SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

MAJKO GDE SI ZAŠTO ME NEMA

DOKUMENTARNI FILM MIROSLAVA ANTELJA

Dokumentarni film ''Majko gde si zašto me nema'', autora Miroslava Antelja, govori o borbi za natalitet u Srbiji. Producent filma je Miroslav Antelj, a koproducenti BNS i televizija K23. Muziku za film je komponovao mladi subotički umetnik Mate Abraham, koga je  Antelj predložio za ovogodišnju nagradu dr Ferenc Bodrogvari.

Ovo je treći dokumentarni film Miroslava Antelja o zdravstvu, a 23. od ukupno snimljenih. 

Kako je rekao autor Miroslav Antelj, dokumentarni film ''Majko gde si zašto me nema'' je najbolji do sada snimljen njegov film. ''Istakao sam u filmu majku Kovicu Jočić Barak, jer ona na pravi način odslikava snagu i emotivni naboj filma, dajući tako jasne poruke budućim roditeljima'' - navodi Antelj. 

Interesantno je da je za naziv filma zaslužan srbijanski muftija Abdulah N'uman, sa kojim je Miroslav Antelj prijatelj i od koga je zatražio mišljenje kako da film nosi naziv, u odnosu na tematiku. 

Utisci o filmu:

Abdulah N'uman srbijanski muftija:

''Poučna studija problematike shvatanja vrednosti očuvanja ljudskog roda, u okviru materjalizacije života i negiranja ljudske prirode, na suprot prihvatanja ljudske prirode i ispoljavanja normalnih materinskih osećanja i žudnji. Poučno i ljudski osećajno. Psiholog i majka odlicni. Sklop racionalnog i osecajnog.

 

Profesor Janko Baljak sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dokumentarni film:

''Još jedna dokumentarna minijatura Miroslava Antelja u serijalu koji se bavi najvažnijim zdravstvenim
temama u Subotici. U fokusu je jedna od najvećih tema našeg društva: roditeljstvo nekada i danas, pad nataliteta kao globalni evropski problem koji je pogodio i Srbiju. Na malom prostoru, iz više različitihaspekata, socijalnih, psiholoških i medicinskih, Antelj efektno i emotivno gradi priču u čijem je središtu ponovo Subotička bolnica. Osim edukativne funkcije koju ima, ovaj film je i svojevrstan krik za promenu svesti u shvatanju roditeljstva. Dokumentarni zapisi poput ovog su dragoceni za svaku lokalnu zajednicu a autor već dokazanim postupkom ostvaruje dramatični zapis koji nijednog gledaoca ne ostavlja ravnodušnim''.