SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

OBELEŽEN DAN SESTRINSTVA U OPŠTOJ BOLNICI U SUBOTICI

PREMIJEROM SPOTA O MEDICINSKIM SESTRAMA

Premijernim prikazivanjem spota o medicinskim sestrama, pod sloganom ''Ko spasi jedan život je heroj, a ko spasi sto je medicinska sestra'', u Opštoj bolnici u Subotici, obeležen je Dan sestrinstva. Autor spota je dipl.med.sestra Ljiljana Cvijić, a reditelj Miroslav Antelj.

Profesor Janko Baljak sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, odsek dokumentarni film je o spotu napisao: ''Opšta bolnica u Subotici ovim spotom odaje priznanje profesiji medicinska sestra koja je u našem društvu neretko potcenjena. Kroz niz svakodnevnih situacija u bolnici otkrivamo kako je lanac odgovornosti prilikom svake od medicinskih intervencija praktično nezamisliv bez medicinskih sestrara. Spot odiše humanizmom a njegova edukativna dimenzija primenjiva je za različite ciljne grupe s tim što svakako najbolje komunicira sa učenicima osnovnih škola. Po ideji Ljiljane Cvijić, glavne medicinske sestre Opšte bolnice u Subotici ovaj spot kompletno realizuje Miroslav Antelj čime se nastavlja izvrsna saradnja ovog autora započeta sa dva uspešna dokumentarna filma u kojima je bolnica u centru zbivanja''.

Pored medicinskih sestara, tehničara, lekara i rukovodstva bolnice, na svečanoj Akademiji je prisustvovala i Kovica Jočić Barak, koja  je u spotu kao majka ukazala na humani i obrazovni karakter kao i značaj rada medicinskih sestara. Zbog dobro odigrane uloge, Kovica Jočić Barak je toplo primljena, kako od direktora bolnice Slobodana Puškara, tako i lekara i medicinskih sestara. 

Govoreći o značaju Dana sestrinstva, koji se obeležava 12. maja, direktor bolnice Slobodan Puškar je istakao veliki značaj medicinskih sestara i tehničara u lancu lečenja. On je govorio i o tehničkom napretku bolnice, ističući Angio salu i mnoge aparate koje poseduje Subotička bolnica. Puškar je prihvatio činjenicu da su male plate medicinskih sestara i tehničara, zbog čega se posebno vrednuje zalaganje svih u lečenju bolesnika. 

Glavna sestra Bolnice, Ljiljana Cvijić je upoznala prisutne o isstorijskom značaju nastanka zanimanja medicinskih sestara, koje su uvek morale da budu primer u pružanju lekarske pomoći.