uslovima boravka, i imunitetu zaposlenih u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. To je dogovoreno između ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. 

Bivši direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Slobodan Glavčić za N1 je rekao, da srpska strana godinama opstruiše potpisivanje >>

SVM OSUĐUJE ISPISIVANJE ANTIMAĐARSKOG GRAFITA U ZRENJANINU

IZA KOGA STOJI PRIMITIVIZAM I LIČNA FRUSTRACIJA POJEDINCA

Savez vojvođanskih Mađara oštro osuđuje antimađarski grafit mržnje koji se pojavio na jednoj porodičnoj kući u Zrenjaninu, koji predstavlja i uvredu za ukućane.

SVM smatra da se iza takvog primitivizma i uvrede kriju lične frustracije, koje prvenstveno ne odslikavaju javno mnjenje.

No, skreće se pažnja da takve pojave predstavljaju mrlju na suživotu, na šta treba da reaguju nadležna državna tela, kao i društvo. Stoga SVM očekuje da se >>

ANTIMAĐARSKI GRAFIT U ZRENJANINU

NA KAPIJI ČIJI JE VLASNIK SRBIN

Na kapiji vlasništva Miodraga Delića u Zrenjaninu, za sada nepoznati počinioc je napisao antimađarski grafit sledeće sadržine ''Mađarsko go..o, kurvo i Ticerka ku.va''. 

Supruga Miodraga Delića je Mađarica, koja do sada nije imala problema zbog svoje nacionalne pripadnisti. 

Kako navode Delići, nije slučajno što je taj antimađarski grafit napisan u centru grada i to u ulici u kojoj žive mahom penzioneri. Nije im jasno, ko bi >>

107 GODINA OD PRVOG LETA IVANA SARIĆA

SUBOTIČKOG IKARA (VIDEO)

Subotičanin Ivan Sarić, poleteo je avionom sopstvene konstrukcije 16. oktobra 1910. godine, sa subotičkog trkališta, (prostor današnje MZ ''Zorka''), podigao avion na 30 metara visine i napravio dva polukruga iznad Subotice. Tim letom Ivan Sarić je obeležio početak epohe u vazduhoplovstvu na ovim prostorima. Pre Ivana Sarića, prvi su leteli braća Rajt 1903.godine, potom Santoš Dimon i Luj Blerio 1907. Za razliku od predhodnika, čija >>

AMBASADOR RUSIJE U SUBOTICI

POVODOM DANA POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, boravio je u Subotici, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu. On je položio vence na Trgu žrtava fašizma i na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, palim crveno armejcima. 

Čepurin je prisustvovao i svečanoj Sednici Skupštine grada Subotice, povodom Dana pobede nad fašizmom, gde je između ostalog istakao: ''Zainteresovani smo da Srbija bude >>

FONDACIJA PROSPERITATI SKLOPILA NOVE UGOVORE

SA USPEŠNIM PREDUZEĆIMA

U ovom konkursnom krugu velika preduzeća su dobila podršku zahvaljujući kojoj će u Vojvodini biti otvoreno više stotina novih radnih mesta. Ukupan iznos finansijske podrške je 10,5 milijardi dinara, odnosno 26 milijardi forinti. Fondacija Prosperitati danas je u Subotici potpisala nove ugovore sa preduzećima koja su uspešno konkurisala. U ovom krugu veliki privrednici su dobili podršku zahvaljujući kojoj će u Vojvodini biti otvoreno više >>

SIJARTO: NIKAD VEĆI PROGRAM EKONOMSKE PREKOGRANIČNE POMOĆI

KAO ŠTO JE FONDACIJA PROSPERITATI

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, boravio je u Subotici, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora o ekonomskoj podršci Fondacije Prosperitati. 

Za Panon TV, Sijatro je rekao da je Prosperitati izvršio veliki posao. Vlada Mađarske nikada nije imala program prekogranične ekonomske pomoći ovolikog obima, a jako je važno da je vlada Srbije osetila da program nije usmeren ni protiv koga i da se ne odnosi samo na mađarsku naciju, već i na >>

LABAN OSTAJE GRADONAČELNIK SUBOTICE

BEZ DOVOLJNO POTPISA OPOZICIJE

Gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, za govornicom Skupštine grada Subotice, dočekao je smeh jednog dela odbornika, na šta je on rekao: ''Pa sačekajte da odgovorim. Dobro ne morate''. Nakon toga deo opozicijeje je napustio sednicu lokalnog parlamenta. 

Opozicija Subotice, na prvoj sednici lokalnog parlamenta, nije mogla da skupi dovoljno glasova da razreši gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, nakon što je brutalno pretio >>

70 GODINA POSTOJANJA ISTORIJSKOG ARHIVA SUBOTICE

U DUHU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ARHIVISTA

 

Povodom 70 godina postojanja Istorijskog arhiva, u Subotici je održan po deseti put Arhivski dan. Tim povom, na međunarodnoj konferenciji arhivista, okupili su se gosti iz Mađarske i Hrvatske. Ovo je ujedno bila prilika da se čuje osam izlaganja o naučnoj, kulturnoj i upravnoj funkciji arhiva. Tako je razjašnjena i nepoznanica da se u arhivu ne čuvaju samo dokumenti, nego se oni koriste i u razne svrhe, naučne, istraživačke kao i za pisanje naučnih radova, gde >>

POJAČANA PREVENTIVNA I REPRESIVNA AKTIVNOST SUBOTIČKE POLICIJE

KOJA JE POSEBNO VIDLJIVA U CENTRU GRADA

Pogrešne su informacije, koje su plasirali pojedini subotički portali, da je počelo kažnjavanje vozača bicikla u najužem centru grada, koje se može i tumačiti, kao da ga do sada nije ni bilo. Što nije tačno. Jer, represivna aktivnost policije nije ni prestajala, što znači da su se kažnjavali oni, koji su bicikle vozili u pešačkoj zoni. Međutim, zbog manjeg broja policajaca i njihovog angažovanja na drugim poslovima, samo je tako izgledalo. Obzirom da >>

POLICIJA DOBILA 710 NOVIH AUTOMOBILA

USKORO STIŽU I HELIKOPTERI

Ministarstvo kunutrašnjih poslova Republike Srbije, dobiloje danas 710 novih automobila, koji su predati na korišćenje policijskim upravama, među kojima je i PU Subotica. Očekuje se da će vozni park MUP-a Srbije, do kraja godine biti bogatiji za hiljadu vozila. 

U ovoj isporuci, patrolna vozila su namenjena opštoj i saobraćajnoj policiji, kao prvi kontigent, dok se čeka dodatna isporuka vozila za žandarmeriju, interventnu policiju, policijskih >>

SUBOTIČKA KATEDRALA U RASCEPU

TEMELJI NE MOGU DA NOSE ZVONIKE

Na subotičkoj katedrali RKC Svete Terezije Avilske, nalazi se pukotina uspravno po celoj dužini. Zbog toga se pristupilo restauraciji crkve, koja je u toku. Katedralni župnik monsinjor Stjepan Beretić je za Croinfo rekao, da su to vrlo ozbiljni radovi, jer problem postoji od same izgradnje katedrale, nakon čega je vremenom nastala pukotina. To je zbog neadekvatnih temelja, koji ne mogu da nose zvonike (dva zvonika), zbog čega jedan ''vuče'' na sever, a drugi na >>

PREDSEDNICI SRBIJE I MAĐARSKE U SENTI

POVODOM 320 GODINA OD BITKE KOD SENTE (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas u Senti sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, povodom obeležavanja 320 godina od Bitke kod Sente. 

Tokom susreta delegacija, predsednik Vučić se zavalio Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije i izrazio zadovoljstvo uspešnim razvojem, odnosa Srbije i Mađarske, naglasivši da su politički, ekonomski i kulturni odnosi dveju >>

PET GODINA PROPADANJA SRBIJE

IZLOŽBA POKRETA ZA PREOKRET U SUBOTICI (VIDEO)

Pod sloganom ''Pet godina propadanja Srbije'', Pokret za preokret je održao izložbu fotografija na Trgu Slobode u Subotici. 

Tokom postavke fotografija , građanima su deljene brošure, sa fotografijama novinskih članaka, objavljenih u pojedinim medijima, a građani su mogli iste da vide u formatu plakata, na pločniku Trga. 

Izuzev pojedinačnih komentara, protiv ove postavke, zabeleženo je i gužvanje plakata od strane vlasnika agencije >>

SUBOTIČKA OAZA MIRA ZA STARE OSOBE

U GERONTOLOŠKOM CENTRU U SUBOTICI

Gerontološki centar na Radijalcu u Subotici osnovan je 1978. godine, a od 1971. godine deluje služba ''Nege i pomoći u kući''. Pored Gerontološkog centra na Radijalcu, postoje i dva Doma za odrasla i stara lica, na Karađorđevom putu i u ulici 27. Marta u Subotici, kao i klubovi,  ''Centar II'' ulici Žarka Zrenjanina, ''Centar I'' u Drapšinovoj, klub ''Bajnat'' u  Braće Radića i >>

DETEKTOR ZA METAL NA ULAZU U GRADSKU KUĆU U SUBOTICI

KOGA SE GRADONAČELNIK BOGDAN LABAN PLAŠI?

Pre početka Svečane sednice Skupštine grada Subotice, na ulazu u Gradsku kuću, postavljen je detektor za metal. Ovo je presedan, da se za Dan grada Subotice, na ulazu u gradsku kuću postavlja detektor za metal. Bivši gradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao, da se na taj način onemogućava slobodan pristup građanima, koji žele proslaviti Dan grada. 

U proteklih nekoliko godina, u tri slučaja se nalazio detektor na ulazu u gradsku kuću. U jednom, >>

U TUŽILAŠTVU SASLUŠANI LABAN I POLOVINA

ZBOG VREĐANJA I PRETNJI UPUĆENI POLOVINI OD STRANE LABANA

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i profesor Vladimir Polovina, kao i dva svedoka Predrag Radivojević i Spasoje Vujović, saslušani su u Subotičkom tužilaštvu, zbog vređanja i pretnji upućenih Polovini od strane Labana. 

Nakon datih izjava u tužilaštvu, gradonačelnik Bogdan Laban je izašao na sporedni izlaz iz Suda, dok je Polovina izašao na glavni izlaz.

Vladimir Polovina se oglasio saopštenje gde je između >>

SNS: NEDOLIČNE REČI BOGDANA LABANA

KOJE PREDSTAVLJU NJEGOV LIČNI ČIN

U saopštenju Srpske napredne stranke se navodi da su reči gradonačelnika Subotice Bogdana Labana nedolične i da predstavljaju njegov lični čin, ali da ih je izgovorio jer su ''pokušali da ga primoraju da krade''.

SNS navodi da je taj čin koji je, iako neopravdan, nastao nakon što su pokušavali da ga primoraju da krade, isti oni koje danas štite lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i Demokratska >>

SVM SE OGRAĐUJE OD POSTUPKA BOGDANA LABANA

NJEGOVIH IZJAVA I PRETNJI

Savez vojvođanskih Mađara se distancirao od ponašanja Bogdana Labana i njegovih izjava, izjavila je predsednica subotičkog odbora SVM-a Timea Horvat, koja je i zamenica gradonačelnika Subotice.

Horvat je za Radio-televiziju Pannon iz Subotice kazala da je "zapanjena neprikladnim ponašanjem gradonačelnika" i da takvo ponašanje nije karakterisalo taj grad i njegovo rukovodstvo u proteklom periodu.

"Imajući u vidu da se približava Dan >>

BOGDAN LABAN NE RAZMIŠLJA O OSTAVCI

ZBOG VREĐANJA I PRETNJI VLADIMIRU POLOVINI

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban ne razmišlja o ostavci na tu funkciju, nakon što je objavljen audio snimak, na kome se čuje da on verbalno napada asistenta Građevinskog fakulteta, Vladimira Polovinu, vređajući ga uz pretnje, sa kojim se sreo u subotu popodne u hotelu Galerija. 

Nakon što se izvinio građanima Subotice i Srbije zbog upućenih pretnji Vladimiru Polovini, Laban je rekao da ne beži od svoje odgovornosti i da će SNS o tome odlučivati >>

POŽAR U HOTELU GLORIJA U SUBOTICI

IZGOREO CEO JEDAN SPRAT I KROVNA KONSTRUKCIJA

U četvrtak 17. avgusta, oko 16 časova, izbio je požar u hotelu Glorija, koji se nalazi u samom centru Subotice. Hotel je vlasništvo počasnog predsednika FSS Tomislava Karadžića.

U gašenju požara je učestvovalo 35 vatrogasaca spasilaca iz Subotice, Bačke Topole, Bečeja, Vrbasa i Malog Iđoša sa 15 vatrogasnih vozila. 

U požaru je izgoreo ceo jedan sprat hotela i krovna konstrukcija. Povređenih nije bilo. 

Kako nezvanično >>

DUŽIJANCA PODELILA LOKALNU VLAST U SUBOTICI

GRADONAČELNIK NA HRVATSKOJ, A PREDSEDNIK SKUPŠTINE NA BUNJEVAČKOJ (VIDEO)

Na obeležavanju velikog bunjevačkog praznika Dan Dužijance, koji se obeležava 15. avgusta, umesto gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, prisustvovao je predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford. Bandaš i bandašica hleb od novog žita, predali su predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić, koji je i organizator ove proslave. 

Podsetimo, da je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, prisustvovao hrvatskoj >>

KIŠA OMELA DUŽIJANCU U SUBOTICI

ODRŽANA KAO CRKVENA MANIFESTACIJA

Ovogodišnja  Dužijanca, u Subotici, održana je samo kao crkvena svečanost, posle 49 godina. Naime, 1911. godine, sveštenik Blaško Rajić je objedionio porodične žetvene svečanosti na salašima u okolini Subotice, unoseći ih kao zajednički običaj u crkvu ''Zahtvalnosti bogu stvoritelju za plodove žita''. Kao takva, proslavljala se do 1968. godine, nakon čega je postala i turistička atrakcija. Od tada se obeležava svake druge >>

CESLA - ČARDA NA DUNAVU U NOVOM SADU

OAZA MIRA I BLAGOSTANJA

Cesla, čarda na Dunavu u Novom Sadu, Sunčani kej 13, pleni svojom otmenošću, živom muzikom profesora Svetozara Saše Kovačevića, gostoprimstvom i svim vrstama jela, od ribljih specijaliteta do jela sa roštilja. I ne samo to, u Cesli ćete naći svoj mir, kakav se može poželeti samo pored Dunava. 

Zato su čarde, kao što je Cesla, jedna od najomiljenijih turističkih destinacija, kako za domaće tako i strane goste. 

ROTARY SPREMAN DA POMOGNE U MIGRANTSKOJ KRIZI

REKAO JE PREDSEDNIK ROTARY INTERNACIONAL IAN RISELEY (VIDEO)

Predsednik Rotarija,Međunarodne organizacije poslovnih i profesionalnih ljudi i udruženja širom sveta, Jan Resli, danas je boravio na Paliću, gde se susreo sa članovima Rotari klubova, Subotice, Palića i ostalih gradova u okruženju. Obzirom da je Rotari i humanitarna asocijacija, bilo je reči o pomoći Srbiji tokom poplava 2014. godine, zato je jedna od nezaobilaznih tema  bila i aktuelna migrantska kriza, koja je zahvatila i Srbiju.

Ovo je Resliu prva poseta >>

SONJA LIHT: MANDATARKA ANA BRNABIĆ CIVILIZACIJSKI ISKORAK

PRVE ŽENE KOJA JE POKAZALA DA IMA SUŠTINSKE KVALITETE (VIDEO)

Direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla u Subotici, da je izbor Ane Brnabić za mandatara vlade Republike Srbije, civilizacijski iskorak, prve žene koja je pokazala da ima suštinske kvalitete. Kao stručnjak Ana Brnabić je sporovdila politike značajne za interese Srbije i pre nego što je postala političar. Ona nije samo prva žena koja je dobila mandat za sastav nove Vlade, već je i žena koja je pokazala da ima suštinske kvalitete >>

SAD PROTIV SRPSKO-RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA

I SPECIJALNOG STATUSA ZA OSOBLJE

Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, je rekao da su SAD zabrinute zbog postojanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i dobijanja specijalnog statusa za osoblje zaposlene u omenutom Centru.

Hot Brajan Ji je rekao: ''Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Naročito, ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila, a to je >>

''Y'' KRAK KOD SUBOTICE DO KRAJA 2019. GODINE

IAKO JE NAJAVLJIVANO DA ĆE TO BITI DO KRAJA 2017. GODINE.

Zaobilaznica kod Subotice, takozvani ''Y'' krak, biće najverovatnije završen do kraja 2019. godine, saopštava RTS.

U vreme izgradnje raskrsnice kod isključenja jug sa auto-puta Horgoš - Novi Sad, kod Subotice, pred predsedničke izbore 2017. godine, bilo je reči da će ''Y'' krak biti gotov do kraja ove godine, rekao nam je izvor blizak Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.To je podrazumevalo, >>

CESLA: OAZA MIRA I BLAGOSTANJA

ČARDA NA DUNAVU U NOVOM SADU

Čarda na Dunavu Cesla u Novom Sadu, jedno je od retkih mesta gde se čovek može osećati spokojno i zadovoljno. Za razliku od mnogih restorana, gde se pušta neprikladna muzika, koja je još i glasna, u Cesli je nešto sasvim drugačije. jer romantičnim zvucima klavira, profesora i kompozitora Svetozara Saše Kovačevića, ambijent postaje poseban. Tu su naravno i razni riblji specijaliteti kao i jela sa roštilja. Ceslu čini posebnom i to, što su >>

OSVAJA ŠPANCE SNOVIMA O FLAMENKU

MIROSLAV ANTELJ SUBOTIČKA LEGENDA FLAMENKA

Subotičke novine su u svom broju od 30.12.2016. godine, objavile priču o Miroslavu Antelju nekadašnjem flamenko plesaču, koji je 20 godina života posvetio ovoj španskoj igri. Režirao je početkom juna 1999. godine, koreodramu ''Flamenko i život'' na sceni Narodnog pozorišta u Subotici.

Danas kao novinar i reditelj, snimio je 16 dokumentarnih filmova, koji su bili emitovani na televiziji B92 info. San mu je da ode u Andaluziju i snimi >>

KAJL SKOT: POTREBNO JE DA SE MIGRANTI INTEGRIŠU U DRUŠTVO

PORUČIO AMBASADOR SAD BORAVEĆI U SUBOTICI

Ambasador SAD Kajl Skot je boravio u Subotici, gde je rekao: ''Ja mislim da je veoma važno kad svi znamo da će ovi ljudi verovatno stati duže, da nađemo neki način da se oni integrišu bolje u zajednicu ili jesu. Mislim da je veoma važno da svi prime ove ljude i da pokušaju da ih uključe u društvo, decu posebno, njihovo školovanje i neku budućnost za ove porodice''. 

Sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, u Subotici je boravio i >>

USPESI SRPSKE GIMNAZIJE U BUDIMPEŠTI

GDE SE POSEBNA PAŽNJA POSVEĆUJE SPORTU

Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija i đački dom Nikola Tesla je jedina državno priznata vaspitno obrazovna ustanova sa srpskim nastavnim jezikom u Mađarskoj, koja pripadnicima srpske nacionalne manjine obezbeđuje mogućnost školovanja na maternjem jeziku od predškolskog uzrasta do mature. U pitanju je jedina institucija van granica Srbije u kojoj se nastava izvodi na srpskom jeziku, pri čemu je proteklih godina stekla regionalni karakter, jer pored >>

OMLADINSKI ORKESTAR IZ FIRENCE U SUBOTICI

GOSTI SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE (VIDEO)

Studenti Omladinskog orkestra Muzičke akademije iz Firence, borave u Subotici, kao gosti Italijanskog kulturnog centra Piaca Italia. Oni će zajedno sa maturantima srednje Muzičke škole, održati koncert u velikoj većnici Gradske kuće 25. aprila 2017.godine,sa početkom u 19 časova. 

Omladinski orkestar iz Firence nije došao u celom sastavu, već samo njih petnaest gudača. Ipak, ovo je izuzetna prilika za saradnju srednje Muzičke škole - Subotica i >>

SINDIKAT ZAPOSLENIH POLICIJE PO STRANI

BEZ PODRŠKE KAKO VLASTI TAKO NI OPOZICIJI

Sindikat zaposlenih policije, pod naslovom poslušajmo decu jer je na njima budućnost, oglasio se saopštenjem.

Sindikat Zaposlenih policije poziva predsednika, premijera, Vladu Republike Srbije, predstavnike vladajuće koalicije i svih opozicionih stranaka, da zajedno sednu i reše probleme u Republici Srbiji. Gospodo nemojte razmišljati o svojim ličnim interesima i svojih porodica, razmišljajte o svim građanima i njihovim porodicama, dece i >>

SUBOTIČKI STADION DOBIO REFLEKTORE

POSLE OSAM GODINA ZAKAŠNJENJA

Posle 8 godina zakašnjenja, Gradski stadion u Subotici je dobio reflektore, infesticija koja je iznosila preko 50 miliona dinara.

Teren je osvetljen sa 182 reflektora, na četiri stuba visine od 48 metara, snage 388 kilovata. Reflektori su donacija Fudbalskog saveza Srbije, a stubove, građevinske i elektro radove je finansirala lokalna samouprava.

Reflektore je pustio u rad gradonačelnk Subotice Bogdan Laban.

Puštanjem u rad reflektora na Gradskom >>

PUŠTENA U SAOBRAĆAJ PRVA DEONICA ''Y'' KRAKA

NA JUŽNOM DELU AUTO-PUTA KOD SUBOTICE

Kako je najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, puštena je u saobraćaj deonica ''Y'' kraka, na južnom delu auto-puta kod Subotice.

Deonica od petlje „Subotica – jug“ autoputa E-75 do kružne raskrsnice sa Bikovačkim putem, duga oko kilometar, izgrađena je sredstvima Vlade Srbije od oko 197 miliona dinara.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao, da ukoliko bude sve išlo po >>

UTICAJ MIGRANTSKE KRIZE NA BEZBEDNOST GRAĐANA SUBOTICE

PANEL DISKUSIJA

Centar za istraživanje javnih politika (Centar) iz Beograda predstavio je u ponedeljak 20. marta u Gradskoj kući grada Subotice rezultate terenskog istraživanja o uticaju migrantske krize na bezbednost građana i građanki Subotice. Na skupu kojem su prisustvovali  Milimir Vujadinović i Tomislav Žigmanov, narodni poslanici iz Subotice, predstavnici lokalnih institucija i nevladinih orgnizacija uključenih u rad sa migrantima rečeno je da prisustvo >>

MEĐU POVREĐENIM VOJNICIMA I JEDAN SUBOTIČANIN

POTPORUČNIK MLADEN JANAČKOVIĆ

Među povređenim vojnicima 4. brigade Kopnene vojske Republike Srbije, koji su doživeli saobraćajnu nezgodu na relaciji Niš - Vranje, 23. februara 2017. godine, nalazio se i Subotičanin potporučnik Mladen Janačković, koji je zadobio tešku telesnu povredu (prelom ruke).

Autobus koji je prevozio vojnike i za sada nepoznatih raloga, sleteo je sa puta kod Vladičinog Hana. Vozilo je vlasništvo firme ''Kavin - Jedinostvo'' iz Vranja, čije >>

SVIREPO UBISTVO U SUBOTICI

DONEO CVEĆE, A ONDA JE UBIO NOŽEM PRED MAJKOM

Miloš Čodanović (28) došao je u kuću u ulici Stevana Sremca 7 u Subotici, i nakon što je dao cveće svojoj bivšoj supruzi Moniki Ikotić (43), izbo je nožem, pred očima njene majke Julijane.

 

– Nije prošlo dugo vremena, čula sam vrištanje i jauke. Uletela sam u kuhinju i počela da vučem Miloša za kaput. Nisam uspela, kao da je poludeo, nije prestajao da je ranjava, a ja sam dobila ranu na prstu dok sam ga >>

NEZAŠTIĆENA LOVIŠTA U SUBOTICI

ZBOG POSEČENIH REMIZA (VIDEO)

Subotička lovišta su sve nezaštićenija, a kao glavni razlog za to su posečene remize, gde divljač ne može da se skloni, rekao je zamenik grupovođe Subotičke peščare, lovačkog društva ''Fazan'' - grupe 1/6 Ivan Gabrić. Zbog nemaštine, meštani su posekli drveće, kako bi imali ogrev, na taj način uništivši skrovišta za fazane, naveo je Gabrić, dodajući da je isti problem i sa predatorima koji su se zbog >>

DEMANT SUBOTIČKE BOLNICE

NA SAOPŠTENJE POKRETA ZA PREOKRET

Rukovodstvo Opšte bolnice Subotica, demantuje navode u saopštenju Pokreta za prekoret, na vest objavljenu na sajtu www.vestisu24.rs ''Da li u Subotičkoj bolnici nedostaju reagensi'', navodeći da se operativni program odvija po redovnom, planiranom rasporedu i da nema kašnjenja operativnih zahtvata. Ista je situacija i kod laboratorijskih procedura.

NENAD SEKULIĆ NAČELNIK PU SUBOTICA

DOSADAŠNJI V.D. PU MILORAD ŠUŠNIĆ VRAĆA SE U NOVI SAD

Načelnik Policijske uprave u Subotici je Nenad Sekulić, koji je obavljao dužnost zamenika načelnika Regionalnog centra granične policije u Subotici.

Dosadašnji v.d. načelnika PU Subotica Milorad Šušnić, postavljen je na tu dužnost nakon smene Borivoja Mucalja, a posle 6 meseci, vraća se u Novi Sad.

 

 

 

 

 

 

NOVA 2017. U DUHU SRPSKIH VISOKOLETAČA

DOČEK NOVE PRAVOSLAVNE GODINE U ŠAPCU (VIDEO)

Tradicionalno na početku svake pravoslavne Nove godine, u Šapcu se održava Golubarska zabava, nakojoj se dodeljuju diplome i pehari za najuspešnije odgajivače srpskih visokoletača u 2016. godini. Tako je i ovaj put, najviše diploma i pehara pripalo odgajivačima srpskih visokoletača Nadeždi i Darku Popović iz Šapca. Pehare i diplome su dobili i drugi odgajivači srpskih visokoletača iz cele Srbije, što je ujedno bila i prilika za druženje uz doček >>

KORHEC: SUDIJA USTAVNOG SUDA PO STRUCI

BEZ IKAKVOG DOGOVORA SA SAVEZOM VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Povodom imenovanja za sudiju Ustavnog suda Srbije, prof. dr Tamaš Korhec je rekao da je odluku o kandidaturi za tu funkciju doneo sam, bez ikakvog dogovora ili bilo kakvog dila sa Savezom vojvođanskih Mađara, niti sa predsednikom Ištvanom Pastorom.

Prof. dr Tamaš Korhec daje ostavku na sve funkcije u Mađarskom pokretu, ali ostaje član do trenutka kada Mađarski pokret postane politička stranka.

Korhec je kandidaturu za sudiju Ustavnog suda uporedio >>

KOMŠIJA PROFESIONALNI UPRAVNIK

PO NOVOM ZAKONU O STANOVANJU

Dosadašnji predsednik kućnog saveta stanara, po novom Zakonu koji je na razmatranju pred poslanicima Skupštine Srbije, nalaže da će biti profesionalni upravnik, ukoliko ga izaberu za tu funkciju stanari. Ukoliko ga ne izaberu, tražiće se novi upravnik stanara u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom mesta. Rekla je ministarka Zorana Mihajlović, obrazlažući Zakon o stanovanju poslanicima Skupštine Srbije. To praktično znači, da će u buduće za sve oko >>

PREDSTAVNIK VOJNOG IZASLANSTVA ITALIJE U SUBOTICI

NA OTVARANJU VICEKONZULATA

Na otvaranju vicekonzulata u Subotici, 8. decembra 2016. godine, pored ambasadora Italije Đuzepea Mancoa, prisustvovao je i predstavnik vojnog izaslanstva ambasade Italije u Srbiji. Tu se nameće i pitanje, zbog čega njegovo prisustvo u Subotici, kada je saopšteno da je vicekonzulat otvoren iz ekonomskih i kulturnih razloga, a ne i vojnih. Pominje se kao jedan od razloga i italijanska zajednica u Vojvodini. Po svoj prilici ipak se radi o Italijanima koji uglavnom žive i rade u >>

MAĐARSKI POKRET PREDLAŽE KORHECU DA POVUČE KANDIDATURU

ZA IZBOR ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA SRBIJE

Upravni organ Mađarskog pokreta je 08. decembra održao vanrednu sednicu na kojoj je razmotreno kandidovanje dr Tamaša Korheca, jednog od kopredsednika ove organizacije, za sudiju Ustavnog suda, kao i situacija koja je nastala nakon obelodanjivanja ove vesti.

Mađarski pokret je udruženje građana, koje se, pored opstalog, zalaže i za ostvarivanje političkih ciljeva, pa je iz tog razloga učestvovalo na izborima. Osnovan je pre nešto više od godinu dana, >>

POSLANIČKA GRUPA SVM PREDLAŽE TAMAŠA KORHECA

ZA SUDIJU USTAVNOG SUDA SRBIJE

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je njegova poslanička grupa predložila Tamaša Korheca, jednog od osnivača i lidera Madjarskog pokreta (MP), na mesto člana Ustavnog suda Srbije i dodao da je predlog za imenovanje za mnoge bio iznenadjenje.

Pastor je u izjavi za list Madjar so rekao da je imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge ovakvo >>

OTVOREN VICEKONZULAT ITALIJE U SUBOTICI

NADLEŽAN ZA VOJVODINU

U Subotici je otvoren vicekonzulat Italije zadužen za Vojvodinu.

Vicekonzulat je otvorio ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

Kako je rekao ambasador Đuzepe Manco, razlog otvaranja vicekonzulata u Subotici je taj što u Vojvodini Italija prednjači sa 50 svojih preduzeća, koja zapošljavaju 10.000 ljudi, u koje je investirano 800 miliona evra.

Za >>

SUBOTICA OD ''VELIKOG SELA'' DO VAROŠICE

INTERVJU SA DR ZOLTANOM MESAROŠEM

Suboticu grad na severu Bačke u AP Vojvodini i Republici Srbiji, početkom dvadesetog veka od 1918. godine, često su nazivali ''veliko selo'', iako je ona u to vreme bila jedan od većih gradova, odmah posle Beograda. Subotica je gotovo uvek imala oko 100.000 stanovnika. Dok su se drugi gradovi nekadašnje Jugoslavije razvijali, Subotica je uvek ostala ista, ili se bar tako činilo.

Zato nas je interesovalo >>

PGS: KO SPREČAVA FORMIRANJE GRADSKIH OPŠTINA U SUBOTICI

KO ŠTITI DIREKTORA PU NAŠA RADOST JAŠU ŠIMIĆA

Nakon ne prihvatanja predloga Pokreta za građansku Suboticu, da se na dnevni red prošle Sednice Skupštine grada Subotice, stave dve tačke 1. odluka o formiranju gradskih opština i 2. razrešenje Nadzornog odbora u PU Naša Radost, Pokret za građansku Suboticu je održao konferenciju za novinare.

Kako je rekao Jene Maglai, prigradska naselja, Bajmo, Palić i Čantavir sve više propadaju, bez obzira što su se protekle dve godine >>

SUBOTICA I DALJE BEZ GRADSKIH OPŠTINA

BAJMOKA, PALIĆA I ČANTAVIRA

Na današnjoj Sednici Skupštine grada Subotice, odbijen je predlog Pokreta za građansku Suboticu, da Bajmok, Palić i Čantavir budu gradske opštine. 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je to sada neizvodljivo jer je skupo, aludirajući na predhodnu lokalnu vlast u Subotici, te da su to oni mogli učiniti, kao i oni pre njih. 

Za bivšeg gradonačelnika Subotice Jenei Maglaia, to se ranije, bar za vreme njegovom mandata nije >>

Dr ZOLTAN MESAROŠ: ZNAČAJ REFERENDUMA U MAĐARSKOJ

KAKO BI EVROPA NAŠLA NAČIN KAKO DA SE OPHODI PREMA MIGRANTIMA

Dr Zoltan Mesaroš istoričar iz Subotice, smatra da za referendum u Mađarskoj po pitanju migrantske krize, postoje mnogi razlozi. Migracija je fenomen koji je svojstven čovečanstvu, ali samo 3-5% napušta svoje ognjište zbog znatiželje, U 95% slučajeva je razlog ili rat, ili ekonomski razlozi. Migranti dakle ne dolaze zbog znatiželje. Akteri svetske politike, a i neke filantropske organizacije su načinili puno grešaka zadnjih godina.

1. Velesile su >>

TRAGIČNO STRADALA SEDMOGODIŠNJA DEVOJČICA U SUBOTICI

PALA SA PETOG SPRATA I POGINULA

Sedmogodišnja devojčica M.B. pala je sa 5. sprata, sa terase u ulici Bajnatskoj br. 40. Nakon pada, devojčica je pokazivala znake života, što je konstatovanla služba Hitne medicinske pomoći,  međutim, od zadobijenih povreda je nešto kasnije preminula u subotičkoj bolnici.

Ovo nije prvi slučaj u subotičkom naselju Prozivka, gde su 80 odsto visokospratnice.

Uviđaj je izvršen od strane subotičke policije, o čemu je upoznato i >>

PESNICI BEZ FINANSIJSKE POMOĆI GRADA SUBOTICE

SA PROŠLOGODIŠNJIM DUGOM OD 40.000 I OVOGODIŠNJIM 80.000 DINARA (VIDEO)

U organizaciji Udruženje pesnika Sprkog zavičajnog kluba ''Sloga'' Subotica, održan je 27. Međunarodni festival poezije i pesnika Subotica 2016. godine, bez finansijske pomoći grada Subotice, gde su nastupili pesnici iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Velike Britanije, Kanade i Holandije.

Prošlogodišnji dug prema Udruženju pesnika grada Subotice iznosi 40.000, a ovogodišnji 80.000 dinara.

Tako je bez finansijskih >>

SMENJEN NAČELIK POLICIJSKE UPRAVE U SUBOTICI

UMESTO BORIVOJA MUCALJA POSTAVLJEN MILORAD ŠUŠNJIK

Smenjen je načelnik policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj, a na njegovo mesto će biti postavljen Milorad Šušnjik, kao v.d. načelnika Policijske uprave. Šušnjik je bio šef Grupe Policijske uprave u Novom Sadu za razbojništva, iznude i otmice. 

Za vršioca dužnosti načelonika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Subotica, postavljen je Goran Radonjić, koji je bio šef Grupe za opšti >>

ŠAMAR GRAĐANIMA SUBOTICE

ZA NJIH 15.000 POTPISNIKA PETICIJE

Vlasnik privatnog pogrebnog preduzeća Jožef Miškolci i jedan od inicijatora za prikupljanje potpisa građana za peticiju protiv Odluke Skupštine grada Subotice o sahranjivanju, gde su uskraćena mnoga prava privatnim pogrebnim preduzećima je rekao, da prolongiranje razmatranja peticije, lokalna samouprava Subotice je pod 1. dobila prvi žuti karton i 2. da su time udarili šamar građanima Subotice, koji su potpisali peticiju.

On to obrazlaže činjenicom, >>

PREDATA GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA PROMENU ODLUKE O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA

SA POTPISOM 15.100 BIRAČA SUBOTICA U DVA TOMA

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, primio je danas, u Gradskoj kući, predstavnike privatnih pogrebnih preduzeća „Funero“, „Urna“ i „Korpus“, iz Subotice. Sastanku je prisustvovao Đula Ladocki, sekretar Skupštine grada.

Vlasnik Privatnog pogrebnog preduzeća „Funero” Jožef Miškolci je, tom prilikom, Tivadaru Bunfordu predao Građansku inicijativu za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima >>

SUBOTICA I DALJE BEZ OBILAZNICE

TAKOZVANI ''Y'' KRAK SAMO PUSTO OBEĆANJE

Sav teretni i putnički saobraćaj i dalje se odvija kroz centar Subotice. Iz pravca Palića preko ulice Senćanski put, Bajnatske, Beogradskim putem do vatrogasaca, gde se u vrlo nepreglednoj krivini skreće levo kroz Zagrebačku, Preradovićevu, Karađorđevim putem do Kelebije odnosno Mađarske. Slično je i iz pravca Starog Žednika gde se vozila preko Beogradskog puta ponovo sreću sa nepreglednom krivinom kod vatrogasaca, pa dalje prema Kelebiji. 

Iako je >>

PRIKUPLJENO OKO 12.000 POTPISA

ZA PETICIJU PROTIV POGREBNOG MONOPOLA

U akciji prikupljanja potpisa za peticiju protiv pogrebnog monopola, u organizaciji privatnog pogrebnog preduzeća Funero iz Subotice, do sada je prikupljeno oo 12.000 potpisa za peticiju protiv pogrebnog monopola.

Na nekoliko lokacija u gradu i okolnim mestima Subotice, građani se odazivaju, jer kako su nam rekli, niko nema pravo da osporava bilo kome pravo na rad. Svi se takođe u jednom slažu, potrebna je tržišna konkurencija ali ne i da se nameće monopol od bilo >>

TMURAN 1. MAJ NA PALIĆU

MANJE GOSTIJU OD OČEKIVANOG BROJA

Proslava 1. Maja na Paliću, protekla je van očekivanja organizatora. Znatno manje posetilaca u odnosu na predhodne godine, što je potvrdio i broj parkiranih putničkih vozila, koji su su nekada bili parkirani u mnogo većem broju već na samom ulazu u Palić.

Ugostiteljski lokali su radili punim kapacitetom. Tako je bilo i u Maloj gostioni, gde se na nedeljnom ručku (švedskom stolu) pojavio očekivani broj gostiju, za ovakve prilike. 

Od političkih >>

NASTAVLJA SE PODRŠKA PRIVATNIM POGREBNICIMA (VIDEO)

GRAĐANI OPREDELJENI ZA KVALITET USLUGA

Nakon sakupljenih 7.000 potpisa, građani i dalje daju podršku privatnim pogrebnicima. Kako su nam rekli danas u centru Subotice, njihov kvalitet je nezamenjiv, zbog čega im treba omogućiti da rade ono što najbolje znaju.

PRIVATNI POGREBNICI SAKUPILI 7.000 POTPISA

OD POTREBNIH 13.200 ZA PETICIJU

Privatna pogrebna preduzeća Funero i Urna iz Subotice, do sada su sakupili 7.000 potpisa, od potrebnih 13.200 za peticiju, na odluku Skupštine grada Subotice, da sahranjivanje pokojnika u buduće vrši Javo komunalno preduzeće ''Pogrebno''.

Većina građana koji su dali svoje potpise za peticiju, uglavnom su istog mišljenja, da je lična odluka svakoga ko sahranjuje svog najmilijeg, kome će te usluge poveriti.

Prikupljanje potpisa se >>

PROTIV POGREBNOG MONOPOLA

PRIKUPLJANJE POTPISA U SUBOTICI

Privatna pogrebna preduzeća Funero i Urna, u centru Subotice kod sunčanog sata, prikupljaju potpise za peticiju protiv porgrebnog monopola.

Veliki broj građana se odazvao pozivu pomenutih privatnih preduzeća.

U razgovoru sa nekolicinom potpisnika, svi dele jedno zajedničko mišljenje. Niko nema pravo da nameće građanima, koga će odabrati za sahranjivanje svojih najmilijih. Kako su rekli, već dve decenije Funero i Urna u Subotici to čine na najdostojanstveniji >>

MUZIČKO VEČE U RAVELU (VIDEO)

UČENIKA SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE

Svakog utorka, u poslastičarnici Ravel u Subotici, održavaju se muzičke večeri. Kako je rekao profesor gitare Tamaš Fekete, to je potrebno, kako bi učenici prevazišli tremu koju imaju na koncertima.

ODBORNICI ODLUČILI: SAHRANJIVANJE VRŠI JKP POGREBNO (VIDEO)

PRIVATNI POGREBNICI SE SPREMAJU ZA PETICIJU

Na 39. Skupštini grada Subotice, odbornici su izglasali predlog Gradskog veća o sahranjivanju i grobljima. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je bio suzdržan.

Amandmane na predlog Gradskog veća, podneli su odbornici Mađarskog pokreta.

Nakon ne prihvatanja amandmana, razvila se diskusija u Skupštini grada Subotice, koju je na momenat prekinuo predsednik Skupštine Ilija Maravić, koji je rekao da je to odluka Vrhovnog suda i da se ona mora sprovesti na >>

APEL PRIVATNIH POGREBNIKA (VIDEO)

NA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA SUBOTICE

Odlukom Gradskog veća na narednoj Skupštini grada Subotice, razmatraće se Zakon o javnoj delatnosti, sa akcentom na članove 5. st. 2. i 3. vezano za privatne pogrebnike.

Amandaman na tu odluku podneo je Mađarski pokret.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare, na kojoj su prisustvovali potpredsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije i vlasnik pogrebnog preduzeća Funero Miškolc Jožef, sekretar biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mg. >>

STARA OPTIKA: USKRS KROZ DEČJE OČI (VIDEO)

TREĆA AKCIJA ZA REDOM

Stara optika u Subotici, već treću godinu zaredom, organizuje akciju pod nazivom Uskrs kroz dečje oči. U akciji učestvuju deca predškolskog i školskog uzrasta, koji kroz likovne radove, doživaljavaju Uskrs na svoj način.

Autori najboljih likovnih radova su adekvatno nagrađeni, a zajedno sa svima ostilima, uživali u prostorijama Stare optike, koja je na momente podsećala na stara dobra vremena kada se Uskrs slavio na nešto drugačiji >>

PROTEST PRIVATNIH POGREBNIKA SRBIJE

ZBOG ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Povodom nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, u Batajnici je održan sastanak Udruženja privatnih pogrebnika Srbije.

Na sastanku je prisustvovalo 100 privatnih pogrebnih preduzeća, koji su usvojili zajednički zaključak, da ukoliko Vlada Srbije ne prihvati njihove zahteve, da se organizuje protest ispred zgrade Vlade.

Na sastanku Udruženja privatnih pogrebnika Srbije u Batajnici, prisustvovali su i Jožef Miškolci vlasnik pogrebnog >>

PREMINUO JOŽEF KASA

BIVŠI PREDSEDNIK SVM

Jožef Kasa, bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, preminuo je u noći 3. februara 2016. godine u Subotičkoj bolnici.

Kasa je bio gradonačelnik Suboice od 1989. do 2001. godine, a nakon toga i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Bio je direktor ''Agrobanke'' u Subotici.

Nakon toga, 2013. godine je imonovan je za urednika ''Subotičkih novina'', ali se 2015. godine povuka sa te funkcijed zbog lošeg zdravstvenog >>

PRONAĐEN ŽENSKI LEŠ NA GRADILIŠTU POZORIŠTA U SUBOTICI

BEŽIVOTNO TELO RADMILE MAJLAT

U podrumu gradilista zgrade Pozorista u Subotici, 30. novembra 2015. godine, pronadjen je les.

Beživotno telo su slučajno pronašli studenti arhitekture Fakulteta tehničkih nauka, koji su u pratnji profesora obilazili gradilište Pozorišta.

Kako se nezvanicno saznaje, u pitanju je zenski les, pored koga su nadjeni dokumenti na ime Radmile Majlat, koja je nestala marta ove godine.

U BUDIMPEŠTI NAPADNUT IŠTVAN PASTOR

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

PREDSEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA IŠTVAN PASTOR, JUČE JE NAPADNUT ISPRED PARLAMENTA MAĐARSKE U BUDIMPEŠTI, GDE SE ODRŽAVAO PROTEST PRIPADNIKA ULTRADESNIČARSKE STRANKE ''JOBIK'', KOJI SU PRVOM PUTEM MEGAFONA GOVORILI DA JE PASTOR IZDAJNIK, NAKON ČEGA JE DESETAK LJUBI KRENULO PREMA NJEMU POČEVŠI DA GA GURAJU I PLJUJU. PASTOR JE REKAO DA JE USPEO DA IZAĐE IZ GOMILE, ALI JE NAGLASIO DA JE NAJVIŠE RAZOČARAN ČINJENICOM DA MU NIKO NIJE >>

KONCERT KOZAKA I MOSKVE

SUBOTICA VELIKA VEĆNICA GRADSKE KUĆE

Ansambl ''Rodnik odincovo'' iz Moskve, gostovaće u Subotici, 01. i 02. marta 2014. godine. Prvo će nastupiti na Trgu slobode u Subotici, povodom ruskog praznika Maslenica, a nakon toga u 20 časova u Velikoj većnici gradske kuće. Sutradan, 02. marta predviđen je i drugi nastup na Paliću u konkresnoj sali Velike terase. Opširnije video  u reklamama.