SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

107 GODINA OD PRVOG LETA IVANA SARIĆA

SUBOTIČKOG IKARA (VIDEO)

Subotičanin Ivan Sarić, poleteo je avionom sopstvene konstrukcije 16. oktobra 1910. godine, sa subotičkog trkališta, (prostor današnje MZ ''Zorka''), podigao avion na 30 metara visine i napravio dva polukruga iznad Subotice. Tim letom Ivan Sarić je obeležio početak epohe u vazduhoplovstvu na ovim prostorima. Pre Ivana Sarića, prvi su leteli braća Rajt 1903.godine, potom Santoš Dimon i Luj Blerio 1907. Za razliku od predhodnika, čija su krila aviona bila od bambusa presvučena  japan platnnom, prikladna za uvrtanje, Ivan Sarić je konstruisao krilca takozvne elerone, koja se i danas koriste na svim avionima, za uzletanje i sletanje. 

Ivan Sarić je prvi doneo fudbalsku loptu u Srbiju, prvi automobil, a bio je i svestrani sportista. Sarić je po zanimanju bio običan činovnik u Subotici. 

Povodom jubileja 100 godina od prvog leta Ivana Sarića 2010. godine, na aerodromu ''Nikola Tesla'', održana je izložba pod nazivom Ivan Sarić: Vek avijacije u Srbiji 1910 - 2010. godine, na kojoj su prisustvovali i potomci Ivana Sarića, unuke Piroška Petrović i Marija Šumaher, kao i praunuk Đorđe Cvijanović, koji je zaposlen u jednoj norveškoj avio kompaniji kao avio mehaničar.