SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

ODRŽANA DRUGA SEDNICA BNS U SOMBORU

USVOJEN STATUT SAVETA I UKINUTA KANCELARIJA BNS U SOMBORU

U Somboru je 15. decembra 2018. godine, održana druga sednica BNS, gde je jednoglasno usvojen Statut BNS. Na sednici je doneta odluka, na zahtev Bunjevačkog kola, da se u Somboru ugasi Kancelarija Bunjevačkog nacionalnog saveta. 

Na sednici su Bunjevci iz Subotice, zauzeli stav, da Hrvati nemogu biti u Bunjevačkim nacionalnim zajednicama. Predsednik IO Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić, za to navodi primer prim. dr Zorana Parčetića, kojije u rukovodstvu Bunjevačkog kola iz Sombora i Bunjevačke matice u Subotici, a bio je šef izborne kampanje za listu Bunjevačkog kola Sombor i upisan je u birački spisak Hrvata. 

Potrpredsednik Dejan Parčetić iz Bunjevačkog kola je dao mogućnost da prim. dr Zoran Parčetić jednoga dana bude član Bunjevačke nacionalne zajednice, što je u sali izazvalo burno reagovanje. Na to je reagovao predsednik IO BNS Mirko Bajić, koji je rekao da je očigledno na sceni pokušaj hrvatizacije Bunjevačkih udruženja i zatražio da prim. dr Zoran Parčetić bude isključen iz rukovodstva Bunjevačkog kola i Bunjevačke matice, ukoliko se sam ne povuče.