SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

PREDSEDNICI SRBIJE I MAĐARSKE U SENTI

POVODOM 320 GODINA OD BITKE KOD SENTE (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sastao se danas u Senti sa predsednikom Mađarske Janošem Aderom, povodom obeležavanja 320 godina od Bitke kod Sente. 

Tokom susreta delegacija, predsednik Vučić se zavalio Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije i izrazio zadovoljstvo uspešnim razvojem, odnosa Srbije i Mađarske, naglasivši da su politički, ekonomski i kulturni odnosi dveju zemalja na visokom nivou. 

Stabilnost i uspešan razvoj odn odnosa Srbije i Mađarske su u prioritetnom interesu obeju zemalja. Od januara do jula 2017. godine, robna razmena dostigla je 818,7 miliona evra, što ukazuje na porast poverenja poslovnog sveta u obe zemlje, istakao je predsednik Vučić. On je naglasio da u Srbiji postoji povoljno i stumalitivno poslovno udruženje i sigurnost za investitore, kao i da su mađarska ulaganja i učešće mađarskih kompanija u zajedničkim projektima dobrodošli. 

Predsednik Vučić je dodao da je intenziviranje saradnje dveju zemalja moguće u oblasti infrastrukture, saobraćaja, energetike, poljoprivrede, vodoprivrede, telekomunikacija, turizma i prekogranične saradnje. 

Predsednik Ader je istakao da su bilateralni odnosi na najvišem nivou i da se politički dijalog i lični odnosi rukovodstva dveju zemalja konstantno unapređuju, istakavši da zasluga za unapređenje tih odnosa u velikoj meri pripada predsedniku Vučiću. 
''Mađarska podržava ulazak Srbije u EU i spremna je da svoja iskustva u pregovorima sa EU podeli sa Srbijom'', naglasio je mađarski predsedni. 

Nakon susreta, predsednici Aleksandar Vučić i Janoš Ader, položili su vence na spomenik, junacima Senćanske bitke. 

Na svečanoj Sednici Skupštine Sente, povodom dana grada, kao i obeležavanja Senćanske bitke, bili su prisutni i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik SVM Ištvan Pastor, član predsedništva SVM Balint Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Subotice Bogdan Laban, kao i drugi prestavnici lokalnih samouprava, Kanjiže, Novog Kneževca, Ade, Bačke Topole i drugi  stranački funkcioneri.