SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

70 GODINA POSTOJANJA ISTORIJSKOG ARHIVA SUBOTICE

U DUHU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE ARHIVISTA

 

Povodom 70 godina postojanja Istorijskog arhiva, u Subotici je održan po deseti put Arhivski dan. Tim povom, na međunarodnoj konferenciji arhivista, okupili su se gosti iz Mađarske i Hrvatske. Ovo je ujedno bila prilika da se čuje osam izlaganja o naučnoj, kulturnoj i upravnoj funkciji arhiva. Tako je razjašnjena i nepoznanica da se u arhivu ne čuvaju samo dokumenti, nego se oni koriste i u razne svrhe, naučne, istraživačke kao i za pisanje naučnih radova, gde je potrebno pronaći i neke od dokazau arhivu. Tako je najviše bilo zahteva za povratak imovine, kao i licima pre odlaska u penziju, gde je često potrebno pronaći dokaz o radnom stažu. Tu su i planovi o pojedinim zgradam, što jednom rečju čini široku lepezu delovanja Istorijskog arhiva Subotice. 

Arhivski dan u Subotici je ujedno bila i prilika da se u neformalnim razgovorima, sa kolegama iz zemlje i inostranstva razmenu iskustva pa i neka nova saznanja. 

I ove godine su podeljene plakete nazvane po Gašparu Ulmeru izvrsnom arhivistu, na čiji rad se često oslanjaju arhivisti Istorijskog arhiva Subotice. Plakete su dobili Eržebet Apro, čiji se rad zasniva na odličnom poznavanju svih detalja srpske i mađarske terminologije, dok je u Istorijskom arhivu Subotica, bila od velike pomoći između ostalog u izdavanju prvog dela arhivskog vodiča na mađarskom jeziku. Plakete su dobili i Emil Libman i Laslo Čuso, oboje doktori medicine u penziji. Emil Libman je istraživao početke medicine u gradu, kao i istaknute doktore, publikujući ih u pet knjiga na ovu i slične teme. Laslo Čuso je radio i rukovodio u Službi za hitnu medicinsku pomoć, gde je zapazio da se Subotičani orijentišu na osnovu nekih sakralnih mesta krstova i slično. U početku su mu ti podatci bili potrebni da stigne što pre  do mesta odredišta, ali ga je zainteresovala ''priča'' svakog od sakralnih mesta, od kojih je dobio mnogo, pa je počeo pronalaziti, gde i ko podigao krst i zašto. Obradio je Suboticu i okolinu, takođe u pet knjiga.