SNAGOM ČINJENICA

< Vesti

SUBOTIČKA OAZA MIRA ZA STARE OSOBE

U GERONTOLOŠKOM CENTRU U SUBOTICI

Gerontološki centar na Radijalcu u Subotici osnovan je 1978. godine, a od 1971. godine deluje služba ''Nege i pomoći u kući''. Pored Gerontološkog centra na Radijalcu, postoje i dva Doma za odrasla i stara lica, na Karađorđevom putu i u ulici 27. Marta u Subotici, kao i klubovi,  ''Centar II'' ulici Žarka Zrenjanina, ''Centar I'' u Drapšinovoj, klub ''Bajnat'' u  Braće Radića i naselju Bajmoku. 

U Gerontološkom centru kod Dudove šume, na Radijalcu, postoji stambeni deo, gde su korisnici smešteni u dvokrevetne sobe i apartmane za jednu osobu. Korisnici su kategorisani i po tome da li mogu da brinu sami o sebi, ili to mora da čini medicinsko i drugo osoblje. U Gerontološkom centru je razvijen društveni život korisnika, sa kojima stalno rade zaposleni u Centru. Pored socijalnog radnika, tu su  psiholog i andragog. 

U Gerontološkom censtru  se nalazi i ambulanta. Sa modernom opremljenom kuhinjom i trpezarijom, korisnicima je na raspolaganju raznovrsna ishrana, o kojoj se brine nutricionista.

Pored toga, korisnicima su na raspolaganju, frizer, pedikir, vešeraj.... tako da sve funkcioniše, gotovo savršeno.  

Imajući u vidu cene u privatnim Domovima za stare, koje su znatno veće u odnosu na ovaj Centar, direktor Gerontološkog centra u Subotici Petar Balažević je rekao, da se dodatno moraju obezbeđivati sredstva za korisnike kroz razne IPA Projekte, zajedno sa državama u okruženju, Mađarskom i Hrvatskom, u čemu je do sada Gerontološki centar u Subotici vrlo uspešan. 

Naravno, presudnu ulogu imaju i socijalni radnici. Tako nam je sociolog Merima Trajković rekla, da se strogo vodi računa, o korisnicima, posebno onima, koji se smeštaju u jednu sobu zajedno. Zbog toga je od izuzetne važnosti, dobro poznavati karaktere korisnika, njihove navike i ponašanja, koje se potom usklađuju sa kućnim redom Gerontološkog centra u Subotici. 

Obilazeći stare osobe u Gerontološkom centru u Subotici, uverili smo se da su zadovoljni, kako ishranom tako i smeštajem koji je na izuzetno visokom nivou.  

Gerontološki centar u Subotici, sa dva Doma za odrasla i stara lica, ima kapacitet za 520 korisnika.