SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

LAVROV: KIEV PREKRŠIO MEĐUNARODNO PRAVO

JUČERAŠNJI INCIDENT OČIGLEDNA PROVOKACIJA

Kako prenosi Sputnik, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je nazvao situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom i prema njegovoj proceni, Kiev je prekršio ključne odredbe međunarodnog prava.

''Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne istrumente, koji višestruko zahteva od svih država da poštuju suverenitet druge zemlje'', dodao je ministar Lavrov. On smatra da su postupci ratne mornarice Ukrajine u Kerčkom moreuzu bili veoma opasni i predstavlali su pretnju za plovidbu brodova. 

''Kršenje se dogodilo prilično opasnim metodama - manevrisanje uuskom moreuzu. Naravno to je moglo stvoriti i stvaralo je pretnje i rizike za normalno kretanje plovila u ovim vodama'', ocenio je Lavrov. 

Komentarišući mogućnost uvođenja ratnog stanja u Ukrajini, Lavrov je rekao da Kiev pokušava da se ''izvuče'' iz situacije koju stanovništvo shvata sve negativnije.