SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

ETNOLOGY FEST U BEOGRADU

NACIONALNE MANJINE PREDSTAVLJENE NA NAJBOLJI NAČIN

Na završnoj večeri Etnology festa u Beogradu, 01.juna 2019. godine, u Domu Vojske, predstavile su se nacionalne manjine, koje žive u Vojvodini. 

Bunjevački nacionalni savet se predstavio sa dve ženske bunjevačke nošnje, za svadbu i za Dužijancu. Ovo je prvi Etnology fest na kome su se Bunjevci iz Subotice pojavili i ostavili više nego dobar utisak. Kako zbog autentičnosti nošnji, tako i zbog načina na koji su one predstavljene. 

Ipak, senku na ovaj događaj je bacio propust organizatora, tako da dok je na pistu izlazila manekenka sa ženskom bunjevačkom nošnjom, Bunjevačkog nacionalnog saveta, na bilbordu se pojavio logo Hrvatskog nacionalonog vijeća, jer se su se oni pre toga predstavili kao Hrvati bački Bunjevci. Takođe je bilo primetno da je oficijelna spikerka, nakon defilea manekena Hrvatskog nacionalnog vijeća, tražila konsultacije da bi posle rekla: ''Ovo su Bunjevci'', misleći na Bunjevački nacionalni savet. 

U delu gde su predstavljene, rukotvorine nacionalnih zajednica, nalazio se štand iz Banatskog novog sela, sa pravim banatskim hlebom i drugim proizvodima od brašna. Oni su ujedno prestavljali i Rumune koji žive u tom mestu, a na Etnology fest su pozvani od strane ambasade Rumunije.